Taşınmak için yeni bir ev bulmak, eşyaları toplayıp paketlemek ve nakliye işlemlerini halletmek kadar aboneliklerin iptali, yeni adrese taşınması ya da yeniden başlatılması da üzerinde durulması ve vakit ayrılması gereken işlemlerden. Doğalgaz, elektrik ve su aboneliklerinde olduğu gibi, internet hizmeti için sahip olduğunuz aboneliği de yeni adresinize taşımanız ya da yeni bir abonelik başlatmanız gerekiyor.
Taahhüdü dolmamış internet paketi aboneliğini sonlandırırken operatörlerin kullanıcılardan talep ettikleri ücret olan cayma bedelini ödememek adına, süresi henüz sonlanmamış bir taahhüdü bulunan internet aboneliğini yeni adrese taşımak ev ekonomisi açısından fayda sağlıyor. Bununla birlikte, mevcut aboneliğinizin bulunduğu servis sağlayıcı firma, yeni taşınacağınız bölgede altyapı hizmetleri sunmuyorsa, taahhüdünüz dolmamış olsa bile cayma bedeli ödemek zorunda kalmadan aboneliğinizi sonlandırabiliyorsunuz.
İnternet aboneliğini taşıma işlemi her bir operatöre göre farklı uygulamalar içerebiliyor. Evini taşımak üzere olan ve ev internetini yeni bir adrese nakil etmek isteyenler için, internet taşıma adımları aşağıda detaylı bir şekilde yer alıyor.
Mevcut İnternet Aboneliğini Taşımak İçin Yapılması Gerekenler
Yapılması gereken işler düşünüldüğünde, yeni bir eve taşınmak oldukça yoğun ve stresli bir süreç. Ancak yeni düzende işleri bir an evvel yoluna koymak ve günlük hayata kolayca uyum sağlayabilmek adına, yapılması gerekenleri belirli bir plana göre düzenleyerek hareket etmek önem taşıyor. İş hayatı ve sosyal yaşamda büyük yer tutan internet hizmetlerinin sorunsuz devam edebilmesi için ise internet aboneliği nakil işlemini de vakit kaybetmeden gerçekleştirmek gerekiyor. İnternet taşıma sürecinin kusursuz bir şekilde yönetmenin belirli adımları bulunuyor.
1.Operatörünüzle İletişime Geçin
İnternet aboneliğinizi yeni adrese taşımak için ilk yapmanız gereken, aboneliğinizin servis sağlayıcısı olan operatör ile iletişime geçmek olmalı. Bunun için bağlı olduğunun firmanın size en yakın şubesine giderek gerekli görüşmeyi sağlayabileceğiniz gibi, söz konusu servis sağlayıcısının müşteri hizmetleri ile iletişime geçerek de nakil işlemi ile ilgili detayları öğrenebilir ve nakil sürecini başlatabilirsiniz. Ülkemizde bulunan internet sağlayıcısı firmaların başlıcalarını ve iletişim bilgilerini sizler için listeledik:
- Türk Telekom: 444 1 444
- Turkcell Superonline: 0532 532 0 000
- Vodafone Net: 0850 542 0 542
- Türknet: 0850 288 80 81
- Millenicom: 0850 333 0 444
- Netspeed: 0850 800 5 500
- Dsmart İnternet: 0850 266 0 266
- Türksat Kablo: 0850 804 0 126
- Digitürk: 0212 473 73 73
- Oris Telekom:0850 470 07 24
- Şok Market İnternet: 0850 800 07 65
- Merkür Net: 0850 441 03 03
2.Sabit Hat Numaranızı Yeni Adresinize Taşıyın
Evinizde kullandığınız internet bağlantısı herhangi bir sabit hat numarasına bağlı ise bu numarayı yeni adresinize taşımalısınız. Bunun için de yine kullandığınız operatör ile iletişime geçmeniz ve nakil başvurusu yapmanız gerekiyor. Eğer taşınacağınız yeni adres eski evinizle aynı bölgede ise aynı telefon numarasını kullanabilirsiniz ancak alan kodunu etkileyen sınırların dışında yeni bir adres söz konusu ise telefon numarası da değişecek size yeni bir telefon numarası verilecektir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken husus, telefon numarası kimin üzerine ise o kişinin başvuru yapması gerektiği. Aynı ikamette başka biri başvuru yapsa da kimlik bilgilerinin eşleşmemesi durumunda başvuru geçerli olmayacaktır. Bazı firmalarda ise vekaletname ile başvurular kabul edilebiliyor.
3.Servis Sağlayıcınızın Yeni Konumuzda Altyapısı Olup Olmadığını Öğrenin
İnternet servisi sağlayan firmalar, internet hizmetini kullanıcılarına sunabilmek için çeşitli altyapı teknolojilerinden faydalanır. ADSL, VDSL, Fiber gibi türleri bulunan bu altyapılar, kullandığınız internet hizmetinin hızını ve kalitesini belirler. Kullanmakta olduğunuz internet sağlayıcı firma ile şubede ya da müşteri hizmetleri yoluyla yapacağınız görüşmede, yeni adresinizde kullanacak olduğunuz hizmet için gerekli altyapı kurulumunun mevcut olup olmadığını sormayı ihmal etmeyin. Bu sayede ihtiyacınız olan hız ve özelliklere sahip olan paketi belirleyerek seçme şansınız olacaktır.
Taşınacağınız adreste gereken altyapı mevcut değilse başvuru yaparak gerekli çalışmalar için işlem sırasına girebilirsiniz ancak bu tür çalışmalar bütüncül olarak ilerlediğinden bireysel başvurulardan çok kolektif başvurular daha etkili ve hızlı ilerliyor. Bu da mahalledeki komşuları organize ederek topluca altyapı çalışması talep etmek anlamına geliyor ki taşınma ve yerleşme yoğunluğu içerisinde bu tür bir çalışmaya girişmek, taşınma sürecinizi daha yoğun hale getirebilir. Bunun yerine yeni adresinizde altyapısı tamamlanmış hizmetlerden faydalanmayı seçebilir, ya da GSM operatörlerinin altyapı gerektirmeyen evde internet hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Ancak bu tür kullanımların da olumsuz hava koşullarından etkilenme, yüksek maliyetli olma gibi dezavantajları olduğunu göz önünde bulundurarak hareket etmekte fayda var.
4.Modeminizin Yeni Evinizin Bulunduğu Bölgenin İnternet Altyapısına Uygun Olup Olmadığını Öğrenin
İnternet hizmetleri, modem denilen aktarım cihazları ile konumunuzdaki altyapı hizmetinin birleşmesinden oluşan bir donanım. Var olan altyapı hizmetlerinden üst düzey verimi elde edebilmek için ise bu hizmete uygun özelliklere sahip olan bir modem tercih etmek gerekiyor.
İnternet firmalarının sağladıkları internet hizmeti, internetin hızına göre farklı özellikler taşıyor ve bu hıza göre ADSL, VDSL ve Fiber internet gibi isimler alıyor. Bu interneti sunan teknolojik araç olan modemler de var olan hız ve kalite ile uyumlu olarak çalıştığı için her bir altyapı donanımı için ayrı modem türleri bulunuyor. Mevcut modeminizin yeni adresinizdeki internet altyapısına uygun olup olmadığını öğrenmek için, modem üreticinizin resmi internet sayfasındaki sorgulama ekranından faydalanabilirsiniz. Modemin üzerinde bulunan marka ve model numarası ile modemin hangi internet altyapı sistemi ile uyumlu çalışabileceğini öğrenebilir, böylece yeni bir modem alıp almayacağınıza hızlıca karar verebilirsiniz.
5.Gerekirse Diğer Firmalar İle İletişime Geçerek Hizmet Bilgisi Alın
Kullanmakta olduğunuz internet sağlayıcısı ile gerçekleştirdiğiniz görüşmeler sonucunda yeni konumunuzda gerekli altyapı hizmetinin bulunmadığını öğrendiyseniz, farklı internet hizmetlerini araştırmaya koyulabilirsiniz. Bunun için diğer firmaların şubelerini ziyaret edebileceğiniz gibi, yukarıda listelediğimiz iletişim numaralarından da faydalanarak müşteri hizmetleri ile iletişime geçebilir, internet ihtiyacınız için uygun çözümler sunabilecek yeni bir internet sağlayıcı ile anlaşma yoluna gidebilirsiniz.
6.Kurulum İçin Randevu Oluşturun
Yeni adresinizde de var olan internetinizi kullanmaya devam edecekseniz, firmanız ile iletişime geçerek modem kurulumu ve gerekli bağlantıların gerçekleşmesi için işlem talebinde bulunmalısınız. Bunun için size en yakın şubeye giderek gerekli belgeleri teslim etmeniz gerekiyor. Vatandaşlık numarası ve çeşitli kimlik bilgilerini içeren bu bilgilerin birinci elden teslimi söz konusu olduğundan, sizin yerinize herhangi bir yakınınızın gitmesi kabul görmeyecektir. Firmaya göre farklılık gösterebilen belgeler tamamlandığında ise başvuru işleminiz gerçekleşmiş oluyor.
7. Modem Kurulumu ve İnternetin Açılması
Başvuru işleminiz onaylandığında hizmet aldığınız internet firması, modem kurulumu için adresinize bir teknik ekip gönderiyor. Mevcut modeminizi kullanmaya devam edecekseniz ücretsiz kurulum gerçekleşirken, yeni bir modem gerekiyorsa ücret karşılığında bu ihtiyacınız gideriliyor. Yeni modemin ücreti, firmalara göre değişiklik gösterirken ödeme tek seferde ya da aylık taksitler halinde tahsil ediliyor.
Modem kurulumunun gerçekleşmesinin ardından, firmanızın müşteri hizmetlerini arayarak yeni adresinizdeki internet hizmetinin başlaması için talepte bulunmanız gerekiyor. Müşteri temsilcilerinin yönlendirmeleri ile gerekli işlemler yerine getirilerek oturum açılması ile modeminiz çalışmaya başlayacak ve internetiniz yeni adresinizde kullanıma hazır hale gelecektir.
İnternet Taşıma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Ev İnterneti Taşınır Mı?
Evet, ev interneti başka bir adrese taşınabilir. Bireysel müşteri olarak adlandırılan ev interneti kullanıcıları, yukarıda listelenen adımları uygulayarak ev internetini yeni bir adrese taşıyabilirler. Kurumsal müşterilerin nakil işlemleri ise, kurum adına görevlendirilmiş kişilerin kurumsal kimlik göstermeleri şartı ile temsilciler aracılığıyla da gerçekleştirilir.
İnternet Nakil İşlemi Ne Kadar Sürer?
Kullandığınız internet operatörüne ve konumunuzun yoğunluğuna bağlı olarak farklılık göstermekle birlikte, internet nakil işlemi ortalama 7 iş günü sürer.
Nakilden Sonra İnternet Ne Kadar Sürede Aktif Olur?
Nakil işlemi için yapılan başvuru sonrasında modem kurulumu gerçekleştiğinde, operatörünüzün müşteri hizmetlerini arayarak internetinizin aktif hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Modeminize ve firmanızın altyapı hizmetlerine bağlı olarak, kurulumun gerçekleşmesi durumunda internetin açılması tüm işlemler dahil toplamda 2 ile 7 iş günü kadar sürebilir.
Türk Telekom İnternet Taşıma İşlemi Nasıl Yapılır?
Kullanıcıları için Türkiye’nin her yerine nakil işlemi garantisi veren Türk Telekom’da internet taşıma işlemi için ilk olarak TTNET şubelerine başvuru yapmak gerekiyor. Kimlik kartı ya da noter onaylı vekaletname ile gerçekleşen bu nakil başvurusunun yanında, 444 1 444 numaralı TTNET Müşteri Hizmetlerini arayarak ya da e-Devlet’in ilgili sayfalarını kullanarak da Türk Telekom internet taşıma başvurusu yapılabiliyor.
1 Aralık 2022 itibariyle, TTNET isteğe bağlı internet nakil işlemleri için tüm vergiler dahil 99 TL işlem ücreti alınıyor ve bu ücret nakil işlemi gerçekleştikten sonraki ilk faturaya yansıtılıyor. Kurum adına yapılan nakil başvurularında, başvuru yapan kişilerden TTNET kurum adına kimlik ibraz etmelerini bekliyor. Ortalama 7 iş günü süren TTNET internet nakil işlemleri için, Türk Telekom’un web adresinde bulunan başvuru formunu doldurabileceğiniz gibi, ihtiyacınız olan tüm detaylara da yine bu adresten ve 444 1 444 numaralı müşteri hizmetlerinden ulaşabilirsiniz.
Superonline İnternet Taşıma İşlemi Nasıl Yapılır?
Turkcell’e bağlı dijital operatör olan Superonline internet bağlantısının nakil başvuruları, Turkcell bayiliklerinden, e-Devlet üzerinden ya da 0532 532 0 000 numaralı müşteri hizmetleri aracılığıyla gerçekleşiyor. İlk olarak e-Devlet üzerinden adres güncellemesi yapılmış olması ve mevcut aboneliğin borçtan dolayı askıya alınmamış olması gerekirken, askıda olan aboneliğin taşınabilmesi için gecikmiş faturaların ödenmesi ve aboneliğin tekrar aktif olması koşulu aranıyor.
Superonline internet taşıma işlemleri sırasında sabit telefon hattı da yeni adrese taşınabiliyor ancak alan kodunun değişeceği bir adrese taşınıyorsanız size yeni bir numara veriliyor. Yeni adresin altyapı özelliklerine uygun olarak modem kurulumunu gerçekleştirmek üzere adresinize gelen ekiplerin bu hizmeti sonrasında, Fiber internet için 480 TL, DSL hizmetler için ise 300 TL kurulum ücreti talep ediliyor ve bu ücret tek seferde ya da taksitler halinde ödenebiliyor.
Vodafone İnternet Taşıma İşlemi Nasıl Yapılır?
Vodafone’un evde internet hizmetini kullanıyorsanız yeni adrese nakil işlemi gerçekleştirmek için Vodafone Net satış merkezlerine giderek ya da 0850 542 0 542 numaralı müşteri hizmetleri ile iletişime geçerek başvuru yapmanız gerekiyor. Ödenmemiş fatura olmaması şartıyla nakil başvurunuz işleme alınıyor. Var olan taahhüdü adres değişikliklerinde de süresi dolana kadar kullanma imkanı sunan Vodafone, dilerseniz yeni bir paket ve anlaşma ile internet kullanımını da mümkün kılıyor.
Vodafone Evde İnternet hizmetlerinin adres değişikliği konusunda sizden talep edeceği nakil işlem ücreti 2024 itibariyle 250 TL. Seçtiğiniz taksit tutarına bağlı olarak değişebilecek olan bu miktar faturalarınıza yansıtılarak sizden tahsil ediliyor. Yeni adreste gerekli altyapı ağı mevcut değilse, herhangi bir cayma bedeli talep edilmeksizin abonelik iptali gerçekleşebiliyor. Bu işlem için ise yine Vodafone satış merkezleri ya da müşteri hizmetleri aracılığıyla başvuru yapılabileceği gibi e-Devlet üzerinden yapılacak başvurular da geçerli oluyor.