❤️ Neden Seviyoruz?
Birçok türü bulunan sukulentler, farklı şekilleri ve boyutları sayesinde çeşitli alanlarda konumlandırılabilir. Minik saksılarda tekli dikilebileceği gibi, büyük bir saksı içinde farklı çeşitlerde sukulentler bir araya getirilerek aranje edilebilir. Bakımının kolaylığı, bulunduğu ortamın havasını temizlemesi ve dekoratif katkılarının yanı sıra, sukulentlerin radyasyonun etkisini azalttığına ve çalışma verimini artırdığına inanılır.
☀️ Işık ve Su Gereksinimleri
Sıcak ve kurak iklimlerin bitkisi olan sukulentler yüksek ısıdan hoşlanır, nemli bölgeleri sevmezler. Etli yapıları ile su depolama yeteneğine sahip olan bu bitkilerin sulanması için toprağının kuruması beklenmelidir. Sulama yaparken yapraklarının ıslanmaması, çürümeyi önleme adına önemlidir. Yine köklerinin sağlıklı olabilmesi için drenaj delikleri olan bir saksıda ve özel sukulent-kaktüs topraklarında yetiştirilmesi uygun olur.
🏠 Evde Nerede Durmalı?
Evin en iyi güneş alan bölgesine yerleştirilmelidir. Gölgede kalan kısmının da güneşten yeterince faydalanabilmesi için sukulentin zaman zaman döndürülerek yön değiştirmesi sağlanmalıdır.
🚰 Nasıl Canlı Tutulur?
Sık sık ve azar azar değil, toprağı kuruduğunda tek seferde bol su ile sulanmalıdır. Hazır satılan sukulent toprak karışımları tercih edilmeli ya da kum, çakıl, perlit gibi maddelerin birleşiminden oluşan çöl toprağına benzer yapıda, geçirgen bir toprak karışımı hazırlanarak kullanılmalıdır. Bol güneş ışığı seven bitkiyi bebek haldeyken doğrudan güneşle temas ettirmek yerine kademeli olarak, alıştırarak güneşe çıkarmak gerekir.
🤔 Bunları Biliyor Musunuz?
Sukulentler doğal bir güneş ışığından korunma tabakasına sahiptirler. Epikutikular mum denen yüzey kaplaması sayesinde fazla güneş ışığının olumsuz etkilerine karşı direnebilir.
Sukulent Latince “sucus” yani öz suyu kelimesinden gelir.
Kaktüs ve sukulentler birbirine karıştırılabilir. Sukulent daha kapsayıcı bir isimdir. Her kaktüs bir sukulent türüdür ama her sukulent bir kaktüs değildir.