Dikensiz kaktüs olarak adlandırılan sukulentlerin yaygınlaşması ve evinde kaktüs tercih edenlerin giderek artması, “Kaktüs saksı değişimi nasıl yapılır?” sorusunu da beraberinde getiriyor. Kaktüsler, özel bakım yöntemleri ve koruma gerektirmeyen, sık sulanmasa da sağlıklı ve bakımlı görünebilen bitkiler. Bulunduğu ortamdaki radyasyonu izole etmesi de kaktüslerin popülaritesini artıran etmenler arasında bulunuyor.
Özel günlerde hoş saksılar içerisinde göz alıcı duran, mutluluk verecek bir hediye olarak çiçekçilerde ilk sıralarda yer alan bu bitkilerin bakımı çok zor olmasa da, kaktüs saksı değişimi ile ilgili bilinmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Kaktüs saksı değişimi ile ilgili önemli hususlara dikkat ettiğiniz sürece bu güzel ve dayanıklı bitkileriniz uzun yıllar sizinle kalmaya devam edebiliyor. Evlerinde kaktüse yer veren ve bitkilerinin uzun ömürlü olmasını isteyenler için kaktüs saksı değişimi ile ilgili bilinmesi gerekenleri bu içeriğimizde ele alıyoruz. İşte yapılacaklar!
- Malzemeleri Hazırlayın
- Uygun Saksıyı Belirleyin
- Kaktüsü Saksıdan Çıkarın
- Kökleri Temizleyin
- Kaktüsü Yeni Saksıya Yerleştirin
Malzemeleri Hazırlayın
Kaktüs saksı değişimi için aşağıdaki malzemeleri temin etmeniz, sağlıklı ve verimli bir değişim yapmanızı sağlayacaktır.
- Saksı,
- Kaktüs toprağı,
- Koruyucu eldiven,
- Katlanmış bir havlu ya da örtü,
- Naylon veya gazete kağıdı,
- Küçük kürek,
- Mala veya kör bir bıçak.
Kaktüs saksı değiştirme işlemlerine, ihtiyaç duyacağınız malzemeleri hazırlamakla başlayabilirsiniz. Bir kaktüsün saksı değişimi esnasında ihtiyaç duyulacak malzemeler, bitkinizin türüne ve büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Çok büyük olmayan ve dikenleri yumuşak olan bir kaktüs size çok zarar veremez ancak devasa kaktüslerin sert ve delici dikenleri olabilir. Bu da değişim esnasında ellerinizde ağrılı yaralar oluşması demek.
Uygun Saksıyı Belirleyin
Kaktüslerin saksılarını değiştirmeye başlamadan önce, “Kaktüs nasıl saksıya dikilir, kaktüs hangi saksıda yetişir?” gibi soruların cevabını bilmekte fayda var. Her ne kadar kaktüsler her türlü saksıda yetişebiliyor olsa da bu bitkiler için en uygun saksıların sırlanmamış seramik çömlekler olduğu biliniyor. Geçirgen özelliği ile bu saksılar kaktüs toprağında yer alan fazla suyu emerek bitkinizin aşırı suya maruz kalmasını önlemiş oluyor. “Kaktüs saksının altı delik olmalı mı?” diye merak ediyorsanız, kaktüsün aşırı sulamayı sevmediği göz önünde bulundurulduğunda, kullanacağınız saksının altında en az bir drenaj deliği olması gerektiğini bilmeniz gerekiyor.
Kaktüsü Saksıdan Çıkarın
Kaktüs saksı değişimi yaparken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunuyor. Bunların başında, kaktüsleri korumakla görevli olan bitki dikenlerine karşı dikkatli olmak geliyor. Kaktüsleri saksısından çıkarmak için tutarken elinize giyeceğiniz kalın bir bahçıvan eldiveni, eliniz ile kaktüsler arasında koruyucu bir bölge oluşturmanızı sağlayacaktır. Böyle bir eldiven temin edemiyorsanız kalınca katlanmış bir örtü veya havlu da işinizi görür. Ayrıca bir mutfak maşası da kaktüsünüzü kavrayarak işlemlere başlamanız için size yardımcı olabilir.
Ellerinizi korumaya alıp kaktüsleri sıkıca kavradıktan sonra bitkiyi eski saksısından çıkarmanız gerekiyor. Bu işlemi yaparken aceleci davranmamak, kaktüsün gövdesinde ve köklerine zarar vermemek adına önemli.
Sıradaki işlem, malayı saksı duvarının içinde gezdirerek bitkinin toprağını gevşetmek. Eğer saksıya yapışmış kök uçları varsa da bu sayede en az zararla saksıdan ayrılmalarını sağlamış olursunuz. Daha sonra çiçeğinizi yavaşça çevirerek saksısından ayrılmasını sağlayın. Eski toprağı atın ve kökleri açın.
Kökleri Temizleyin
Saksısından çıkardığınız kaktüsü yeni yuvasıyla buluşturmadan önce bakım yapmak isterseniz, köklerini temizlemek sizin için doğru bir yol olabilir. Her ne kadar aşırı ilgi ve bakım istemese de her bitki gibi kaktüsler de istenmeyen durumlarla karşılaşabiliyorlar. Köklerinde hastalıklı bölümler gözünüze çarparsa bitkinin tamamını sarmaması için bunları nazikçe ayırmayı ihmal etmeyin. Kurumaya başlayan kök uçlarını da bitkiyi çok sarsmadan köklerden ayıklayabilirsiniz. Yeni saksıya yerleştirirken gerekli ilacı veya vitamini kullanmak iyi bir fikir olabilir. Ve artık ellerinizde yeni saksıya dikilmek için hazır bir kaktüs var!
Kaktüsünüzü yeni aldıysanız ve satın aldığınız minik saksıdan büyük bir saksıya nakledecekseniz, bitkinizin köklerinin çok yoğun olduğunu görürsünüz. Bu saksıların içerisindeki toprak miktarı da oldukça azdır. Kökler birbirine sıkıca dolanmış vaziyette olan bu bitkinin köklerine zarar vermeden gevşetmek için yeni saksıya dikmeden önce bi gece suda bekleterek yumuşamasını sağlayabilirsiniz.
Kaktüsü Yeni Saksıya Yerleştirin
Kaktüsünüzün yeni yuvasına yerleşmesi için son adım, belirlediğiniz yeni saksıya yerleştirmek. Bunu yaparken bitkinizin kök durumuna göre önce saksının dibine bir miktar toprak yerleştirin, ardından bitkiyi toprağın üzerine oturtup kalan boşlukları da toprakla doldurun. Burada dikkat edilmesi gereken bitkinizin saksıda nasıl konumlandığı. Kaktüs saksıda ne çok derinde ne de çok yukarıda olmalı.
Kaktüsleriniz için hazır kaktüs toprağı alabileceğiniz gibi birkaç maddeyi karıştırarak kendiniz de yararlı bir kaktüs toprağı elde edebilirsiniz. Bunun için hazır bitki toprağının içine biraz bahçe toprağı, biraz kuş çakılı ve biraz da organik malzeme(yaprak küfü gibi) ekleyebilirsiniz. Hatta bir miktar kuru ağaç kabuğu da bitkinize iyi gelebilir.
Yeni ektiğiniz kaktüsün diğer bitkiler gibi hemen sulanmaya ihtiyacı olmaz. Kaktüsler sulanmadan önce yeni koşullara uyum sağlamak için biraz zamana ihtiyaç duyarlar. Saksı değişiminden yaklaşık bir hafta sonra her zamanki sulama programınıza devam edebilirsiniz.
Saksısı değiştirilen kaktüsünüzü eskiden aldığı hava ve güneş ışığını almaya devam edebileceği konumunda bulundurmaya dikkat etmelisiniz. Bir çöl bitkisi olan kaktüs, büyümesinin desteklenmesi için bol miktarda güneş ışığına ihtiyaç duyar. Evinizde güneşli bir pencere önü mevcutsa, burası kaktüsünüz için en ideal konumdur.
“Kaktüs saksı değişimi ne zaman yapılır?” diye merak ediyorsanız, bunun için en uygun zaman, kaktüslerin aktif büyüme dönemine girdikleri ilkbahar aylarıdır. Bu dönemde saksısı değiştirilen kaktüslerin yeni ortamına alışması ve toparlanması için gerekli enerjiyi bulmaları kolaylaşır. Kaktüsünüzün saksı değiştirme zamanının geldiğini anlamak için saksının altındaki drenaj deliklerine bakmanız yeterlidir. Eğer kökler drenaj deliklerinden dışarı çıkmaya başlamışsa, saksı değiştirme zamanı gelmiş demektir. Yavaş büyüyen bir bitki olan kaktüsler için saksı değiştirme sıklığı 2 – 4 yıl gibidir. Bu sıklık düzenli ilaçlama ve gübreleme yapılması durumuna göre değişiklik gösterecektir.