Çiçeklerin yaşam alanlarda bulundurulma sebebi çoğu zaman görsel şölen yaşatmaları ve her türlü mekanda sizi doğada hissettirmeleri olsa da, sahip oldukları kokular ile insanı etkilemeleri de tercih edilmelerinde önemli bir etken. Beş duyudan biri olan kokunun en güçlü duyu kabul edilmesi, kokuların yaşantılarla ilintilendirilmesi ve koku etkisiyle vücutta çeşitli kimyasal reaksiyonların meydana gelmesi, hoş kokulara önem kazandırır.
Bulunduğu ortama sunduğu eşsiz görselliğin yanı sıra birbirinden etkileyici doğal kokuları ile tazelik, sadelik ve doğallık getiren çeşitli çiçekler bulunur. Yaşam alanlarına hoş kokulu çiçeklerle güzellik katmak isteyenler için kokulu çiçek çeşitleri ve bunların neler olduğu merak konusudur. Bahçede, balkonda ya da iç mekanlardaki saksılar içerisinde yetiştirilebilen kokulu çiçekleri bu içeriğimizde derledik.
İşte kokulu çiçek çeşitleri ve isimleri!
- Gül
- Gardenya
- Yasemin
- Lavanta
- Nergis
- Orkide
- Zambak
- Lilyum
- Manolya
- Sümbül
- Hoya
1. Gül
Güzel koku dendiğinde akla ilk gelen çiçeklerden olan gül, doğada bilinen en eski çiçek türü olarak kabul edilir. Doğal olarak gelişen ve gıda, ilaç ve kozmetik sektöründe çeşitli şekillerde kullanılan gülün rengine, şekline ve kokusuna göre adlandırılan 150’den fazla türü ve binlerce melez çeşidi bulunur. Kokusu ve renkleri çeşidine göre değişen gülün boyutları da türüne göre farklılıklar gösterir. Bazı güller bahçede yetişip birkaç metreye kadar uzayabilirken bazı bodur gül çeşitleri saksılarda yetişir ve kokusuyla birlikte balkonlarda görsel şölen sunar. Güneş ışığını seven güller düzenli sulama, gübreleme ve bakım gerektirir.
2. Gardenya
Beyaz çiçekleriyle zarafeti simgeleyen gardenya, hoş görüntüsünün yanı sıra yaydığı kadifemsi kokusu ile de bazı klasik parfüm kokularının temelini oluşturur. Bal-portakal karakterindeki kokusuyla bilinen gardenya, porselen beyazı zarif yaprakları ile sıcak bir enerji sunar. Nemli ortamları seven gardenya, en az 15 derece sıcaklığı olan ortamlarda bulunmak ister. Düzenli ve kontrollü sulama gerektiren bu bitkinin sulamasında kullanılacak suyun kireç bulundurmaması gerekir. Güneş ışığını seven ve bakımı oldukça kolay olan bu zarif çiçeğin evcil hayvanlar için zararlı olması, bilinmesi gereken hususlardan.
3. Yasemin
Masumiyeti ve saflığı simgeleyen yasemin çiçeği, etkileyici yoğun kokusuyla bilinir. Birçok çeşidi olan yaseminin evde bulundurulabilecek türleri ise pervane çiçekli yasemin, Arap yasemini, sarı yasemindir. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında düzenli sulama gerektiren bu çiçek, tropik bir bitkidir ve sıcaklığı 15-24 derece aralığındaki ortamları sever. Günün birkaç saatinde güneş ışığı alması gereken yasemin, çiçek açtıktan sonra artık serin bir yere alınabilir. Hoş görüntüsü ve etkileyici kokusuyla evlere farklı bir değer kazandıran yaseminin evcil hayvanlar için zararlı olmaması da önemli bir tercih sebebi.
4. Lavanta
Sakinleştiren ve huzur veren kokusuyla lavanta, bakımı kolay olan ve oldukça hızlı büyüyen bir çiçektir. Genellikle toprağının kuru kalmaması yeterli olurken büyüme ve çiçeklenme dönemleri olan yaz aylarında haftada 1-2 defa düzenli sulama gerektirir. Yaklaşık 1 buçuk metreye kadar uzayabilen lavanta, alkali toprağı sever ve günde 5-6 saat güneş ışığı almak ister. Lavantanın evcil hayvanlar için zararlı olabileceği, bilinmesi gereken özelliklerinden.
5. Nergis
Vanilyaya benzeyen kokusuyla baharı simgeleyen nergis çiçeği, 13 binden fazla türü olduğu bilinen bir bitkidir. Evde yetiştirilmesi oldukça kolay olan nergis, soğan ile çoğalan bir çiçektir. Soğanları kasım ve ocak aylarında ekilir. Ancak alerjen olan bu bitki soğanına karşı dikkatli olmakta ve dikim aşamasında eldiven kullanmakta fayda var. Aşırı sulamayı sevmeyen bu bitkinin toprağının nemli olması yeterlidir. Aydınlık ortamları seven nergisin evcil hayvanlar için tehlikeli olabileceğini de unutmamak gerekir.
6. Orkide
Özel günlerde hediye olarak en sık tercih edilen ve en çok sevilen çiçeklerin başında gelen orkide, bakım ve yetiştirilmesinin kolay olmasından dolayı da evlerde yaygın olarak bulunur. Görüntüsüyle büyüleyen orkidenin çoğu çeşidi keskin bir kokuya sahip olmasa da etkileyici kokulara sahip orkide türleri de vardır. Çok sayıda türü olan orkide, genellikle nemli ve sıcak ortamları sever. Doğrudan olmayan güneş ışığında, evin aydınlık bir köşesinde bulunması gerekir. Haftada bir sulanması yeterli olan orkide, toprak yerine ağaç kabukları, lif ve torflardan oluşan karışımlar içerisinde satılsa da havada da köklenebilir ve saksıya ihtiyaç duymadan büyüyebilir. Sunduğu estetik güzelliğin yanında çocuklar ve evcil hayvanlar için herhangi bir zararının olmaması da orkidenin artı yönlerinden biri.
7. Zambak
Soğan kökü ile çoğalan ve mevsimlik bir çiçek olan zambak, hafif baharatlı ve bulunduğu ortamı saran baskın kokusu ve çan şeklindeki çiçekleriyle sevilen bitkilerden biridir. Mayıs ayında açan ve kış boyu da yapraklarını korumaya devam eden zambaklar, doğrudan güneş ışığı gerektirmeyen ve kolayca çoğalabilen çiçeklerdir. Çiçekli olduğu dönemlerde düzenli sulama ve gübreleme seven zambaklar, kış dönemlerinde sulanmaya gerek duymazlar. Kendisinden elde edilen yağın şifalı kabul edilmesi sebebiyle zambak çiçeği endüstriyel amaçla da yetiştirilmektedir.
8. Lilyum
Zambakgiller ailesinden olan ve evlerde fazlaca tercih edilen lilyum çiçeği, rengine göre kokusu da değişen ve genellikle keskin ve etkileyici kokuya sahip olan bir çiçektir. En fazla kokuyu beyaz renkli lilyumlar yayar. Her mevsim çiçek açabilen lilyum, özellikle bahar aylarından itibaren gürleşir ve bu dönemde köklerinden çoğaltılabilir. Düzenli sulama gerektiren lilyum, doğrudan ve aşırı güneş ışığını sevmez. Aydınlık ve havadar ortamda bulunması sağlıklı olması için yeterlidir. Saksıda bakımı hassasiyet gerektiren bu bitki özellikle çiçekçilerde buketlerde ve aranjmanlarında çokça kullanılan bir çiçektir. Buket olarak vazoya yerleştirmeden önce, çiçeğin bulunacağı masada oluşacak turuncu lekelerin oluşmasını önlemek adına lilyumların polen yüklü erkek sporlarını temizlemekte fayda var.
9. Manolya
Asya kökenli olmasına rağmen dünyanın her yerinde yetiştirilebilen manolya, küresel aromaterapi uzmanlarının yorumlarına göre üzüm ve muz karışımına benzeyen tatlı bir kokuya sahiptir. Doğal sağlık uygulayıcıları, manolyanın kokusunun vücudun duyularını düzene soktuğunu, kademeli bir şekilde insan bedeninde ve ruhunda dinginlik ve huzur meydana getirdiğini söyler. Saksı çiçeği ve ağaç şeklinde olmak üzere farklı türleri olan manolya çiçeği, ılıman iklim bitkisi olduğu için kış soğuğunu sevmez. Evin bol güneş alan bölümlerinde oldukça mutlu olan manolya, geçirgen ve kireçsiz toprakta kolayca büyür. Yapraklarının yıkanması manolyanın su ihtiyacını karşılamak için yeterli olur.
10. Sümbül
Etkileyici görüntüsü ve hoş kokusuyla baharı evlere taşıyan sümbül, bazı noktalara dikkat edildiğinde oldukça kolay bakılan bir çiçektir. Her mevsim canlılığını koruyan sümbül çiçeği soğanla çoğalır ve çoğu çiçek gibi baharda çiçeklenmeye başlar. Doğrudan güneş ışığı istemeyen sümbül düzenli sulama gerektirir ve çiçeklenme döneminde destek besinlere ihtiyaç duyabilir. Sümbülün ölmemesi için ise yazın aşırı sıcaktan ve kışın aşırı soğuktan korunması gerekir.
11. Hoya
Mum çiçeği olarak da bilinen ve enfes bir koku yayan hoya çiçeği, tropik bir bitki olmasına rağmen evlerde de kolayca yetiştirilebilir. Kalın ve etli yapısı sebebiyle mum çiçeği olarak anılan hoya, doğrudan güneş ışığını sevmez ve haftada bir düzenli sulama ister. Farklı renklerde ve şekillerde çiçek açan hoyanın yüzün üzerinde çeşidi bulunur. Daha hızlı ve sağlıklı büyümesi için gıda takviyesi yapılabilir, gübreleme için en doğru zaman ise ilkbahar aylarıdır.