Şıklığı ve parlaklığı ile göz dolduran saten elbiseler, özel gün ve gecelerde ışıl ışıl görünümü sevenler tarafından tercih ediliyor. Bu görkemli elbiseleri giyinmeyi ve uzun yıllar koruma altına almayı isteyenler, “Saten elbise nasıl ütülenir?” sorusunun cevabını merak ediyor.
Diğer kumaşlardan farklı bir şekilde dokuması gerçekleşen saten ürünler, ipek, pamuk, yün gibi çeşitli materyallerden üretilebiliyor. Kullanım alanına göre ham maddesi değişiklik gösterebilen saten ürünler, elbise olarak tercih edildiğinde yalın ve etkili bir görünüm kazandırıyor.
Her mevsim giyilebilen saten elbiselerin hangi saten türü kullanılarak üretileceğine, vücut yapısı ve elbisenin modeli göz önünde bulundurularak karar veriliyor. Dar, vücuda oturacak bir elbise için kalın ve parlak olmayan satenler tercih edilirken kabarık veya volanlı gibi modellerde parlak görünüm özgürce şekillendirilebiliyor.
Her yaştan ve her zevkten kullanıcıya hitap ederek zamansız bir şıklık vadeden saten elbiselerin yıkanması kadar ütülenmesi de bu ürünlerin uzun ömürlü olmasında büyük önem taşıyor. Saten elbiselerin en doğru ve uygun şekilde ütülenmesi için dikkat edilmesi gereken tüm adımlar bu içeriğimizde yer alıyor. İşte detaylar…
1. Bakım Talimatlarına Göz Atın
Kullanım talimatları, giyim ürünlerinin iç kısmında veya etiketinde yer alan, elbiselerin ne şekilde yıkanması ve ütülenmesi gerektiği hakkında bilgi veren uyarı notlarıdır. Eğer saten elbisenizi satın aldıysanız ve bu uyarı etiketlerini sakladıysanız şanslısınız. Bu etiketlerde ürünün kumaş içeriği ve bileşenleri, kaç derecede yıkanacağı ve ütüleneceği hakkında bilgiler yer alır. Bu notları dikkate alarak elbiseniz için gereken en doğru bakımı gerçekleştirebilirsiniz.
2. Elbisenizi Tersine Çevirin
Saten elbiselerin üretildikleri hammadde ve kumaşın dokuma sıklığı göz önünde bulundurulduğunda, ütüleme esnasında ütü sıcaklığından etkilenerek görünümünde değişiklik meydana gelmesi ihtimali söz konusu. Bununla beraber, ütünüzde daha önceki kıyafetlerden kalan fark edilmemiş yanık tekstil parçaları bulunabilir ve ütüleme esnasında elbisenize yapışabilir. Bu da geri dönüşü imkansız bir hasar demektir. Saten elbisenizi ütülemeden önce tersine – içini dışına – çevirmeniz, olası kazaların önüne geçerek sağlıklı ve güvenli bir ütüleme gerçekleştirmenizi sağlar.
3. Ütüyü Ayarlayın
Ütü yapmadan önce ütünün sıcaklığını ve kullanılacak ütüleme programını ayarlamak, ütüleme yapmanın en önemli adımlarından biri. Saten elbiseleri düşük ısıda,(115 – 140 derece) ütünün hassas programları tercih edilerek ütülemek gerekir. Ayrıca ütünün içerisinde yeterince su bulunduğundan da emin olmalısınız. Ancak ütünün buhar fonksiyonunu çokça kullanmaktan kaçının. Buhar uygulamanız kırılgan saten elbisenizin görünümüne zarar verebilir.
4. Koruyucu Bir Bez Kullanın
Kullanılan özel dokuma yöntemleri sayesinde parlak görünümüne kavuşan saten kumaşlar, ütülenme sırasında ters çevrilse de ütü sıcaklığından etkilenebilir. Bu durumda en az olumsuz etkiyle en düzgün ütülemeyi sağlamak için pamuktan üretilmiş bir bez parçası kullanabilirsiniz. Nemli bir şekilde elbisenin üzerine yerleştirilen herhangi bir pamuklu bez, saten elbiseleriniz ile ütü arasında bir kalkan görevi üstlenir. Yine kullanılacak uygun boyutlardaki bir parşömen kağıdı da ütüleme esnasında size koruyucu olarak destek sağlayacaktır.
5. Elbisenizin Hafif Nemli Olmasına Özen Gösterin
Kurutma makinelerinde bulunan ütüleme kuruluğu programları, özellikle narin yapıdaki çamaşırlarınızın hem kurutma makinesinden hem de ütüleme işleminden en az zararla ve en iyi sonuçla çıkmasını sağlar. Saten elbisenizi bu seviyede hafif nemliyken ütülemeniz, ütüleme işleminden zarar görmemesini sağlayacağı gibi kurutma makinesinden daha az etkilenmesini de mümkün kılacaktır. Ancak yine de saten elbiselerin uzun ömürlü kullanımı için kurutma makinesi yerine serin ve hafif rüzgarlı açık havada kurutmayı tercih etmekte fayda var.