Kıymetli kumaşlar arasında yer alan saten, hassas yapısı gereği kullanımında olduğu gibi temizlik ve bakımında da özel teknikleri gerektiriyor. Özellikle şık bir giyim elde etmek isteyenler için kurtarıcı bir stil vadeden saten, çoğunlukla gece elbisesi olarak tercih ediliyor. Bu kıymetli ürününü daha uzun yıllar üzerinde taşımak isteyenler, “Saten elbise nasıl yıkanır?” diye merak ediyor.
Pamuk, ipek, yün, polyester, suni ipek gibi farklı hammaddelerin standart dokuma dışında özel yöntemlerle dokunmasıyla elde edilen saten, dört çözgü ipliğinin bir atkı ipliği üzerine denk gelecek şekilde dokunması ile üretiliyor. Bu işlemlere ek olarak malzemelerin sıcak silindirden geçirilmesi, satene en çok tercih edilme sebeplerinden olan parlak görünümünü kazandırıyor.
İlk etapta yalnızca ipek liflerinden elde dokunarak üretilen saten, yalnızca kraliyet zenginlerinin zerafet için kullanabildiği ender bir kumaş iken sanayi devrimi sonrası hammadde çeşitliliği ve dokumanın makineleşmesi ile yaygınlaşmış ve günümüzde dileyen herkese şık ışıltılı bir görünüm katabilecek şekilde erişilebilir hale gelmiş.
Düğün ve gece elbiselerinin yanında iç çamaşırı, pijama, uyku ve ev tekstilinde kullanılan saten, özel gün ve gecelerde tercih edilen sivri uçlu ayakkabıların yapımında da kullanılıyor. Uygun yöntemlerle saklanması ve temizlenmesi, bu gösterişli eşyalarınızın daha uzun ömürlü olması için size yardımcı oluyor. Saten elbiseleri olan, satenden üretilmiş parlak görüntüye sahip ev tekstili ürünlerini kullanmayı seven ve bu ışıl ışıl ürünlerin daha uzun yıllar kendisini süslemesini isteyenlerin merak ettiği saten yıkamanın önemli adımları aşağıda yer alıyor. Saten elbise yıkarken dikkat edilecek adımlar ise şunlar:
1. Bakım Ve Yıkama Talimatlarını Okuyun
Tüm çamaşırlarda olduğu gibi, saten ürünlerin yıkanmasından önce yapılacak ilk şey, bakım ve yıkama talimatlarına göz atmak olmalı. Saten elbiselerinizde bulunan etiketlerdeki uyarıları dikkate aldığınızda, elbisenizin veya saten kumaştan üretilmiş diğer eşyalarınızın bakımı ve temizliği hakkında bir fikir edinmiş olursunuz. Etiketlerde bulunan talimatlarda genellikle ürünü kaç derecede, hangi çamaşır makinesi programında ve sıvı ya da toz formda hangi çamaşır deterjanıyla yıkamanız gerektiği ile ilgili bilgiler yer alır.
Genellikle elde yıkama yapılması önerilen saten elbiseler, çamaşır makinesinde de uygun program ve deterjanla yeterli sürede yıkandığında zarar görmeden temizlenebiliyor. Yıkama sonrası ne şekilde kurutma yapacağınız ve ütülerken nelere dikkat edeceğiniz de yine etiketlerde yer alan uyarılar arasında bulunuyor.
Saten elbisenizde yıkama talimatı içeren herhangi bir etiket yer almıyorsa, elbisenizin bir köşesine su testi yaparak suya dayanıklı olup olmadığını kolayca anlayabilirsiniz. Suya temas ettiğinizde elbisenizin kumaş yapısında solma, çekme, aşırı kırışma gibi durumlar belirirse, elbisenizin bakımını yıkayarak değil kuru temizleme yöntemiyle gerçekleştirebilirsiniz.
2. Lekelere Ön İşlem Uygulayın
Saten elbisenizin veya diğer saten ürünlerinizin etiketlerine bakarak bakımı hakkında nelere dikkat edeceğinizi öğrendikten sonra yıkama işlemine geçebilirsiniz. Ancak elbisenizde veya diğer eşyalarınızda, yıkandığında çıkmayacak kadar derin ve ön işlem gerektiren bir leke gözünüze çarptıysa, saten kumaş için uygun olan enzim bazlı bir leke çıkarıcı burada yardımınıza koşacaktır. Leke çıkarıcıyı lekenin üzerine döküp parmağınızla uyguladıktan sonra makine yerleştirip öncesinde yaklaşık 10 dakikalık bir ön yıkama yaptırmanız, elde yıkamayı tercih ederseniz de leke çıkarma işlemi sonrası ürünün tamamını yıkamanız, zorlu lekelerin elbisenizi terk etmesi ve etkili bir temizlik için en uygun yol olacaktır.
3. Uzun Ömürlü Kullanım İçin Elde Yıkayın
Saten elbiselerin ürün etiketlerinde genellikle elde yıkama yapılması önerilir. Gerekli su sıcaklığında uygun temizlik ürünleri kullanılarak elde çitilemeden hafifçe ovalayarak yıkamak, saten elbiselerin temizlenmesi için yeterli olacaktır.
4. Çamaşır Makinesinde Uygun Programı Ve Gereken Süreyi Seçin
Saten elbiselerde kusursuz bir temizlik sağlamanın yanında yıkanırken özelliğini koruması ve deforme olmaması için de çabalamak gerekiyor. Hassas bir dokusu olan bu kumaş türünden üretilen eşyalar makinede yıkanırken mutlaka çamaşır makinesinin hassas programı tercih edilmeli. Ayrıca saten elbiseler makinede yıkanırken son sıkma hızının düşük ve durulama suyunun da soğuk olması gerekiyor. Elde yıkama yapılacaksa, saten yapısına uygun enzim bazlı deterjanlar tercih edilmeli, çitileme yapmadan hafifçe ovalayarak elbise yıkanmalı ve nazikçe durulanmalı.
5. Doğru Deterjanı Seçtiğinizden Emin Olun
Saten kumaşlar dokunurken diğer dokuma yöntemlerinden farklı bir teknik uygulandığı için hırpalandığında veya aşırı ve etkili kimyasallarla karşılaştığında kumaşın yapısında bozulmalar meydana gelebilir. Bunun önüne geçmek için saten elbiselerinizi yıkarken hassas çamaşırlar için üretilmiş deterjanları tercih etmelisiniz. Saten elbiselerinizin uzun ömürlü ve bakımlı olmasını sağlamak için dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da, kullandığınız deterjanları tamamen duruladığınızdan emin olmak. İyice durlanmayan deterjanlar saten kumaşın gözeneklerine nüfuz ederek buraların yıpranmasına sebep olabilir.
6. Çamaşır Suyu Kullanmayın
Ev temizliğinde zor lekelerin çıkarılmasında ve beyaz çamaşırların beyazlığını korumada kullanılan çamaşır suları, ağartıcı özellikteki içerikleri sebebiyle kullanımına dikkat edilmesi gereken temizlik ürünleri arasında yer alıyor. Bilinçsiz kullanımlarda çamaşırlarda beyaz lekelerin oluşmasına sebep olan çamaşır suları, etkili kimyasal bileşenleri sebebiyle çamaşırların dokusuna zarar verebilen ve. Beyaz veya açık renk olsa bile saten kıyafetlerin ve diğer saten ürünlerin temizliği sırasında çamaşır suyundan uzak durmak, bu ürünlerin yapısını korumak adına önemli.
7. Başka Çamaşırlarla Birlikte Yıkıyorsanız Saten Parçayı Koruma Altına Alın
Elde yıkama yerine makinede yıkamayı tercih ettiğinizde, saten elbisenizin hassas dokusunun zarar görmesini önlemek amacıyla elbisenizi bir file torba içerisine yerleştirerek makineye atmanız uygun olur. Bu sayede diğer çamaşırlar saten elbisenize takılarak ipliklerinin çekilmesine ve zarar görmelerine sebep olmayacaktır.
8. Doğru Kurutma Yöntemlerini Uygulayın
Elde veya makinede uygun yöntemlerle yıkadığınız saten elbiselerinizin ne şekilde kurutulacağı, bu hassas ürünlerinizin bakımındaki en önemli noktalardan biri. Kurutma makinesinde kurutma yapılacaksa saten elbiseleri nazik programlarda, düşük ısıda, kısa süre döndürmek ve hafif nemliyken kurutma makinesinden çıkarmak gerekiyor. Ancak unutmamak gerekiyor ki saten elbiseleri kurutmanın en doğru yolu, doğrudan güneş ışığı almayan serin ve havadar alanlarda düz bir şekilde kurutmaktır.
Doğru ve uygun yöntemlerle yıkayıp kuruttuğunuz saten elbiselerin ütülenmesi için gerekli ipuçlarını bilmenin de bu ürünlerin bakımlı ve uzun ömürlü olmasında önemli rol oynadığını unutmamakta fayda var.