Birbiriyle iç içe olan moda endüstrisi ve tekstil sektöründe kumaşların kullanılmasıyla üretim gerçekleşir ve giyim ile ev tekstili ürünleri elde edilir. Çeşitli hammaddelerin farklı yöntemlerle dokunmasıyla elde edilen kumaşlar, üretim için kullanım amaçlarına uygun olarak ve çeşitli özellikleri göz önünde bulundurularak tercih edilir. Mevsimlere uygun koleksiyonların oluşturulmasında ve uygun kumaşların seçilmesinde, kumaşların hammaddeleri, dokunma teknikleri, renk ve dokuları gibi çeşitli özellikleri rol oynar.
Yazlık kıyafetlerin tasarlanması ve üretilmesi, vücudu serin ve rahat tutmak için bir yol izlenerek gerçekleşir. Bu aşamada ise kimyasaldan uzak, doğal içerikli, sağlıklı ve terletmeyecek kumaşlar devreye girer. Yazlık giyimde bu rahatlığı sağlamak adına faydalanabilecek kumaşlardan biri de viskondur. Viskon kumaş hakkında bilinmesi gerekenleri içeriğimizde bulabilirsiniz.
Viskon Kumaş Nedir?
Viskon kumaş, kayın ağacında bulunan selülozik yapının tabaka haline getirilmesiyle oluşturulan doğal içerikli bir kumaş türüdür. Üretim tekniği bakımından pamuk ile aynı özelliklere sahip olan viskon kumaş, doğal yapısı ile giyim ürünlerinde sıklıkla tercih edilen bir malzeme olarak karşımıza çıkar.
Viskon Kumaş Özellikleri
Üretimi ve yapısı bakımından pamuk ile benzerlik gösteren viskon kumaş, bazı özellikleri ile pamuktan farklılık gösterir. Viskon kumaş hakkında fikir verebilecek çeşitli özellikleri şunlardır:
- Terletmeyen, nefes alan kumaş yapısına sahip olan viskon, bu yönüyle konforlu bir giyim zevki sunar.
- Yüksek nem tutma kapasitesine sahip olması yönüyle baskı ve boyanmaya elverişlidir, renklerin canlı görünmesini sağlar.
- Rahatlığının yanı sıra dökümlü yapısı ile zarif bir görünüm elde etmeyi sağlar. Bu yönüyle sıcak yaz günlerinin şık ve rahat çözümler sunan destekçilerindendir.
- Sağladığı parlaklık ile viskon, renklere canlılık katmak amacıyla krep tarzı kumaşların dokunmasında da kullanılır.
- Pamuklu kumaşlar içerisinde oldukça esnek sayılabilecek bir yapıdadır. Terletmeyen ve aynı zamanda da rahatsız etmeyen giyim ürünleri için bu eşsiz bir özellik olarak kabul edilebilir.
- Kolay kırışan bu kumaş türü, kullanım sırasında rahatsız edici olmayan doğal bir görünüm sunar. Kolay şekil alabilme özelliği sayesinde kolayca da düzelir.
- Pamuk, keten ve yün gibi hammaddelerle bir araya getirilerek dokunabilir.
Viskon Kumaş Sağlıklı Mı?
Kayın ağacında bulunan selüloz maddesinin işlenmesi sonucu elde edilen tabakanın tek başına ya da pamuk, keten gibi hammaddeler ile bir araya getirilmesi şeklinde kullanılan viskon, doğal lif içeriği ile oldukça sağlıklı bir giyim hammaddesidir.
Viskon Kumaş Çeker Mi?
Viskon kumaş, doğal yapısı ve dokunma yöntemi gereği yıkanma sonrasında bir miktar çekebilir. Bu çekme miktarını bir metrede yaklaşık 2-3 santimetre olarak belirtmek yanlış olmaz. Viskon kumaş kullanarak dikim yapmadan önce kumaşı yıkamak ya da ölçüm yaparken çekme payını göz önünde bulundurmak, sonucun olumlu olması adına faydalı olacaktır.
Viskon Kumaş Esner Mi?
Doğal yapısı ile pamuklu kumaşlarla büyük oranda benzerlik gösteren viskon, esneklik bakımından pamuktan ayrılır. Oldukça esnek bir kumaş türü olan viskon, bu yönü ile özellikle iç giyim alanında kullanılarak konforlu ürünler elde etmeyi sağlar.