Mutfakların vazgeçilmez bir parçası olan ve tezgahların üzerinde kendisine sürekli yer bulan bulaşık süngerleri, en çok kullanılan temizlik gereçlerinden birisi. Hijyen ve işlevleri açısından belirli sıklıklarla değiştirilmesi gereken bulaşık süngerlerinin birçok çeşidi bulunuyor. Genellikle market alışverişlerinde satın alınırken üzerine çok düşünülmeyen ama birçok farklı özelliğe sahip çeşitleri bulunan bulaşık süngerleri hakkında bilgi sahibi olarak bir sonraki alışverişinizde daha doğru bir karar verebilirsiniz.
Bulaşık Süngeri Çeşitleri
- Sentetik Bulaşık Süngeri
- Selülozik Bulaşık Süngeri
- Sıkıştırılmış Selülozik Bulaşık Süngeri
- Mikrofiber Bulaşık Süngeri
- Silikon Bulaşık Süngeri
- Doğal Bulaşık Süngeri
- Kabak Lifi Bulaşık Süngeri
1. Sentetik Bulaşık Süngeri
Ülkemizde yaygın olarak kullanılan sentetik bulaşık süngeri, polyester ve poliüretandan üretilir. Sentetik yapısından dolayı doğal bitki liflerinden elde edilen selülözik sünger ya da doğal sünger kadar çevre dostu olduğu söylenemez. Sentetik bulaşık süngeri diğer alternatiflerine göre en uygun fiyata sahip sünger çeşididir.
2. Selülozik Bulaşık Süngeri
Selülozik bulaşık süngeri, iyi bir emiciliğe sahiptir ve dayanıklıdır. Bitkisel bazlı liflerden üretilir. Doğal selülozik sünger, kendi ağırlığının 20 katına kadar su emebilir ve geniş gözeneklere sahiptir. Ayrıca bu sünger, doğal malzemelerden üretilmesi sebebiyle doğada rahatlıkla çözünebilir. Selülözik sünger, birçok farklı yüzeyde etkili bir temizlik sunabilir.
3. Sıkıştırılmış Selülozik Bulaşık Süngeri
Ülkemizde popüler olmayan bir sünger türüdür. Sıkıştırılmış selülozik sünger, yüksek basınç ve ısı yardımıyla selülözik süngerin sıkıştırılması ile elde edilir. Pop-up sünger olarak da bilinen bu bulaşık süngeri çeşidi su ile temas ettiği zaman sıkıştırılmadan önceki haline döner ve normal selülözik sünger haline gelir. Sıkıştırılmış selülözik süngerler genellikle diğer sünger çeşitlerine göre daha pahalıdır.
4. Mikrofiber Bulaşık Süngeri
Yapısı itibariyle sünger sınıfına girmese de mikrofiber bulaşık süngeri, son yıllarda ülkemizde popülerlik kazandı. Mikrofiber bulaşık süngeri, sentetik materyalden üretilir. Oldukça emicidir ve temizlenmesi kolaydır. Mikrofiber bulaşık süngeri ile teflon yüzeye sahip tava ve tencerelerinizi çizilme endişesi olmadan rahatlıkla temizleyebilirsiniz.
5. Silikon Bulaşık Süngeri
Tükenmeyen sünger olarak da bilinen silikon bulaşık süngeri, yumuşak yapısı gereği temas ettiği yüzeylere zarar vermez. Kolay temizlenebilen ve koku oluşumunu engelleyen silikon bulaşık süngeri, birçok alanda rahatlıkla kullanılabilir. Bu mutfak gerecinin, sentetik bulaşık süngeri gibi içerdiği malzeme sebebiyle doğa dostu olmadığını belirtmekte fayda var.
6. Doğal Bulaşık Süngeri
Diğer sünger çeşitlerine göre daha pahalı olan ve çok yaygın olmayan doğal bulaşık süngeri, doğru kullanıldığı takdirde oldukça uzun ömürlüdür. Deniz ve okyanuslarda yaşayan bir canlı olan sünger, bulaşık yıkamanın yanı sıra evlerde birçok farklı alanda kullanılabilir. Doğal sünger satın almadan önce farklı sertlik derecelerine sahip olabileceklerini bilmekte fayda var.
7. Kabak Lifi Bulaşık Süngeri
Bir başka organik bulaşık süngeri çeşidi ise kabak lifinden elde edilen ve özellikle zorlu lekelerde etkili kabak lifi bulaşık süngeridir. Aşındırıcı etkiye sahip ama yüzeylere kolayca zarar vermeyen bu ürün, doğal olması sebebiyle atıksız bir yaşam için oldukça uygundur.