Hemen hemen tüm mutfaklarda bulunan ve birçok farklı çeşide sahip bulaşık süngerleri, belirli zaman aralıklarında değiştirilmedikleri takdirde hijyen açısından tehlikelere sebebiyet verebiliyor. 2017 yılında Alman araştırmacılar, test ettikleri 14 bulaşık süngerinde santimetre küp başına 54 milyara kadar bakteri bulunduğunu belirlediler. Araştırmacılar, bu bakterilerin çoğunun insan sağlığı için zararsız olduğunu, bazılarının ise gıda kaynaklı Salmonella ve E.Coli bakterileri olduğunu ifade ettiler.1 Peki olası sağlık tehditlerine karşı bulaşık süngerini değiştirme sıklığı ne olmalı? Gelin bu sorunun cevabını hep birlikte inceleyelim.
Bulaşık süngerleri, bulaşık temizliği esnasında birçok yemek artığına ve çiğ gıdaya temas ederler. Bu sebeple hangi çeşit bulaşık süngeri kullandığınız fark etmeksizin düzenli olarak süngerin temizliğini sağlamanız ve zamanı geldiğinde eskisini çöpe atarak yeni bir bulaşık süngeri kullanmaya başlamanız önemlidir.
Bulaşık süngeri, iki haftada bir değiştirilmelidir. Hatta kötü bir koku yayan ya da parçalanmış olan bulaşık süngerini, bu sürenin dolmasını beklemeden değiştirmenizde fayda olabilir.
Bulaşık süngerini yenisiyle değiştirmeden önce düzenli olarak temizlemeniz de önem taşır. Yeniden kullanılabilir bulaşık süngerlerindeki bakterileri öldürmenin en iyi yollarından birisi ıslattığınız süngeri mikrodalga fırında bir dakika bekletmenizdir. Kuru bulaşık süngeri, mikrodalga fırında alev alabileceği için, süngerin ıslak olması önem taşır. Eski süngerinizi çöpe atmadan önce yararlanabileceğiniz bir diğer etkili temizleme yöntemi de bulaşık süngerinin bulaşık makinesinde yıkanmasıdır.