Kış mevsimi yaklaşırken yaşam alanlarının verimli ısınması ve oluşan sıcaklık seviyelerinin korunması adına çeşitli önlemler alınır. Kapı ve pencerelerden girecek soğuk havanın önlenmesi, içerideki sıcak havanın dışarıya çıkmasının önüne geçilmesi için buralardaki ısı yalıtımının da mutlaka gözden geçirilmesi gerekir. Gerek yüksek güvenlik sağlaması gerekse var olan sıcaklığı koruması bakımından oldukça kullanışlı bir yapı malzemesi olduğu düşünülen çelik kapılar birçok kullanıcı tarafından tercih edilir. Ancak çelik kapıların da zamanla yalıtım sorunları yaşaması ve yapısı gereği iletken olması, ısı enerjisini aktarmaya eğilimi olması sebebiyle çeşitli yalıtım önlemlerine ihtiyacı olur. Evinizde çelik kapı bulunuyorsa ve soğuk havadan evinizin en az ölçüde etkilenmesi için neler yapılacağını merak ediyorsanız bu içeriğimiz sizin için faydalı olacaktır.
Çelik kapıdan gelen soğuk havanın önlenmesi için aşağıdaki yöntemler uygulanabilir:
- Kapınızın içerisinde boşluk olup olmadığını kontrol edin
- Çelik kapınızın içine yalıtım katmanı ekleyin
- Çelik kapınıza silindir yaylı kilit taktırın
- Şerit halindeki yalıtım bantlarından faydalanın
- Kapınızın altına rüzgar önleyici takın
- Kapı kasasının etrafına mastik macun geçerek boşlukları doldurun
- Yeni kapı alacaksanız enerji verimliliği yüksek, iç çekirdeği kaliteli malzemeden oluşan modelleri tercih edin
Kapınızın İçerisinde Boşluk Olup Olmadığını Kontrol Edin
Çelik kapılar genellikle iç ve dış olmak üzere çift katmandan oluşur. Yalıtım açısından değerlendirildiğinde her ne kadar bu boşluk faydalı gibi görünse de, ısıyı ileten çeliğin çabuk ısınması ve çabuk soğumasını önlemez. Bu durum ise çelik kapıların kışın soğuk yazın da aşırı sıcak olmasını ve evin durumunu bu yönde etkilemesini beraberinde getirecektir. Çelik kapınızın soğuk geçirmesini engellemek üzere, kapının içerisinde boşluk mu yoksa herhangi bir dolgu malzemesi mi olduğunu öğrenmekle işe başlayabilirsiniz.
Çelik Kapınızın İçine Yalıtım Katmanı Ekleyin
İki çelik tabakadan üretilen kapılar, bu iki tabaka ve boşluk sayesinde ısı yalıtımı özellikli olarak düşünülür. Ancak bu kapıların, çeliğin yapısı sebebiyle kolayca ısınıp soğuduğu unutulmamalıdır. İçi boş, çift katmanlı çelik kapınız varsa, bu boşluğa uygun, yalıtım malzemesinden üretilmiş olan bir tabaka ekleyerek kapınızın iletkenliğini en aza indirebilir ve ısının kaybolmasını önleyebilirsiniz.
Çelik Kapınıza Silindir Yaylı Kilit Taktırın
Evinizin kapısında anahtarla açılan kilit dışında, genellikle üst bölümde yer alan, ayrılmaz anahtarlı bir kilit daha bulunur. Bu kilitte klasik kilitlerin dışında silindirik bir sistem vardır ve bu sistem devreye girdiğinde kapı kanadının kasaya biraz daha yaklaştığını görürsünüz. Soğuk havalarda tüm kilitleri devreye sokarak kapı kenarlarında boşlukları en aza indirebilirsiniz.
Şerit Halindeki Yalıtım Bantlarından Faydalanın
Yapı marketlerde ve ucuzluk mağazalarında satılan ve kolayca temin edilebilen şerit halindeki yalıtım bantlarının yapışkanlı yüzeyinin üzerinde ince bir sünger bulunur. Bu yapışkanlı şerit süngeri kapı ve pencerelerin hem kanat hem de kasa kısımlarının kenarlarına yapıştırarak düşük maliyetli ancak oldukça verimli bir yalıtım yöntemi elde edebilirsiniz. Ancak kolay yıpranan bu yalıtım malzemesinden en iyi verimi almak için her yıl yenilemenizde fayda var.
Kapınızın Altına Rüzgar Önleyici Takın
Kapı kanatlarının altına yerleştirilen ve genellikle sert süngerden üretilen kapı rüzgarlıkları, ortada kalan ince bölüm sayesinde kapıya kolayca geçirilir. Kapının hem önünde hem de arkasında yer alarak çift taraflı koruma sağlayan bu ürünü kullanarak soğuk havanın kapının altından evinize sızmasını kolayca önleyebilirsiniz.
Kapı Kasasının Etrafına Mastik Macun Geçerek Boşlukları Doldurun
Birbirine herhangi bir şekilde monte edilmiş yüzeyler arasında kalan boşlukları doldurarak kusursuz bir kapatıcılık sağlamayı amaçlayan mastik macunu çelik kapının kasa kenarlarındaki boşluklarını doldurmak için de kullanabilirsiniz. Yapı marketlerden kolaylıkla temin edebileceğiniz bu ürünü uygulamadan önce kapı kasasının duvara denk gelen kenarlarına maskeleme bandı çekin. Duvar ve kasanın birleştiği köşeye şerit halinde mastik macunu sıkın, parmağınızla fazlalıklarını sıyırın ve düzeltme yapın. İşlem sona erdiğinde maskeleme bandını sökün ve tüm boşlukları kapanmış, korunaklı bir kasa elde edin.
Yeni Bir Kapı Alacaksanız Enerji Verimliliği Yüksek, İç Çekirdeği Kaliteli Malzemeden Oluşan Modelleri Tercih Edin
Soğuk havaların evin sıcaklığını etkilememesi için en kullanışlı kapı türü çelik kapılar olarak kabul edilse de, bazı ucuz ve eski çelik kapı modelleri içi boş, yalıtım tabakasız üretilmiş olabilir. Her ne kadar kapının iç ve dış katmanları arasında kalan boşluk yalıtım açısından fayda sağlıyor olsa da, kapınızın diğer yönlerden kullanışsız olduğunu düşünüyorsanız düzenleme yapmak yerine eski kapınızı iyi ve kaliteli bir çelik kapı ile değiştirmeniz uzun vadede yararınıza olacaktır.