Çatıda biriken yağmur sularının sızması, evin su borularının ya da gider tesisatının hasarlı olmasına bağlı olarak yapıların duvarlarında bazen ıslaklıklar meydana gelebilir. Kaynağı belirlenip önlem alınmadığı takdirde su sızıntıları ve birikmeler, duvarlarda küf ve mantar oluşumuna ve hatta zamanla binanın zayıflamasına yol açar.
Kapalı alanlarda oluşan nemin giderilmemesi de yoğuşmaya bağlı olarak zamanla duvarlarda ıslaklıkların meydana gelmesine sebep olabilir. Nem kaynaklı duvar ıslaklıklarının önüne geçmek adına, odadaki nemi düşürmenin yolları uygulanarak bu sorun tamamen ortadan kaldırılabilir.
Duvarlarda herhangi bir ıslaklık ya da ıslaklığa bağlı küf ve mantar gibi belirtiler fark edildiğinde, ıslaklığı gidermek ve tekrarlamasını önlemek adına uygulanabilecek çeşitli yöntemler bulunur. Güzel Bir Ev yazar ekibi olarak, “Duvardaki nem nasıl giderilir?” sorusuna cevap olabilecek adımları sizler için bir araya getirdik.
Evinizin ya da iş yerinizin duvarlarında ıslaklık ve buna bağlı çeşitli sorunlar fark ettiğinizde aşağıdaki yollara başvurabilirsiniz:
- İnşaat malzemelerini seçerken dikkatli olun
- Duvarlarınızdaki su sızıntılarını bulun ve onarın
- Duvara sızarak birikmiş olan suyu bulup boşaltın
- Daha fazla hasara sebep olmaması için sorunlu bölgeyi çıkartın
- Küf ve mantar oluşumu bulunan duvarlarınızı gözlemleyin
- Küçük nemli bölgeler için ayaklı oda fanından yardım alın
- Büyük ıslaklıklar için nem alma cihazı edinin
- Nemi emebilecek kurutucu malzemelerden faydalanın
- Havalandırmaların önünü açın, duvar kaplamalarını sökün
- Duvara monte edilmiş dolapları sökün
- Evinizi iyi bir şekilde havalandırdığınızdan emin olun
- Evinizin yalıtımını gözden geçirin
- Buhar geciktirici kullanın
1. İnşaat Malzemelerini Seçerken Dikkatli Olun
Duvarların ıslaklık sorunuyla karşı karşıya gelmemesi için ilk olarak binanın su tutmaya elverişli olmayacak şekilde inşa edilmesi gerekir. Islak duvarlara karşı alınması gereken ilk önlem, binaların yapımında kullanılacak inşaat malzemelerinin suya dayanıklı ve sızdırmayan özelliklerde seçilmesi olmalıdır. Bina temelleri, yapıların sağlıklı olmasını en fazla etkileyen bölümlerden biridir ve zemin sularına fazlaca maruz kalırlar. Bu açıdan temellerin sızdırmaya ve su geçirmeye karşı dirençli malzemeler kullanılarak atılması, suların binanıza ve duvarlara vereceği en büyük zararların önüne geçmek adına etkili olacaktır.
Öte yandan, cephe duvarlarının da su geçirmez hale getirilmesi için de özenle seçilmiş ürünlerle koruma altına alınması gerekir. Alçı bazlı duvar sıvaları yerine beton duvarların tercih edilmesi önemlidir. İç ve dış duvarlar için çimento esaslı, akrilik, kristalize gibi su yalıtım teknikleri ve malzemeleri uygulanarak duvarlar daha dayanıklı hale getirilebilir. Ancak bu aşamada iç mekanlarda toksik içeriği olmayan sağlıklı ürünler seçmekte fayda var. Yine çatılardan gelecek yağmur sularını düzenlemek adına yağmur olukları ve saçaklar da bina duvarlarının fazla suya maruz kalmasını önler.
Su tesisatının ve gider borularının kaliteli malzemeden seçilmesi, zamanla buralarda oluşacak sızma ve akıntıların oluşmaması için gereklidir. Neme bağlı yoğuşma sonrası oluşabilecek su birikintileri ve ıslaklıkları önlemek adına bina havalandırma sisteminin iyi kurulması ve yeterli hava deliğinin planlanması da duvarlardaki ıslaklık sorununa karşı alabileceğiniz önlemler arasında bulunur.
2. Binanızdaki Sızıntı Kaynaklarını Tespit Edin Ve Onarın
Duvarlarda oluşan sıvı birikimini önlemede atacağınız en önemli adımlardan biri de sıvının duvar içine geçmesine sebep olabilecek sızıntıları ve akıntıları önlemeniz olacaktır. Çoğunlukla sıhhi tesisat problemlerinden kaynaklanan sızıntıların yanı sıra, çatılardan ya da dış cephelerden içeriye girerek duvar içlerine yerleşen sular da zamanla duvarlarda ıslaklıkların oluşmasına, önlem alınmazsa çürüme, küf ve mantar oluşumuna sebep olacaktır. Küvet, banyo duvarları ve fayans araları, lavabo, çamaşır ve bulaşık makinelerinin gider borularında oluşan sızıntılar da duvarlara zarar veren diğer sızıntı kaynaklarıdır. Bu tür sızıntı problemlerini belirleyerek onarmanız, gerekirse profesyonel destek alarak gerekli tadilatları gerçekleştirmeniz, duvarların ve binanın ömrünü uzatma adına da önemlidir.
3. Duvara Sızarak Birikmiş Olan Suyu Bulup Boşaltın
Evinizin tesisatı ya da yapısından kaynaklı büyük çaplı bir sızıntı söz konusu ise, duvarın içinde fazla miktarda su birikmiş olabilir. Bunu anlamak için duvarınızın zeminden 5 cm yükseklikteki bir noktasından küçük bir delik açarak herhangi bir su çıkışı olup olmadığını kontrol edin. Açtığınız delikten su çıkışı gerçekleşiyorsa duvarın çeşitli noktalarından, benzer boyutlarda delikler açarak suyun tamamını duvardan boşaltmaya çalışın. 40-60 cm aralıklarla açtığınız bu deliklerden artık su çıkmadığını gördüğünüzde duvarınızı alçı ya da çimentolu harç malzemesi ile sıvayarak aynı renginde boyayabilir ve duvarınızda oluşan görüntü bozukluğunu düzeltebilirsiniz.
4. Daha Fazla Hasara Sebep Olmaması İçin Sorunlu Bölgeyi Çıkartın
Duvarın bir bölümünde herhangi bir sebeple ıslaklık belirtileri gözlemlerseniz, öncelikle sızıntıya sebep olabilecek kaynağı tespit ederek onardıktan sonra, nem seviyesinin siyah küf oluşumuna sebep olmaması ve duvarın tamamına yayılmaması için hasar alan bölgeyi temizlemeniz gerekir. Bunun için gerekirse duvarın bir bölümü kırılarak yeniden örülebilir. Yeniden sızıntı oluşabilecek bir alanda yer alıyorsa, örneğin banyo ya da mutfakta yer alan bir duvar üzerinde çalışıyorsanız, yeni yapacağınız duvarı su yalıtımlı malzemelerden meydana getirmeniz, aynı sorunun tekrarlanma ihtimalini azaltacaktır.
5. Küf ve Mantar Oluşumu Bulunan Duvarlarınızı Gözlemleyin
Çoğu zaman evdeki rutubetten kaynaklanan yoğuşma sebebiyle ya da duvarın içine sızan sıvıların duvar yüzeyine ulaşmasıyla duvarlarda siyah lekeler olarak ortaya çıkan küfler oluşur. Evde herhangi bir rutubet kokusu mevcutsa, özellikle büyük dolap ve mobilyaların arkalarını, odaların köşe kısımlarını, pencere altlarını ve çevresini, dolap içlerini dikkatle kontrol edin. Küf lekesine benzer lekelerle karşılaştığınızda bu oluşumları nemli bezle temizleyin, rutubeti önlemek için gerekli tedbirleri uyguladığınız halde bu lekeler tekrar oluşursa duvarlarda biriken sıvı kaynaklı bir sorundur ve bu konuda gerekli çalışmaları yapmanız gerekecektir.
6. Küçük Nemli Bölgeler İçin Ayaklı Oda Fanından Yardım Alın
Nem ve ıslaklık belirtisi gözlemlediğiniz alan küçükse ve evinizde genellikle ayaklı olan, taşınabilir oda fanlarından mevcutsa, sorunlu bölgenin önüne bu fanı yerleştirip bir süre çalıştırarak sonucu gözlemleyin. Duvarın daha fazla yerine ulaşmadığından eminseniz, zaman zaman ortaya çıkan küçük ıslaklıkları bu şekilde bir süre idare edebilirsiniz. Ancak yine de bunun kalıcı bir çözüm olmadığını bilmekte fayda var.
7. Büyük Islaklıklar İçin Nem Alma Cihazı Edinin
Duvarlarda meydana gelen bölgesel ıslaklıklar ya da rutubet kaynaklı oluşumlar bir şekilde onarılıp önlenebilir ancak binanın bütününden kaynaklı sıvı problemlerine daha büyük ve etkili çareler üretmek gerekir. Binanız yoğun sıvıya maruz kalan bir bölgede yer alıyorsa, özellikle dışarıdan gelen sıvılara engel olamıyorsanız, gerekli dış cephe ve çatı koruma tedbirlerini aldıktan sonra, iç cephede biriken sıvıları toplayan nem alma cihazı edinerek bununla başa çıkmayı deneyin. Duvarlarda biriken nemi toplayan bu cihazlar, sürekli ve düzenli kullanımda evinizin havasını ve duvarlarını büyük ölçüde kurutabilir.
8. Nemi Emebilecek Kurutucu Malzemelerden Faydalanın
Nem alıcı cihazlar sıvıları toplamada her ne kadar büyük ölçüde fayda sağlasa da, özellikle kapalı dolap, baza altı gibi alanlarda rutubet önleyici ve sıvı emici çeşitli yardımcı malzemelerden de faydalanabilirsiniz. Kedi kumu, kalsiyum klorür paketleri, ayakkabı kutularındaki torbacıklar formatında hazırlanan ve aynı mantıkla çalışan kimyasal nem alma paketleri, bu anlamda size yardımcı olabilir.
9. Havalandırmaların Önünü Açın
Evlerin bazı bölümlerinde, bina merdiven boşluklarında yer alan havalandırma alanlarının çalışır durumda olması, sıvının yerleşmesinin önüne geçmek adına oldukça önemli. Evinizde bu tür havalandırma boşluklarının çalışır durumda olduğundan emin olun, bunların önünü kapatacak herhangi bir eşya gelmemesine özen gösterin.
10. Duvar Kaplamalarını Sökün
Duvar dekorasyonunda belirli bir tarzı yansıtmanın yanında duvarlarda eskimeye bağlı kusurları örtmede de oldukça etkili bir yöntem olan duvar kağıtları ve çeşitli duvar kaplamaları, genellikle nefes almayan pvc türü petrol ürünleridir. Duvar içine yüzeyden sıvı girişine engel oluyor gibi dursa da, başka yollarla duvara sızan sıvıların dışarıya çıkmasını da engelleyeceği için bu tür kaplamalar zamanla duvarların çürümesine sebep olur. Evinizde rutubet kokusu mevcutsa ve bu duvar kağıtları ve kaplamaları çeşitli yerlerinden kabararak size mesaj veriyorsa, bunun altında yatan sebebin duvarlardaki sıvı birikimi olabileceğini unutmayın. Sağlıklı bir duvar için bu kaplamaları sökün ve temiz bir boya ile yolunuza devam edin. Kaplamaları söktüğünüzde gerçekten kötü bir manzara mevcutsa, duvarınızın yeni bir sıvaya ihtiyacı olacaktır. Bu sıva uygulaması için de su yalıtımlı malzemeler tercih etmeniz, uzun vadede sağlıklı duvarlar için size yardımcı olacaktır.
11. Duvara Monte Edilmiş Dolapları Sökün
Gömme dolap olarak adlandırılan ve evlerin önemli depolama alanları arasında bulunan dolapların yanı sıra, mutfak ve banyolarda bulunan dolaplar da zamanla duvarlardaki ıslaklıklardan etkilenerek çürüyebilir. Bu dolapların varlığı aynı zamanda duvarların kurumasının önünde bir engeldir. Dolapların gerekirse sökülerek başka alanlar için yeniden tasarlanması, duvarların ve dolapların sağlığı açısından faydalı olur.
12. Evinizi İyi Bir Şekilde Havalandırdığınızdan Emin Olun
Evin ve duvarların yeterince kuru olması, büyük ölçüde bir sızıntı ya da akıntı yoksa, yeterli düzeyde havalandırma ile mümkün olur. Yalnızca rutubet kaynaklı ıslaklıkların ortadan kaldırılması adına, doğal ve yapay havalandırma imkanlarını iyi değerlendirmenizi öneririz.
13. Evinizin Yalıtımını Gözden Geçirin
Binaların dış yüzeylerden sızan suya karşı korunmasının en etkili yolu, dış cephe yalıtımlarının gerçekleştirilmiş olmasından geçer. Özellikle dış duvarların sıvalarında kullanılan su yalıtım malzemeleri, sıvıların duvar içlerine sızmasını önlemede oldukça etkilidir. Bununla birlikte, pencerelerin çift camlı olarak tercih edilmesi de, pencerelerin çevresinde meydana gelecek sızıntıları önlemek adına faydalı bir yoldur. Ayrıca yeni nesil pencereler, sahip oldukları damlama delikleri ile nemli havanın dışarı atılmasında başvurulabilecek yapı malzemeleri arasında yer alır.
14. Buhar Geciktirici Kullanın
Buhar geciktiriciler, duvar, zemin ve tavanlarda var olan nemin yayılmasını azaltan malzemelerdir. Çeşitli boyalarda bulunan buhar geciktiriciler, ayrıca metalik folyolar ya da plastik levhalar olarak da uygulanabilir. Buhar geciktiricilerin nemi azaltma özellikleri geçirgenlik ya da perma olarak adlandırılır. Perma ya da geçirgenlik, malzemeden ne kadar su buharı geçeceğinin ölçüsüdür ve perma değerinin düşük olması ile buhar geciktirme özelliği ters orantılıdır.