Son dönemlerde ev teknolojilerinde kullanılan ve çoğunlukla mutfaktaki ocaklarda karşımıza çıkan indüksiyon yöntemi, yüzeye konulan indüksiyon uyumlu tencerelerin seramik veya cam yüzeyin altında bulunan bakır teller yoluyla oluşturulmuş elektromanyetik alan sayesinde ısıtılması işlemine dayanır. Bu ısıtma işleminde yüzeyin hemen altında bulunan elektromıknatıs ile ocağa yapışan çelik malzeme, üretilen manyetik alan sayesinde ısıtılıp işlem sonrası polimer esaslı emülsiyon ile soğutulur.
İndüksiyon işlemi ile çalışan ocaklarda, seramik ya da cam yüzey üzerine konulan kabın metal gövdesi, manyetik alandan aldığı enerji ile ısınır. Böylece ısının ocak yüzeyinde değil, sadece ocağın üzerindeki kapta üretilmiş olduğunu söylemek yanlış olmaz.
İndüksiyon tabanlı tencereler, indüksiyonlu ocaklarda kullanılmaya elverişli olan, bu tür ocakların alt yüzeylerinde bulunan ve ısı üretimine temel oluşturacak bakır bobinlerle etkileşime geçebilecek bir metal malzeme içeren tencerelerdir. İndüksiyonlu tencere ve tavaların ocak ile manyetik bir çekime girebilmesi için alt tabanının gerekli malzemeyi içermesi, diğer iç ve dış yüzeylerinin de dayanıklı granit kaplama olması gerekir.
İndüksiyon tabanlı olan ve indüksiyonlu ocaklara uyumlu olan tencerelerin kullanım alanları bu ocaklarla sınırlı değildir. İndüksiyon uyumlu olup olmadıkları tabanlarına bakılarak değerlendirilen bu tencereler, mıknatıs testi ile kolayca ayırt edilebilir. Tabanına konulan mıknatıs tarafından kuvvetli bir biçimde çekilen tencerelerin indüksiyonlu ocaklarda rahatça kullanılabileceğini söylemek mümkün olur. Öte yandan, tabanına mıknatıs konduğunda yeterince çekim oluşmayan, mıknatısın tam olarak yapışmadığı tencereler, indüksiyonlu ocaklarda verimli bir kullanım sunmayabilir.
Pişirme esnasına ocağın seramik ya da cam yüzeyinin tencere dışında kalan kısmı neredeyse hiç ısınmaz. Isıl işlem sayesinde yalnızca ocak üzerinde bulunan indüksiyon tabanlı tencerelerin ısındığı düşünüldüğünde, bu pişirme yönteminde sıcaklığa bağlı kazalar yok denecek kadar az olur. Yine taşma sonrası yemek artıklarının sıçradığı ve döküldüğü yerler de ısınmamış olacağından yanma ve yapışma durumları gerçekleşmez, pişirme sonrası ocak temizliği oldukça kolaydır.