Evinizde bulunan klozet su kaçırıyorsa, bu aynı zamanda ıslak zemin ve alt komşunun tavanına verilmiş ciddi bir zarar anlamına gelebilir. Herhangi bir sızıntı fark ettiğiniz anda tamir için ilk olarak sorunun kaynağını bulmak gerekir. Bazen ustalık gerektiren bu rahatsız edici arıza, bazen de basit uygulamalarla kolayca düzeltilebilecek boyutta olabilir. Klozetin neden su kaçırdığını ilk bakışta anlayamıyor ve bir usta çağırmayı planlayamıyorsanız, klozetin su kaçırmasına sebep olabilecek aşağıdaki olası sebepleri inceleyebilirsiniz.
Klozetin Su Kaçırma Sebepleri:
- Yerine oturmamış klozet
- Klozetin montajındaki hatalar
- Kırık konnektörler
- Kasede çatlak ya da kırıklar
- Rezervuar iç takımında hasar
- Sıkışmış rezervuar iç takımı
- Su tesisatı ve gider sorunları
- Hasarlı tank
- Kötü şamandıra
- Taharet musluğu
- Giderlerin tıkanması
- Klozetin yere temas ettiği noktada bulunan silikonların eskimesi
- Vananın eskimesi
1. Yerine Oturmamış Klozet
Klozetin kase denen asıl bölümü, zemine tam olarak oturmazsa sallanabilir. Bu sallanmalar sonucu ise sifon çekildikten sonra ya da klozetin içerisinde bulunan durağan sudan sızıntılar yaşanabilir. Bu durumu düzeltmek adına da klozet kasesi yerinden sökülür, gerekli düzenleme yapılır, doğru ve uygun şekilde yerleştirildikten sonra sifon çekilerek deneme yapılır. Eğer yeni düzenleme sonucu su sızmıyorsa kase etrafına temiz silikon çekilerek düzeltme işlemi tamamlanır.
2. Klozetin Montajındaki Hatalar
Klozetin kasesinde ya da rezervuar takımlarının yerleştirilmesinde herhangi bir hata yapılırsa, bu durum kullanım esnasında aksamalara ve sızıntılara yol açabilir. Böyle bir eksiklik ya da hatanın olup olmadığını anlamak oldukça zor olsa da, kaçak suyun kaynağını anlamaya çalışırken kolay fark edilebilir bir arıza mevcut değilse bu ihtimali de göz önünde bulundurmakta fayda var.
3. Kırık Konnektörler
Her tesisat armatüründe olduğu gibi tuvaletlerde de su sızıntılarını önleyen konnektörler bulunur. Bu bağlantı noktalarından herhangi biri mührünü kaybettiğinde ise zeminde sızıntıya bağlı su oluşuma sebep olabilir. Her ne kadar konnektörlerin değişimi basit işlemler olsa da bir tesisat uzmanın yardımı gerekebilir. Konnektör kaynaklı su kaçaklarının önüne geçmek için ise sızıntıya dönüşmeden önce tuvaletin bağlantı noktalarını düzenli olarak kontrol etmek ve verimli bir düzenek için kaliteli malzemeleri tercih etmek gerekir.
4. Kasede Çatlak ya da Kırıklar
Klozetin iki ana bölümünden biri olan kase, yüzeye monte edilen, kapaklı, oturak görünümlü kısımdır ve içerisinde daima bir miktar su bulundurur. Bu bölümde yer alan herhangi bir kırık ya da çatlak, klozet içerisindeki bu suyun sızmasına ve ıslaklıklar meydana gelmesine sebep olacaktır. Bu çatlaklar boyutuna göre derz dolgu malzemesi kullanılarak doldurulabileceği gibi, kurtarılamayacak boyutta bir çatlak ya da kırık mevcut ise kasenin değiştirilmesi gerekir.
5. Rezervuar İç Takımında Hasar
Klozetin iki ana bölümünden biri olan rezervuar takımı, tuvaletin temizliğini sağlamak için kullanılan su düzeneğidir. Suyun depoya doldurulması, sifon düğmesine basıldığında suyun klozetin içine akıtılması ve tankın yeniden doldurulması döngüsünün sağlıklı işlemesi bu düzenek ile sağlanır. Rezervuar sistemindeki bozukluklar sebebiyle klozet temizliği sağlanamayacağı gibi, buradaki herhangi bir bozukluk sebebiyle klozet su kaçırıyor da olabilir. Sorunun anlaşılabilmesi adına, düzenekteki her bir parçanın dikkatle incelenmesi ve deneme yoluyla kaynağın belirlenmesi gerekebilir.
6. Sıkışmış Rezervuar İç Takımı
Rezervuar sisteminin bozuk olmasının yanında parçaların tutukluk yapması da klozet işleyişini olumsuz yönde etkileyen bir durumdur. Su tankının dolmasını ve boşalmasını sağlayan rezervuar takımındaki sıkışma ve tutulmalar sebebiyle gerektiği zaman suya ulaşamamanın yanında ani su dolumları sebebiyle su taşması, sızıntı gibi sorunlar da meydana gelebilir.
7. Su Tesisatı ve Gider Sorunları
Klozete temiz su tedarik eden tesisat aksamında meydana gelen hasar ya da sızıntılar, klozete ulaşamadan ortaya çıkabilir ve zeminde ıslaklığa sebep olabilir. Yine kirli suyun gittiği düzenekte de zamanla eskimeler ve bozulmalar sonucu kirli su kaçakları yaşanabilir. Tüm bu olumsuzlukları yaşama ihtimalini en aza indirmek adına, inşa anında en kaliteli malzemeleri tercih etmek, uzun ömürlü ve sağlam bir klozet sistemi için gereklidir.
8. Hasarlı Tank
Klozet kullanımında hijyeni sağlayabilmek için gereken su devrini sağlayan sifon takımının ana karakteri olan su haznesi, tank olarak adlandırılır. Bu tanktaki su giriş çıkışını sağlayan bölümlerde meydana gelen herhangi bir bozulma su kaçırmaya sebep olabileceği gibi, tankın çatlak ya da kırık olması da su kaçakları ile sonuçlanabilir. Bu durumda tankın derz dolgusu ya da silikon ile onarılması, tamiri mümkün değilse de değiştirilmesi gerekir.
9. Kötü Şamandıra
Klozetin su tankına akan suyun tank içerisinde belirli bir seviyeye ulaştığında durmasını sağlayan düzeneğe şamandıra denir. Suyun üzerinde duran bu sistem, kaynaktan gelen suyu izleyerek gerekli noktaya ulaştığında kaynaktan kopmasını sağlar. Tankın yeterince dolmasını düzenleyen bu sistemde bozulma ya da kırılma meydana geldiğinde ise tankta su taşması yaşanabilir. Bu türden bir su taşması sorununun çözümü ise şamandıranın kolayca değiştirilmesi ile sağlanabilir.
10. Taharet Musluğu
Klozetin rezervuar takımı içeriğinde yer alan taharet musluğu, kaseye uygun boyutlarda tercih edilmezse ve doğru bir biçimde takılmamışsa, kullanım anında dışarıya su kaçırabilir. Bununla beraber, bu musluğun bozuk olması da sızıntılara ve zeminde ıslaklıklara sebep olabilir. Sebep olduğu sorunlar kolayca fark edilebilen bu parçanın değiştirilmesi de oldukça kolaydır.
11. Giderlerin Tıkanması
Tuvalet kullanımında en istenmeyecek ve tamiri oldukça can sıkıcı olan bir durum olan tıkanmalar, binanın inşaatındaki hatalardan ve yanlış malzeme tercihinden kaynaklanabileceği gibi hatalı kullanım sonucu da meydana gelebilir. Tıkanmaların yaşanmaması adına, klozet deliğinin daima temiz tutulması ve çöpler için mutlaka çöp kovasının kullanılması gerekir.
12. Klozetin Yere Temas Ettiği Noktada Bulunan Silikonların Eskimesi
Klozetin banyo zeminine oturtulması ve sabitlenmesi için kullanılan silikon zamanla aşınıp yok olabilir ve bu aşınma sonucu meydana gelen boşluklardan su kaçakları yaşanabilir. Bu durumda belli aralıklarla silikonların sökülerek yenilenmesi faydalı olacaktır. Soğuk silikon tabancası kullanılarak uygulanan bu malzemeye ulaşmak ve klozetin çevresine uygulamak da oldukça kolaydır.
13. Vananın Eskimesi
Klozet sisteminde iki adet vana bulunur. Bunlardan biri tanka gelen su miktarını ve su tazyikini belirlerken diğeri taharet musluğunda kullanılacak suyu yönetir. Bu vanalarda meydana gelen paslanma, bozulma ya da herhangi bir hasar sonucu su sızıntıları yaşanabilir. Sifon ya da taharet sularında meydana gelen su sıkıntılarının kaynağı vana olarak gözlenmiş ise, gerekli tamir ya da değişim işlemleri ile sorun kolayca çözüme kavuşabilir.