Kapalı mekanlarda, özellikle yaşam alanlarında oluşan nem miktarının fazlalığı, verdiği fiziksel rahatsızlığın yanında sağlık açısından da tehdit oluşturur. Aşırı nem solunum problemlerine neden olur, alerjilerin alevlenmesi ve uyku bozuklukları gibi sağlık problemlerinin önünü açar, astımı tetikler. Bunların yanında küf oluşumu ve duvarlarda ıslaklık ve yoğuşmaya sebep olur, ahşap zeminlerde çürümeye kadar giderek evinize zarar verebilir. Nemli ortamlarda kendisine yaşam alanı bulan böcekler ise oluşan rutubetin belki de en katlanılmaz yönüdür.
Evinizde olması gereken nem miktarı %30 – 50 aralığındadır. Fazla nemin size verdiği rahatsızlıkla beraber bunun sayısal karşılığını da öğrenmek istiyorsanız nem ölçme cihazı higrometre size bu konuda yardımcı olacaktır. Bu cihaz sayesinde odadaki maksimum nem seviyesini belirleyerek gerekli önlemleri alır, uygulamalarınız sonrası gerekli nem oranına düştüğünüzü anlarsınız.
Evin yapısı gereği nem miktarı fazla olan ve bu durumdan şikayetçi olanların merak ettiği “Odadaki nem nasıl düşürülür?” sorusunun cevabını sizler için derledik. İşte adım adım fazla nemi düşürmenin yolları…
Odadaki Nem Nasıl Düşürülür?
- Evinizdeki Nemin Kaynağını Öğrenin ve Gidermeye Çalışın
- Sık Sık Havalandırın – Doğal Havalandırma Yöntemi
- Klima Kullanın
- Nemi Ölçen ve Nem Dengesini Sağlayan Cihazlar Edinin
- Peteklerin Önünü Kapatmayın
- Odadaki Eşya Sayısını Azaltın
- Mutfak Havalandırmasını Aktif Kullanın
- Boruların ve Su Tesisatının Aktif ve Sağlam Olduğundan Emin Olun
- Evin İçinde Çamaşır Kurutmayın
- Bitkilerinizi Tek Bir Odada Toplayın ve Burayı İyi Havalandırın
- Doğal Nem Düşürücülerden Faydalanın
- Badana Yaparken Küf ve Mantar Giderici Boyalar Tercih Edin
- Nem Toplayıcı Cihaz Edinin
1. Evinizdeki Nemin Kaynağını Öğrenin ve Gidermeye Çalışın
Evdeki rutubetle mücadeleye başlarken yapılacak ilk iş hiç şüphesiz neme kaynak oluşturan sorunların belirlenmesi. Evde nem oranının yüksek olmasının sebepleri arasında, banyo ve mutfak giderlerinin sağlam olmaması, mutfak havalandırmasının yetersizliği ve yemek pişirme sırasında oluşan buharın evden atılamaması, yetersiz havalandırma, evin dış cephesinin korunaklı olmaması, evdeki bitkilerin yanlış konumlandırılması gibi durumlar sayılabilir. Binanın yapımı esnasında göz ardı edilmiş tedbirler varsa, nemin giderilmesi konusunda tadilat işlemleri gerekebilir. Ancak binayla ilgili bir sebep gözlenmemiş ise diğer etkili çözüm yollarına başvurulur.
2. Sık Sık Havalandırın – Doğal Havalandırma Yöntemi
Odadaki nem miktarının yüksek olması binanın yapısal problemlerinden kaynaklanmıyorsa, kullanım kaynaklı nemin giderilmesi için en etkili yol evin ve odaların sık sık havalandırılmasıdır. En doğal havalandırma yöntemi olan pencerelerin açılması ile ortamda bulunan havanın tazelenmesi ve nem oranının dengelenmesi sağlanabilir.
3. Klima Kullanın
Doğal havalandırma yöntemlerinin uygulanamadığı kapalı ortamlarda klimalar en etkili havalandırma imkanını sunarlar. Özellikle yoğun toplulukların bir arada bulunduğu kapalı alanlarda oluşacak fazla nemin önüne geçmek klima ile mümkün olur.
4. Nemi Ölçen ve Nem Dengesini Sağlayan Cihazlar Edinin
Evde bulunan nem miktarının ne olması gerektiğini biliyor ancak ortamdaki nemin hangi düzeyde olduğunu bilmiyorsanız higrometre denen nem ölçer alet bu iş için yardımcınız olacaktır. Bulunduğunuz ortamın nem seviyesi % 45-50’den yüksek ölçüldüğünde ise nem düşürme yollarını aramanız gerekecektir.
5. Peteklerin Önünü Kapatmayın
Peteklerin önüne çok yakın konulacak koltuk gibi büyük eşyalar sebebiyle ısı yakın mesafedeki bu eşyalara hapsolur ve ısının evin her yerine dengeli bir şekilde dağılması engellenir. Bu sebeple, peteklerden uzakta kalan bölgelerde rutubet oluşumunun artması olağan bir durumdur.
6. Odadaki Eşya Sayısını Azaltın
Odalarda bulunan eşyaların az ve kullanışlı olması, gözünüzün daha yorulmasının yanında evin temizliğinin ve havalandırılmasının da kolaylaşması anlamına geliyor. Daha az eşya ile evdeki ısı dağılımı dengeli olur ve nem oluşumunun önünde bir engel sağlanır.
7. Mutfak Havalandırmasını Aktif Kullanın
Mutfakta yemek pişerken ortaya çıkan yemek buharı, bazen etkili bir kokuyu ve yakın mesafede yağ taneciklerini de beraberinde getirir. Bu da mutfağın ve bazen tüm evin yemek kokmasına ve etrafın kirlenmesine sebep olur. Yemek pişerken ocak üstündeki davlumbazın ve diğer havalandırma imkanlarının kullanılması, evde oluşacak rutubetle beraber kalıcı kötü kokuların ve lekelerin oluşmasının önüne geçmede yardımcı olacaktır.
8. Boruların ve Su Tesisatının Aktif ve Sağlam Olduğundan Emin Olun
Mutfak veya banyolarda bulunan su borularının ve giderlerin hasarlı olması, sıvıların evin duvarlarına veya zeminine kaçarak beton içerisinde çürümelere sebep olabilir. Borularla veya giderle ilgili bir sıkıntı fark edildiğinde zaman kaybetmeden oluşan hasarın tamir edilmesi gerekir. Binanın dışındaki olukların su sızdırmıyor olması da binanın dışarıdan suya ve neme maruz kalmasına engel olacaktır.
9. Evin İçinde Çamaşır Kurutmayın
Kışın çamaşır kuruturken iyi bir tercih gibi görünen kalorifer petekleri, önü kapatıldığında hem evin ısısının düşmesine sebep olur, hem de ıslak çamaşırlar yüksek ısıyla hızla kururken var olan sularını buhar halinde evin ortamına gönderir. Bu da fazladan rutubet demek. Kurutma makinesi kullanmanın mümkün olmadığı durumlarda çamaşır kurutmak için evin bir odasında pencereler açık halde kurutma yapmak, çamaşırlardan çıkan buharın eve hapsolmasını önlemek adın faydalı olacaktır.
10. Bitkilerinizi Tek Bir Odada Toplayın ve Burayı İyi Havalandırın
Evinizin en güzel ve değerli aksesuarlarından olan bitkiler evinizde fazlaca bulunuyorsa, yaptıkları solunum ile evinizin nem miktarının artırabileceklerini unutmamak gerekir. Bu sebeple özellikle evin çok fazla havalandırılamadığı kış aylarında tüm bitkileri çok fazla kullanılmayan bir odaya toplamak veya bir süreliğine balkonda muhafaza etmek, nem seviyesini düşürmede etkili olabilir.
11. Doğal Nem Düşürücülerden Faydalanın
Evinde kedi bulunanların kullandığı kedi kumlarının yanı sıra kaya tuzu lambası, mangal kömürü ve karbonatın da odada bulunan fazla nemi düşürdüğü söylenir. Herhangi bir zorluğu olmayacak bu yollardan herhangi birini odadaki nemi düşürmek için kullanarak sonuçlarını gözlemlemekte fayda var.
12. Badana Yaparken Küf ve Mantar Giderici Boyalar Tercih Edin
Evde nem oluşumu fazla olduğunda rutubetin etkisiyle duvarlardaki renk değişimi sebebiyle sık sık badana yapmak gerekebilir. Badana yaparken kullanılacak boyaların küf önleyici olması ve rutubet önleyici yapı malzemeleri ile duvarların beslenmesi, nem oluşumu üzerinde etkili olabilir.
13. Nem Toplayıcı Cihaz Edinin
Yoğun nem sebebiyle evinde kalıcı kötü koku olan ve duvarlarında görüntü bozukluğu oluşanlar için nem toplama cihazları en etkili çözüm yoludur. Odadaki fazla nemi toplayarak sıvı halde bir haznede toplayan bu cihazlar, belli aralıklarla kullanıldığında evinizin daha yaşanır bir hale gelmesine katkı sağlar.
Evdeki nem oranını düşürmenin çeşitli yolları bulunmakla beraber, sizin ve eviniz için en işlevsel yolu tercih etmeniz, daha hızlı ve etkili sonuç almanız konusunda size yardımcı olacaktır.