Kış soğuklarında daha az enerji ile daha iyi ısınabilmek için evlerde alınabilecek bazı basit önlemler bulunuyor. Soğuk havanın içeriye girmesini ve içeride elde edilen ısınmış havanın dışarıya çıkmasını engelleyecek adımların neler olduğu merak ediliyor. Özellikle balkon kapısı olarak sıkça tercih edilen, halk arasında Pimapen olarak anılan PVC – UPVC kapılar, kış aylarında soğuk havayı içeriye alabiliyor. Ancak bazı ufak ve basit önlemlerle soğuk havanın içeriye girmesi ve bu kapıların cereyana sebep olmaları önlenebiliyor. “Pimapen kapıdan gelen soğuk nasıl engellenir?” sorusunun yanıtını merak edenler için PVC kapılar ile ilgili basit ipuçları aşağıda yer alıyor. Pimapen kapıların evinizi soğutmaması için aşağıdaki önlemleri dikkatlice incelemeniz yeterli!
Pimapen Kapıdan Gelen Soğuğu Engelleme Yöntemleri:
- Soğuk havanın kaynağını belirleyin
- Menteşeleri kontrol edin
- Lastik contaları kontrol edin
- Kapı kilidini etkinleştirin
- PVC kapınızı kış ayarına getirin
- Kalın perdeler kullanın
- Plastik pencere kiti kullanın
- Yalıtım süngerlerinden faydalanın
- Cam kenarlarına macun sürün
- PVC kapınızın genel bakımını ihmal etmeyin
1. Soğuk Havanın Kaynağını Belirleyin
Pimapen kapınızın soğuk havanın evinize girmesinin sebebi olduğunu düşünüyorsanız, öncelikle kapınızın hangi durumundan dolayı buna kaynaklık ettiğini belirlemekle işe başlayabilirsiniz. Kapınızın menteşeleri ya da kilidi bozulmuş olabileceği gibi, eskiyen bir PVC kapının zamanla delik ve kırıklara da sahip olabileceğini unutmayın. Böylece tespit ettiğiniz probleme göre hareket ederek gerekli tedbirleri alabilirsiniz.
2. Menteşeleri Kontrol Edin
Kapıyı duvara bağlayan ve içeriye-dışarıya dönmesini sağlayan ana menteşelerde meydana gelen gevşeklikler, kapının düşmesine ve doğru şekilde kapanmamasına sebep olabilir. Tamamen kapanmayan kapılar kenarlarında oluşan boşluklar sebebiyle hava sızıntılarına kaynaklık edebilir. Bu sorunu yaşamamak için kapınızın tamamen kapandığından ve her bir köşesinin eşit bir şekilde yerine yerleştiğinden emin olun. Eğer kontrol ettiğinizde düşme ya da orantısızlık gözlemliyorsanız, kapınızı tutup kaldırın ve menteşelerindeki vidaları sıkın. Böylece kapınızın yerine oturmasını sağlayabilirsiniz.
3. Lastik Contaları Kontrol Edin
Pimapen kapılarda biri kapı kasasında diğeri kapı kanadında olmak üzere iki adet lastik conta bulunur ve bu contalar kapının vakumlanarak tamamen kapanmasını sağlar. Zamanla yerinden çıkan bu lastiklerin bazen sağa sola sallandıklarını fark etmişsinizdir. Bu durumda tek yapmanız gereken, lastik contaları bastırarak oluğuna yerleştirmek olacaktır.
4. Kapı Kilidini Etkinleştirin
Çoğunlukla çok noktalı kilit sistemi ile çalışan PVC kapılar, kilit tamamen etkinleşene kadar aslında tam olarak kapanmış olmuyor. Bunu test etmek için kapınızı önce yalnızca kapatın, daha sonra kapı kolunu yukarıya doğru döndürerek kapı kilidini aktifleştirin. Böylece kapının tüm kilitleme kamları devreye girecek ve kapı contaların üzerine sıkıca yerleşecektir. Öte yandan kilitleme sistemi devreye sokulmadığında, tek bir noktadan kapalı tutulan kapının kanat ve kasası arasında ufak bir aralık kalacağı gibi hafif bir rüzgarda bile kolayca açılabileceğini de unutmayın.
5. PVC Kapınızı Kış Ayarına Getirin
PVC kapı ve pencerelerin yan menteşelerinin hemen üst bölümünde mevsim ayarları yer alır. Yuvarlak contalardan oluşan bu ayar noktaları, alyan anahtarı denen altıgen aletle yukarı aşağı hareket ettirilerek etkin hale getirilir. Pimapen kapınızda bulunan bu contayı kış ayarına alarak boşluklardan içeriye girecek soğuk havayı önlemeyi ihmal etmeyin.
6. Kalın Perdeler Kullanın
Evlerde uygulanabilecek en basit ısı yalıtımı yöntemi olan kalın perdeler, kapı ve pencerelerin boşluklarından içeriye girebilecek soğuk havanın önünü keserek koruma kalkanı sağlar. Perde seçimi yaparken perde boyutlarının kapı ve pencereden 10-15 cm büyük olmasının fayda sağlayacağını unutmayın.
7. Plastik Pencere Kiti Kullanın
Özellikle sürgülü PVC kapılarda kullanılabilecek olan plastik kitler, kapının açılması gerektiği durumlarda yalnızca bir bölümün kullanılarak içeriye büsbütün soğuk hava girmesini önlemek adına tasarlanmış ürünlerdir. Şeffaf bir muşamba görünümünde olan ve ışığı engellemeyen plastik kit, kapı ve pencerelerin boyutundadır ve kenarlarındaki bantlar yardımıyla kolayca yapıştırılarak büyük oranda enerji tasarrufu sağlar.
8. Yalıtım Süngerlerinden Faydalanın
Kendiliğinden yapışkanlı olan ve 1-2 cm kalınlıklarında tercih edilebilen yalıtım süngerleri, PVC kapıların kasa veya kanadının lastik contasının yanına yapıştırılarak kapalı haldeki kapılardan hava giriş-çıkışını engeller. Havaların soğumaya başladığı dönemlerde Pimapen kapılarınıza bu süngerlerle destek olabilirsiniz. Ancak bu malzemelerin uzun ömürlü olmadığını ve her yıl yenilenmesi gerektiğini de unutmayın.
9. Cam Kenarlarına Macun Sürün
Yeni nesil UPVC kapılar genellikle ısı yalıtımına elverişli çift cam olarak tasarlanmış olsa da, tek camlı kapılar da mevcut. Özellikle tek cam kullanılan kapılarda camların kapıya tutunmasını sağlayan plastik malzeme zamanla yıpranıp azalabilir ve cam kenarlarından soğuk hava sızmaya başlayabilir. Bunu önlemek adına camların kenarlarına nalburdan satın alacağınız macun ile bakım yapabileceğiniz gibi silikon sıkarak da buraları sağlamlaştırabilirsiniz.
10. PVC Kapınızın Genel Bakımını İhmal Etmeyin
UPVC ve PVC kapılar genellikle uzun yıllar dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Ancak yine de yılda bir kez kapının menteşe ve kilit bölümlerine biraz yağ sürmek, çalışır vaziyette olan bu kısımların işlerliğini artıracaktır. Bununla birlikte özellikle menteşe vidalarının kontrol edilerek sıkılması da kapının işlerliğini artırmada etkili bir bakım yöntemi olabilir.