Temizlik ve hijyen, iyi hissettirmesinin yanında aynı zamanda bir ihtiyaç olarak ev işleri arasında yer alıyor. Temizlik sayesinde zararlı mikroplar mümkün olduğunca en aza indirilmiş oluyor. Dahası, birçoğumuz evimizin temiz olmasını ve güzel kokmasını seviyoruz. Evin çeşitli bölümlerine özel temizlik yöntemleri uygulamak ve farklı ürünler kullanarak oluşan hoş kokunun keyfine varmak, aynı zamanda temiz ve sağlıklı bir evde yaşamanın bir göstergesi.
Evimizin belki de temizliği en önemli bölümlerinden biri de tuvaletler. Klasik alaturka tuvaletlerin giderek azalması ve özellikle yeni yapılarda klozetlerin yaygın kullanımı, eski usul temizlik yöntemlerini de güncellemeyi gerekli kılıyor ve “Klozet nasıl temizlenir?” sorusunu beraberinde getiriyor.
Özellikle evinizde sizinle aynı tuvaleti kullanan çocuklarınız varsa, daha sık ve daha özenli klozet temizliği yapmanız gerekiyor. Sıkça tuvaletlerini temizleyenler ve “Klozet temizliği nasıl yapılır?” diye merak edenler için klozet temizliği aşamalarını sizler için sıraladık. İşte adım adım yapmanız gerekenler!
Klozet Nasıl Temizlenir?
- Temizlik İçin Gerekli Malzemeleri Hazırlayın
- Kendinizi Korumaya Almak İçin Maske Ve Eldiven Kullanın
- Klozetin Kapağını ve İç Kısmını Ayrı Fırçalarla Temizleyin
- Bol Su İle Durulayın
- Sifon Su Deposuna Göz Atın
- Klozetinizi Hemen Kullanabilmek İçin Bir Bezle Kurulayın
- Pencereleri Açarak Banyonuzu Havalandırın
- Gerekirse Klozet Tableti Ve Koku Giderici Kullanın
1.Temizlik İçin Gerekli Malzemeleri Hazırlayın
Herkesin evini temizlerken sıkça kullandığı ve sonuçlarından memnun kaldığı temizlik malzemeleri vardır. Bu ürünler içinde yer alan, klozetin çeşitli bölümlerinde kullanmaktan hoşlandığınız ve verim aldığınızı düşündüğünüz malzemelerinizi hazır ederek klozet temizleme işlemine başlayabilirsiniz.
Unutmamak gerekir ki, klozet temizliği yaparken kullanılan malzemeler ne kadar kaliteliyse, var olan kirlerin ve lekelerin yok olması ve gözle görülmeyen mikrop ve bakterilerin ölmesi o kadar mümkün oluyor. Ayrıca kullanılan fırça da kullanacağınız diğer temizlik ürünlerinin etkili sonuç verebilmesi açısından önemli.
2.Kendinizi Korumaya Almak İçin Maske Ve Eldiven Kullanın
Klozetinizi temizlerken kullanacağınız malzemeler genellikle kimyasal içeriklerden oluşur ve ilk etapta yoğun bir kokuları vardır. Bu yoğun kokuya maruz kalmamak için ağzınızı ve burnunuzu kapatacak şekilde maske kullanmanız, temizlik esnasında rahat solumanıza yardımcı olur. Ayrıca ellerinizi ve cildinizi ağır kimyasal madde maruziyetinden korumak için de plastik temizlik eldivenlerinden faydalanmalısınız.
3.Klozetin Kapağını ve İç Kısmını Ayrı Fırçalarla Temizleyin
Klozetinizi temizlemek için kullanacağınız temizlik ürünlerini belirledikten ve maske – eldiven kalkanlarınızı giydikten sonra, ilk olarak klozetin içine dilediğiniz temizlik ürününü dökün ve fırça ile her yerine iyice yayılmasını sağlayın. Eğer klozetin içinde yoğun kir ve lekeler bulunuyorsa temizlikte kullandığınız ürünü döktükten sonra kirlerin çıkmasının kolaylaşması için birkaç dakika bekleyin.Genellikle bu iş için en sık kullanılan ve en iyi sonuç veren temizlik materyali çamaşır suyu oluyor. Zorlu lekelerin kolayca sökülüp atılmasını ve klozetinizin bembeyaz olmasını sağlıyor. İyice fırçalayıp kirleri ovaladığınızdan emin olunca sifona birkaç kez basarak durulama sağlayın. Eğer istediğiniz sonuca ulaşamadıysanız işlemi tekrarlayın.
Klozet içi temizliği kadar klozet kapağı temizliği ve klozet oturağı temizliği de önemli ve özen gerektiriyor. Klozetin iç kısmını fırça ile iyice ovaladıktan sonra kapak ve oturak kısmına geçin. Buraların ovulması için ayrı bir fırça veya sünger kullanmayı unutmayın. Bu sayede klozetin içindeki kir ve mikropları, iç kısma göre daha temiz olan kapaklara bulaştırmamış olursunuz.
Temizlik esnasında kullanılan musluk suyunun içerisinde bulunan kireç, zamanla tortu halinde klozetin çeşitli bölümlerine oturabiliyor. Klozetinizde böyle bir durum söz konusuysa kireç sökücü ürünleri ve ponza taşını temizlik sürecinize dahil ederek istediğiniz parlak görüntüye ulaşabilirsiniz.
4. Bol Su İle Durulayın
Klozetinizin içini ve kapaklarını tamamen ovaladığınızdan emin olunca geriye her yerini bol su ile durulamak kalıyor. Bunu yaparken bir elinizle su döküp diğer elinizle temizlik ürünlerinin tamamen çıkmasına yardımcı olabilirsiniz. Böylelikle, yıkama sonrası tuvalet kullanımlarında özellikle çamaşır suyundaki ağartıcıların ve diğer deterjan kalıntılarının cildinize ve kıyafetlerinize zarar vermesinin önüne geçmiş olursunuz.
5. Sifon Su Deposuna Göz Atın
Her ne kadar kapalı bir kutu olsa da, sifonun su deposu suyun içerisindeki maddelerin birikerek tortu oluşturması sebebiyle kirlenerek kötü kokulara sebep olabiliyor. Bunun önüne geçmek için zaman zaman bu su deposuna bir göz atmakta fayda var. İçerisindeki suyun durumuna göre buraya sirke dökebilir, kireç sökücü veya önleyici uygulayabilir veya çok kirliyse uygun temizlik malzemeleriyle deponuzu temizleyebilirsiniz.
6. Klozetinizi Hemen Kullanabilmek İçin Bir Bezle Kurulayın
Bol su ile duruladıktan sonra hemen kullanmanız gerekmiyorsa klozeti kendi halinde kurumaya bırakabilirsiniz. Ancak tek tuvaletiniz varsa hemen kullanıma hazır hale gelmesini istiyorsanız, klozetinizi pamuklu ve iz bırakmayacak temiz bir bezle kurulayın.
7. Pencereleri Açarak Banyonuzu Havalandırın
Her ne kadar durulayarak ve kurulayarak klozet temizliğini tamamlamış olsanız da, banyonuzu havalandırarak içerideki yoğun kokunun ve buharın çıkmasını sağlamalısınız. Bu yöntem ile, aynı zamanda rutubet birikimine oldukça müsait bir yer olan banyonuzun kuru kalmasına yardımcı olursunuz.
8. Gerekirse Klozet Tableti Ve Koku Giderici Kullanın
Tuvaleti sık sık yıkasanız da yapısal sebeplerden dolayı tuvaletler hoş kokmayabiliyor. Bunun önüne geçmek için otomatik tuvalet koku düzeneklerinden veya klozetlere takılan tablet formdaki koku giderici ürünlerden faydalanabilirsiniz. Bu tabletler aynı zamanda, sifondan gelen su ile karşılaşınca yavaş yavaş çözünerek ve bir sonraki klozet temizliğinize kadar geçen sürede yeni bakterilerin oluşmasını engelliyor ve temizliğe yardımcı oluyor.
Klozet Temizliğinde Kullanılabilecek Malzemeler
Etkili ve verimli bir klozet temizliği gerçekleştirmek için şüphesiz doğru ürünler kullanmak gerekiyor. Aşağıdaki listede, klozet temizliği için kullanabileceğiniz çeşitli malzemeler yer alıyor:
- Kullanışlı ve kaliteli bir fırça,
- Çamaşır suyu, arap sabunu, yüzey temizleyici gibi genel temizleyiciler,
- Krem veya losyon kıvamdaki ovucular,
- Kireç sökücü,
- Ponza taşı,
- Dezenfektan,
- Dilerseniz sirke gibi doğal bitkisel temizlik ürünleri,
- Temizlik süngeri veya bezi,
- Kurulama bezi,
- Plastik eldiven,
- Maske.
Klozet Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yapılması Gerekenler
- Kaliteli Ve Sağlıklı Ürünler Kullanın: Temizlikte kullanılan ürünler ne kadar kaliteli ve kullanışlı olursa, klozetin temizliği de o kadar kolay ve kalıcı oluyor. Kullandığınız fırça, çamaşır suyu, sprey veya jel kıvamındaki ovma malzemelerinin kaliteli olması, temizlik süresini kısalttığı gibi, hijyenin en üst düzeyde ve uzun süreli olmasını sağlıyor.
- Size Uygun Ürünler Tercih Edin: Kimyasal içeriği olan temizlik malzemeleri sizi rahatsız ediyorsa, klozetinizi temizlerken doğal klozet temizliği ürünlerinden de faydalanabilirsiniz. Doğal sabunlar veya sirkeler, üst düzey parlak görüntü vadetmese de yeterli temizliği sağlaması açısından sıkça tercih ediliyor.
- Banyonuzu Havalandırın: Kapalı tüm alanlarda olduğu gibi banyoda ve klozetin olduğu tuvaletlerde de havalandırma hijyen ve ferahlık için önemli bir yere sahip. Sık kullanılan klozetlerde temizlik yapmanın yanında buraların havalandırılması, kötü kokuyu ve odanın nemli kalmasını önlüyor.
- Sık Sık Temizleyin: Sürekli temas halinde olduğunuz bu alanlarda bulunan bakterileri vücudunuza almak istemezsiniz. Bu amaçla klozetinizi kendi yöntemlerinizle sık sık temizlemeyi ihmal etmeyin.
- Bol Su İle Durulayın: Temizliği sağlayacak ürünlerle fırçalama işlemini tamamladıktan sonra deterjan özelliğindeki bu ürünlerin tamamen yok olması için bol su ile durulayın. Su tüketimini mümkün olan en az seviyede tutabilmek için geliştirilmiş temizlik mendillerini ara ara kullanarak bol sulu yıkama işlemlerinin arasındaki zamanı uzatabilirsiniz.
- Sifon Kullanımı ve Klozet Blokları İle Destekleyin: Klozetteki anlık kirleri yok etmek için, her kullanımdan sonra mutlaka sifon kullanmak gerekiyor. Ayrıca klozetin kapağına yerleştirilerek iç kısmına sarkıtılan ve sifon suyunun geldiği yere denk getirilen klozet tabletleri, içerisindeki bileşenlerin suya karışarak klozetin içini dolaşması sayesinde kullanım sonrası iç yıkama gerçekleştirmesi açısından oldukça pratik temizleyiciler. Aynı zamanda kötü kokuları engelleyerek hoş koku sağlıyorlar.
Yapılmaması Gerekenler
- İki Temizlik Arasındaki Süreyi Uzun Tutmayın: Klozet temizliğini zorlaştıran durumlardan biri, klozetin çok sık temizlenmemesi. Oluşan kirler ve lekeler uzun süre temizlenmezse, sifon suyunun da denk geldiği bir bölümde bulunmuyorsa, kalıcı ve uğraştırıcı bir hal alabiliyor. Bu kalıcı kirlere önlem olarak, klozeti temizleme işlemlerinin arasındaki süreyi kısa tutmakta fayda var.
- Kendinizi Korumayı Unutmayın: Klozet temizliğinde kullanılan ürünler kireçli musluk suyu ile birleştiğinde hassas cilt tabakasını zedeleyecek etkiye sahip olabiliyor. Bunun önüne geçmek için ellerinize plastik temizlik eldiveni giymeyi ve deterjan kokusu solumamak için ağız ve burnunuzu kapatacak bir maske kullanmayı unutmayın.
- Nemli Bırakmayın: Klozetinizi yıkadıktan sonra kullanıma hazır hale gelebilmesi için temiz bir pamuklu bez ile özellikle kapak kısmını kurulamayı unutmayın.
- Sizi Rahatsız Eden Ürünlerden Uzak Durun: Çok çeşitli temizlik ürünleri içerisinde kullandığınız herhangi bir ürün size herhangi bir rahatsızlık verdiyse, bunu kullanmayı sonlandırarak aynı etkiye sahip başka bir ürünü deneyebilirsiniz.
- Klozetinizi Tuvalet Kağıdından Koruyun: Kullanılmış tuvalet kağıdı veya suda çözünmeyen herhangi bir atık, klozete atıldığında tuvaletin tıkanmasına ve yalnız klozet temizlemekten daha büyük sorunlarla başa çıkmak zorunda kalmanıza sebep olabilir. Bu açıdan, klozetin yanında bir çöp kovası bulundurarak çöplerin burada toplanmasını sağlayın. Ayrıca kötü kokuyu önlemek amacıyla bu çöp kovasının ağzının kapalı olduğundan emin olmakta fayda var.