Tezgahlarda ve manav reyonlarında yer aldığında kokusu ile yaza giriş yapmakta olduğumuzu müjdeleyen çilek, herkes tarafından sevilen meyvelerin başında gelir.. Tatlılarda, pastalarda, dondurma ve hatta içeceklerde severek tüketilen çileği reçel olarak kışa saklamak da isteriz. Ancak çileği yıkayıp doğrarken ve onunla çeşitli tarifler uygularken meydana gelebilecek kazalar, pembe bir lekeyi de beraberinde getirebilir. Öyleyse “Çilek lekesi nasıl çıkar?” sorusunun cevabına bir göz atmakta fayda var.
Çilek lekesinin nerede oluştuğu, lekeyi çıkarma yöntemini ve kullanılacak malzemeleri belirlemek açısından önemlidir. Çamaşır makinesinde yıkamanın çoğunlukla yetersiz kaldığı çilek lekesini kıyafetlerden ve bulaştığı diğer alanlardan çıkarabilmek için özel yöntemler uygulamak gerekebilir. Aşağıda yer alan birkaç basit adım sayesinde çilek lekesini kolayca yok edebilirsiniz.
👖 Kıyafet
Çileğin bulaştığı kıyafetin içeriği, lekenin ne şekilde çıkarılacağı hakkında fikir verir. Eğer leke olan kıyafet sentetik bir malzemeden üretilmiş ise leke kurumadan yalnızca su ile durulamak, çilek lekesinin çıkarılmasını sağlayabilir. Pamuklu ya da keten kumaşlarda ise çilek lekesinin çıkarılması biraz daha zordur. Aşağıdaki adımlar izleyerek her türlü kıyafetten çilek lekesini çıkarmayı deneyebilirsiniz.
- İlk olarak çilek lekesi bulaşan kıyafetinizi bol soğuk su ile yıkayın.
- Su ile yıkadığınız halde leke çıkmamışsa, sirkeli su ya da limonlu karışımından faydalanabilirsiniz.
- Daha yoğun bir çilek lekesi için kıyafetinizi sabunlu su ya da sulandırılmış çamaşır deterjanı ile ovalayarak lekeyi çıkarmayı deneyin.
- Beyaz kıyafetler için ağartıcı içeren temizleyiciler ya da leke çıkarıcılar, çilek lekesinin çıkarılması için en etkili yoldur.
- Son olarak kıyafetinizi çamaşır makinesinde, yıkama talimatlarına uygun olarak yıkayın.
🛋️ Koltuk
Koltuğa bulaşan bir çileğin sebep olduğu lekeyi çıkarmak için, kıyafetlerde olduğu gibi koltukta kullanılan döşemelik kumaşın özelliklerine uygun bir malzeme ve yöntem seçmek gerekir. Koltuktaki lekenin çıkarılmasındaki zorluk ise elbette koltuğun bol su ile yıkanamıyor olması. Koltukta bulunan çilek lekesinin çıkarılmasında genellikle aşağıdaki yöntemler etkili sonuç verir.
- Karbonat ile sirkeyi eşit miktarda karıştırarak macun kıvamına getirin ve elde ettiğiniz karışımı lekeli alana sürün.
- Karbonat-sirke karışımının üzerinde nemli bir temizlik bezini gezdirerek lekeyi ovalayın.
- Duru suyla nemlendirilmiş temiz bir bez ile lekeli kısmı karbonat – sirke karışımından arındırın.
- Sirke ve karbonat ile çıkmayan lekeler için sabunlu-deterjanlı su ile silme işlemini tekrarlayın.
- Gerekirse leke çıkarıcılardan ve alkollü temizleme ürünlerinden faydalanın.
- Döşemelik kumaşın rengi göz önünde bulundurulduğunda, ağartıcı içeren ürünlerden kaçınmakta fayda var.
- Leke çıkana kadar işlemlerden uygun görüleni tekrarlayın.
- Son olarak kuru bir bez ya da havlu ile koltuktaki fazla suyu alın ve nemli bölgeyi kurumaya bırakın.
🔲 Halı
Halıya bulaşan çilek lekesini çıkarmak için kullanacağınız malzeme ve leke çıkarma yönteminin seçilmesinde halının rengi, dokunma şekli, hav yüksekliği gibi koşullar belirleyici olacaktır. Aşağıdaki adımlardan uygun olanları deneyerek halınızda bulunan çilek lekesinden kurtulabilirsiniz.
- Bir çorba kaşığı sıvı bulaşık deterjanını iki bardak soğuk su ile seyreltin.
- Temiz bir bezi bu deterjanlı suda nemlendirin ve lekeye uygulayın. Kullanacağınız temizlik bezinin renk vermemesi adına, beyaz renkli bir temizlik bezi tercih etmeniz faydalı olacaktır. (Mikrofiber temizlik bezler renk verme açısından risksizdir ve genellikle bu tür leke çıkarma işlemleri için uygundur.)
- Leke kaybolana kadar bölgeyi deterjanlı bu bez ile ovalayın.
- Leke kaybolduğunda duru su ile nemlendirilmiş bir bez ile bölgeyi durulayın.
- Kuru bir bez ya da havlu ile halının ıslak bölgesinde bulunan fazla suyu emdirin.
- Kullanmak için halınızın tamamen kurumasını bekleyin.
✨ Ahşap Yüzeyler
Mutfakta çalışırken ya da salonda ayaklarınızı uzatmış çileklerinizi tadarken farkına varmadan yere düşen, üzerine basılarak parkelere sinen çilekler, zamanla zorlu bir lekeye sebep olabilir. Yine aynı şekilde masanın üzerine damlayan ya da yapışan bir çilek de hassas ahşap masanızda leke oluşturabilir. Doğal ahşaptan üretilen bu tür yüzeylerde oluşan çilek lekesine karşı yapmanız gerekenler ise şunlar:
- İlk olarak ahşap yüzeye bulaşan çileği fark ettiğiniz anda çilek kalıntılarını bir peçete yardımıyla alın, lekeli bölümü ıslak bir bezle silin.
- Yalnız su ile çıkmayan bir lekeyi masa ya da ahşap parkenin üzerinden su, sirke ve yağ karışımından yararlanarak çıkarmayı deneyin.
- Bir pamuğa döktüğünüz tuz ve sıvı yağ da ahşap üzerindeki çilek lekesinin çıkarılmasında etkili olacaktır.
- Bu yöntemler işe yaramıyorsa, profesyonel ahşap atölyelerinden ve ahşap ustalarından yardım alın.