Renk pigmentlerinin Arap zamkı ile bir araya getirilmesinden oluşan ve su bazlı olan guaj boya, resim sanatıyla ilgilenenler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Sorunsuz akan kıvamı, çabuk kuruması, sağladığı mat görünüm ve kapatıcılığının iyi olması guaj boyayı popüler kılan faktörlerden. Guaj boya, sulu boya ile aynı kökenden geliyor olsa da yağlı boya kıvamındaki boyalarla aynı kategoride sayılır. Görsel olarak iyi bir sonuç almak için kapatıcılığı oldukça iyi olan guaj boyanın dikkatli kullanılmasında ve tabakalar halinde sürülmemesinde fayda bulunur.
Su bazlı olan guaj boyanın suya dayanıklı olmaması, kurudukça ıslatılarak yeniden kullanılmasını sağlar. Bu yönüyle de sürüldüğü yüzeylerden nemli bez ya da sünger yardımıyla kolayca temizlenebilir.
Resim ve çeşitli boyama alanlarındaki hobi çalışmalarında guaj boya kullanırken yaşanan kazalar sonucu kıyafetlere bulaşan guaj boyaları temizlemek için aşağıdaki adımları izlemeniz, etkili ve yeterli sonuca kolayca ulaşmanızı sağlayacaktır:
1. Adım
Temiz bir bez ya da süngeri temiz musluk suyuyla ıslatıp sıkarak nemli bir hale getirin.
2. Adım
Guaj boyanın bulunduğu bölgeyi nemlendirdiğiniz bez ya da sünger yardımıyla ıslatın. Bu işlemi gerçekleştirirken lekenin kenarından ortasına doğru çalışın. Boya tamamen kuru ise tamamının ıslanması ve yüzeyden kalkması biraz zaman alabilir.
3. Adım
Boya yumuşayıp çıkmaya başlayana kadar ıslak bez ya da süngerle ovalayın. Ovalama işleminde aceleci davranmamakta fayda var.
4. Adım
Süngere bulaşmaya başlayan boyadan kurtulmak için süngeri belli aralıklarla yıkayın, sıkarak fazla suyundan kurtulun. Böylece sünger (ya da temizlik bezi) sırılsıklam değil nemli olacaktır ve bu işlem için tamamen ıslak yerine nemli bir bez ya da sünger daha iyi iş görür. (Nemli bir sünger ıslak olana göre daha fazla boya emecektir).
5. Adım
Temizlediğiniz bölgeyi kuru bir temizlik beziyle ya da saç kurutma makinesi yardımıyla kurutun.
Tüm bu adımları gerçekleştirirken daha hızlı hareket edebilmek adına, süngerden yapılmış, ponpon fırça denen boya fırçasından yararlanabilirsiniz. Yine aynı şekilde ponpon fırçayı nemlendirip boyaya uygulayabilir, sık sık durulayarak işlemi tekrarlayabilir ve guaj boya lekelerinden kolayca kurtulabilirsiniz.
Son olarak, guaj boyayı bulaştığı yerden çıkarmaya çalışırken ovalamada aşırıya gitmeyin; sürtünme olayı, pigmentlerin kumaşın daha derinine ulaşmasına ve lekenin zorlaşmasına sebep olabilir.