Temizlik için en gerekli madde olan su, bazı durumlarda temizliği yalnızca su ile mümkün olmayan lekelerin oluşumuna neden olabilir. Örneğin, paslanmış bir musluktan gelen su, pas mineralleri ile birleştiğinde zorlu bir leke olarak karşımıza çıkabilir. Musluk suyu içerisinde bulunan klor da bazen su lekesine sebep olabilir ya da suyun çeşitli kirlerle birleşmesi, döküldüğü yerde leke bırakmasını beraberinde getirir.
Kumaşla kaplanmış bir koltuk veya kanepe de, içerisinde yabancı mineraller barındıran su tarafından lekelenebilir. Bazen tertemiz bir su ile ıslanan koltuğunuzun kumaş kaplı yüzeyinde açık kahverengi dalgalanmalar şeklinde lekeler gözlemlersiniz. Bu durumda koltuğun iç süngerinde birikmiş ve derinlere inmiş kirler su ile çözünerek yüzeye çıkar.
Özellikle açık renk kumaşla kaplı kanepe ve koltuklarda oluşan ve zorlu gibi görünen su lekelerini gidermek, izlenmesi gereken yolları göz önünde bulundurduğunuzda imkansız değil. Aşağıdaki adımları izleyerek koltuğunuzdaki su lekelerinden kurtulabilirsiniz:
İlk Olarak Suyun Fazlasını Vakumlayın
Koltuğunuza bir bardak dolusu- hatta daha fazlası- suyu boca ettiyseniz, leke oluşumunu önlemek için hemen fazla suyu emecek bir bez ile koltuğunuzun içine fazlaca sıvı sızmasına engel olun. (Bu uygulama çay, kahve, meyve suyu gibi sıvılar için de geçerlidir.) Su döküldükten sonra henüz yüzeydeyken müdahale etme imkanınız varsa şanslısınız demektir. Koltuk ya da kanepenizin döşeme kumaşı sıvıyı kolay geçirmeyen bir kumaş türü ise bunu sağlayabilirsiniz.
Sıvı döküldüğünde anında kumaşın içine sızdıysa, vakumlama işlemine geçebilirsiniz. Bunu mevcutsa bir vakumlama cihazıyla yapabileceğiniz gibi pamuklu bir bezi bastırarak da fazla suyu alabilirsiniz. Böylece yüzeyde oluşacak lekenin yanı sıra, uzun süre koltuğun içerisine hapsolacak suyun çeşitli küf ve bakterileri oluşturmasını da önlemiş olursunuz.
Lekeyi Çıkarmak İçin Uygun Yöntemi Belirleyin
Her türlü tekstil ürününde ve evde bulunan birçok eşyada, ürüne iliştirilmiş ya da kullanım kılavuzu olarak beraberinde verilen bir kullanım talimatı olur. Koltuklarda da arka kısımda ya da sandık bölümünün olduğu alanda kullanma ve temizlik talimatları bulunur. Koltuğunuzun ilgili temizlik talimatlarını gözden geçirerek aşağıdaki yöntemlerden uygun olanı seçebilirsiniz:
Bulaşık Deterjanı
İlk olarak sulandırılmış sıvı bulaşık deterjanını bir temizlik bezi ile su dökülen alana uygulayın. İlgili alana zarar vermeyecek ufak dokunuşlarla ovaladıktan sonra temiz bir nemli bez ile deterjanın tamamen çıktığına emin olana kadar bu alanı durulayın.
Sirke
Birçok temizlik işinde doğal ve etkili çözümler sunan sirke, koltuktaki su lekelerini gidermek için de yardıma koşar. Ancak sirkenin kumaş üzerindeki etkisini gözlemlemek adına, koltuğun arka kısmında ufak bir alana deneme yapmakta fayda var. Renk değişimi gibi olumsuz bir durum gelişmiyorsa, sirkeli su ile nemlendirilmiş bir bez kullanarak lekeli alanı silebilirsiniz. Yoğun sirke kokusunun önüne geçmek adına, yine duru suyla nemlendirilmiş bir bez ile lekeli alanı tekrar silmeyi unutmayın.
Limon
Temizlik yaparken aynı zamanda doğal ve ferah bir koku elde etmek isteyenler için limon da bir seçenek olabilir. İki bardak sıcak suyun içine sıkacağınız iki adet limonun suyu, doğal ve etkili bir leke çıkarıcı olabilir. Özellikle su döküldükten sonra oluşan o kahverengi lekelerde limon suyu size oldukça etkili bir çözüm sunar. Ancak özellikle açık renk kumaşla kaplı koltuklarda limon lekesinin kalmaması için temizlik sonrasında iyice durulama yapmakta fayda var. Limonlu su ile sidiğiniz lekeli alanı, silme işlemi tamamlandığında temiz bir nemli bezle iyice duruladığınızdan emin olun.
Çamaşır makinesi
Kullandığınız koltuk çıkarılabilen kılıflara sahipse şanslı sayılırsınız. Dökülen suyun oluşturacağı lekeyi gidermek için koltuk kılıfını çamaşır makinesinde yıkamanız yeterli olacaktır. Yıkama öncesinde kullanım ve bakım talimatlarını gözden geçirerek uygun deterjan ve yıkama koşullarını belirlemeyi unutmayın. Kılıfı temizlerken aynı zamanda koltuğun içine sızan suyu bez ya da vakum cihazıyla çekmeniz, oluşacak küf ve kötü kokunun önlenmesi adına etkili olacaktır.
Islak Bölgeyi Kurutun
Sıvının döküldüğü alandaki fazla suyu çektikten ve yukarıdaki yöntemlerden uygun olan biriyle lekeli alanı temizledikten sonra, herhangi bir bakteri oluşumunu önlemek adına koltuğunuzu kurutmalısınız. Buharlı temizleyiciler, ütü ya da saç kurutma makinesi kullanarak bölgenin tamamen kurumasını sağlayabilirsiniz.
Profesyonel Destek Alın
Uyguladığınız yöntemlerin hiçbiri işe yaramadıysa, koltuğunuzu kurtarmak adına profesyonel olarak bu işi yapan firmalardan yardım istemeyi düşünebilirsiniz. Özellikle fazla hassas olan kumaşlarla (ipek gibi) kaplanmış bazı koltuklar profesyonel bakım gerektirebilir.