Soğuk kış günlerinde en iyi sıcaklığı sağlayan şişme montlar, her giyim tarzına eşlik ederek kışın en vazgeçilmez giyim ürünü olarak dolaplarda kendisine yer buluyor. Oldukça sık kullanılan bu kıyafet, doğal olarak çok sık kirleniyor ve zaman zaman temizlenmesi gerekiyor. Yapısı ve içeriği bakımından çeşitli türleri bulunan şişme montlar temizlenirken bazı noktalara dikkat edilmesi, bu giyim ürününün özelliklerini kaybetmemesi ve uzun yıllar kullanılmaya devam edilebilmesi adına büyük fayda sağlıyor. Şişme montların yıkanması, kurutulması ve saklanması için gerekli olan tüm bilgileri derlediğimiz bu içeriğimizi okuyarak gerekli olan aşamaları doğru bir şekilde yerine getirebilirsiniz. İşte şişme mont temizliğinde izlenecek adımlar:
Makinede Yıkama İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
- İlk olarak montunuzun etiketini inceleyerek uygun yıkama yöntemini belirleyin.
- Montunuzda büyük ve inatçı bir leke mevcut ise, yıkama öncesinde buraya yün ve ipek için de uygun olan bir deterjan uygulayarak uygulayarak lekenin makinede yıkama esnasında daha kolay çıkmasını sağlayın. Bu deterjan sıvı olabileceği gibi, toz çamaşır deterjanını bir miktar su ile karıştırarak da jel kıvamında uygulayabilirsiniz.
- Montun tüm fermuarlarının kapalı olduğundan emin olun ve herhangi bir zarar vermeden montu ters çevirin.
- Çok fazla yer kaplayan ürünler olduğundan şişme montunuzu makinede tek başına yıkamayı tercih edin; şişme montlarda bulunan kirlerin tam anlamıyla çıkması için tambur içerisinde gevşek bir şekilde hareket edebilmesini sağlamak adına, çamaşır makinenizin kapasitesinin en az altı kilogram olduğundan emin olun.
- Kabarık durması için özel bir dokusu olan şişme montlarda bulunan kaz ya da kuş tüyü iç dolgu malzemesi, bu yapı için özel olarak üretilmiş olan kaz tüyü deterjanı ile yıkanmayı gerektirir. Geleneksel deterjanlardan daha hafif olan ve tüyün doğal yapısına zarar vermeyen, eczanelerden ya da çeşitli marketlerden temin edebileceğiniz bu deterjanın yanı sıra, montunuzun yıkama talimatlarını inceleyerek uygun gördüğünüz herhangi bir deterjanı da tercih edebilirsiniz. Bunun için sıvı ve toz deterjan arasındaki farkları göz önünde bulundurarak şişme montunuz için en doğru deterjanın hangisi olduğuna karar verin.
- Montunuz için kullanacağınız deterjan miktarını da yine ürün etiketindeki talimatları göz önünde bulundurarak belirleyebilirsiniz.
- Şişme montunuzun daha güzel kokmasını isteyebilirsiniz ancak bunun için yumuşatıcı kullanmaktan kaçının. Yumuşatıcı ürünlerin kuş tüyünü birbirine yapıştırarak şişme montun kabarık yapısına zarar vereceğini unutmayın.
- Şişme montun narin yapısı gözetilerek 30 derecede ve hassas çamaşırlar için uygun olan bir programda yıkanması uygun olacaktır. Bazı çamaşır makinelerinde bulunan kuş tüyü için özel programlara alternatif olarak çamaşır makinenizin yünlü yıkama programını tercih edebilirsiniz. Yüksek su seviyesi ve ekstra durulama döngüsü içeren bu tür programları kullanırken sıkma yaptırmamaya özen gösterin.
- Yıkama esnasında suyu fazlaca emen şişme montların çok sert dönmeye maruz kalmaması gerekir. Bunun için yüksek devirli yıkama programlarından kaçınmakta fayda var.
- Yıkama sonrasında, herhangi bir deterjan kalıntısının önüne geçmek adına temiz su ile ilave durulama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.
- Montun içerisinde kalan fazla suyun emilimi için birkaç kez daha düşük ayarda döndürme sağlayabilirsiniz.
- Tambur içerisinde dönerken şişme montunuzun yapışık ve sönük bir hale gelmemesi için tambura 3-4 adet temiz tenis topu yerleştirebilirsiniz. Bu toplar, montun içerisindeki tüy ya da elyaf yapının hareket etmesini sağlayarak montun kabarıklığını korur.
- Yıkandıktan sonra emdiği su sebebiyle oldukça ağır olan şişme montu makineden çıkarırken dikkatli davranın ve dikişlerine zarar vererek yırtılmalara sebep olabilecek şekilde montu çekiştirmekten kaçının.
- Uzun yıllar boyu kullanıma uygun olarak üretilen şişme montların bu uzun ömürlülüğünü korumak adına montunuzu mümkün olduğunca az sıklıkla makinede yıkayın.
Elde Yıkama İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Çamaşır makinesinde sorunsuz yıkanma özelliği bulunan şişme montların bileşiminden dolayı bazı durumlarda makinede yıkanmaya uygun olmaması mümkündür.
- Şişme mont üzerindeki bazı küçük lekeleri ve kirleri elde yıkayarak da temizleyebileceğinizi unutmayın.
- Elde yıkama yaparken şişme montunuzun bakım talimatlarını göz önünde bulundurarak temizlik için gerekli su miktarını, su sıcaklığını ve deterjan türünü belirleyin.
- Kuş tüyü için özel olarak üretilen deterjanları elde yıkama işleminde de kullanabilirsiniz.
- Zorlu lekelerin bulunduğu alanları önceden ıslatıp üzerine deterjan uygulayarak ovalayabilir, lekelerin yumuşamasını ve daha kolay çıkmasını sağlayabilirsiniz.
- Deterjanladığınız şişme montunuzu fazlaca ve hırpalayarak çitilemekten kaçının, nazikçe ve hafifçe ovalayarak kirlerden kurtulmasını sağlayın.
- Yeterince ovaladığınızı düşündüğünüzde, şişme montunuzu temiz su ile birkaç kez durulayın. Tüm deterjan kalıntılarından tamamen arındığından emin olana kadar bu işleme devam edin.
- Tamamen duruladığınız montunuzun sönmemesi adına, fazla suyunu sıkmaktan kaçının. Altına genişçe bir su kabı koyarak ya da su gideri olan banyo, balkon gibi bir alanda asarak ıslak olan montun suyunun kendiliğinden akmasını sağlayabilirsiniz.
Şişme Montun Kurutulmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Şişme montun kurutulmasının en kolay yolu, çamaşır kurutma makinesi kullanmaktır. Kurutma makinesi sayesinde, şişme montlar yıkanma esnasında kaybettikleri hacmi geri kazanabilirler.
- Bakım talimatlarına göz atarak kurutma makinesine uygun olup olmadığına karar verdiğiniz şişme montunuzu makinede kurutacaksanız, rahat hareket edebilmesi adına tek başına kurutma makinesine yerleştirin.
- Çamaşır kurutma makinesine 3-4 adet temiz tenis topu yerleştirerek montunuzun sönmeden kurumasını sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte, çamaşır kurutma makinelerinde tüm çamaşırlar için kullanılabilecek olan kurutma toplarından da edinebilir, şişme montunuzun kurutma makinesinde kurutulmasında bu toplardan faydalanabilirsiniz.
- Kurutma makinesini, montunuzu hafif nemli bırakacak şekilde 30-60 derece ve 40-60 dakika arasında bir kurutma programına ayarlayın.
- Ayarladığınız program döngüsü tamamlandığında montunuzu hafif nemli olacak şekilde makineden çıkarın ve çamaşır kurutma askısına yayarak açık havada tamamen kurumaya bırakın. En ufak bir ıslaklığın kötü koku oluşumuna sebep olacağını göz önünde bulundurarak tamamen kurumadan montunuzu kullanmaya başlamayın.
- Makineden çıkardığınız şişme montunuz aşırı ıslak ise kurutma programını yineleyebilirsiniz.
- Diğer bir seçenek olarak montunuzu makinede değil, açık havada ve çamaşır askısında kurutacaksanız, bunun günler sürebileceğini unutmayın. Tamamen kuruduğundan emin olana kadar, iki saatte bir montu kabartarak yapısını korumasına yardımcı olabilirsiniz.
- Şişme montun kurumasını kolaylaştırmak ve kabarıklığını korumak adına saç kurutma makinelerinden de yardım alabilirsiniz.