Rattan, sürünen bir asma şeklinde ve kıvrımlar halinde büyüyen, örülerek hasır mobilyalarda kullanılan bir bitkidir. Bir palmiye ağacının esnek gövdelerinden elde edilen ve mobilya üretiminde sürdürülebilir bir malzeme kaynağı sunan rattan, genellikle bambu ile karıştırılır. Ancak en temelde bu iki bitki aynı aileden değildir ve rattan bambudan daha sağlam ve daha esnektir.
5-7 yıl gibi oldukça kısa bir sürede yetişen rattan sarmaşıkları, yağmur ormanlarında yer alan ağaçların etrafına dolanarak bu ağaçları kuşatır ve bir yönüyle yağmur ormanlarını koruma altına alır. Doğada bulunan karbondioksiti emerek havayı temizleyen rattan, ortalama bir ağacın ürettiği oksijenin %35’e kadar fazlasını üreterek doğaya mümkün olduğunca fazla katkı sağlar. 100 metreye kadar büyüyebildiği söylenen rattanın hasadı da en doğal ve çevre dostu şekilde, elle gerçekleştirilir.
Büyük çoğunluğu (yaklaşık %70) Endonezya bölgesinde yetişen rattan bitkisi, esnek yapısı sayesinde kolayca işlenebilir. Her ne kadar sert bir bitki olsa da 10 -15 dakika uygulanan buhar sonrası eğilip bükülmeye hazır hale gelen rattan, birkaç basit araçla işlenerek el yapımı ürünler ortaya çıkarmayı mümkün kılar. Kolay şekillenebilir olması, bu bitkiyi karmaşık ve bol kıvrımlı hasır mobilyaların vazgeçilmez kaynağı haline getirmiştir.
Tamamen doğal olması yönüyle rattan, sıcak, sade ve samimi, birçok farklı dekorasyon seçimine uygundur. Hem iç hem de dış mekanlarda rahatlıkla tercih edilebilen rattan ürünler, genellikle soft ve doğal renk tonlarıyla ve ahşap, pamuk, taş gibi malzemelerden üretilen dekoratif ürünlerle takımlandığında doğal bir görünüm elde etmeyi sağlar.
Yatak başlığı, karyola, sandalye, koltuk, masa, sehpa, balkon ve bahçe mobilyası olarak tasarlanan rattan ürünler istenilen renklere boyanabilir, verniklenebilir. Isı ve nem değişikliklerine karşı oldukça dayanıklı olan rattan mobilyaların bakımı ve temizliği kolaydır. Günlük temizlik için nemli bir bezle silinerek tozlarından arındırılması yeterlidir, yoğun bir temizlik gerektirmez.
Bir palmiye ağacı türünün gövdesinden üretilen bu malzemenin dünyanın yalnızca belirli bölgelerinde elde edilebiliyor olması, oluşan tedarik sorunu ile sentetik rattan üretimini de beraberinde getirmiştir. Özellikle balkon ve bahçe mobilyalarında istenilen hasır görünümünü birebir sunabilen sentetik rattan ürünlere sıkça rastlansa da, sağlamlık ve kalite beklentisi yüksek olan kullanıcıların doğal rattan ürünleri tercih etmesinde fayda var.