Birçok sebepten dolayı akıllı ampul, akıllı ev konseptine giriş için oldukça popüler bir üründür. Akıllı ev sistemleri içerisinde en çok tercih edilen ürünlerden birisi olan ve 2012 yılında hayatımıza giren akıllı ampul, evlerin yanı sıra ofis ve endüstride de sağladığı faydalar sebebiyle tercih ediliyor. Geniş renk seçeneği ve sıcaklık aralığı, özelleştirilebilirlik seçenekleri, sağladığı enerji tasarrufu ve uygun fiyatlara edinilebilmesi, akıllı ampulün başlıca artılarından. Sahip olduğu avantajlarla birlikte kullanıcı sayısı gün geçtikçe hızlı şekilde artan akıllı ampuller hakkında bilmeniz gereken tüm bilgileri bu içeriğimizde topladık.
💡📱 Akıllı Ampuller Hakkında Ne Kadar Bilgilisin? [Test]
Akıllı Ampul Nedir?
Akıllı ampul, telefon, tablet ya da ev asistanı tarafından kontrol edilebilen, Wi-Fi ve Bluetooth gibi bağlantılara sahip ve aydınlatma için LED teknolojisini kullanan, çeşitli renk sıcaklığı aralığında farklı parlaklıklarda ışık veren ampul türüdür.
2012 yılında Philips Lighting şirketinin (şimdiki adıyla Signify) ürettiği Hue modeliyle hayatımıza giren akıllı ampuller, günümüzde birçok farklı mekanın aydınlatması için kullanılabiliyor. Pazar ve tüketici verileri konusunda çalışmalar yürüten Alman Statista firmasına göre 2020 yılında 11 milyar $’lık pazar büyüklüğüne ulaşan akıllı ampuller, 2025 yılında 22 milyar $ değere ulaşarak beş yıl içerisinde iki kat büyüme gerçekleştirmiş olacak.
Akıllı Ampul Nasıl Çalışır?
Akıllı ampul, sahip olduğu kablosuz bağlantı özellikleri sayesinde kontrol merkezi olarak kullanılan akıllı telefon, tablet ve ev asistanı gibi teknolojik aletler tarafından kolaylıkla yönetilebilir.
Bazı akıllı ampuller, uzaktan kontrol edilebilmek için için köprü (bridge) işlevi gören ara bağlantı cihazı kullanabilirler. Bu cihazlara “hub” (merkez) denir ve evinizde bulunan router’a fiziksel bir kablo vasıtasıyla bağlanırlar. Akıllı telefon ve tabletlerde bulunan uygulama mağazasından indirilebilen ve akıllı ampul markasına göre değişiklik gösteren ilgili uygulamayı yükleyerek, bu hub sayesinde akıllı ampul ve kontrol işlevini gören mobil cihazlar arasında bir bağlantı kurulmuş olur. Bu sayede kolaylıkla renk sıcaklığı, parlaklık, açma-kapama ayarları gibi farklı seçeneklerde komutlar ampule iletilir. Hub kullanmayan akıllı ampuller ise mobil cihazlar ile doğrudan iletişime geçerek kontrol edilebilir.
Akıllı Ampul Bağlantı Protokolleri
Akıllı ev ya da bir diğer adıyla ev otomasyon cihazları birbirleriyle ve kontrol merkeziyle iletişime geçebilmek için çeşitli bağlantı protokollerine ihtiyaç duyar. Akıllı ampuller de Wi-Fi, Bluetooth veya Zigbee gibi bağlantı seçenekleri ile iletişim kurabilir. Ayrıca bu protokoller aynı cihazda alternatif bağlantı seçeneği olarak sunulabilir. Örneğin yaygın olarak kullanılan bazı Philips Hue ampuller, hem Bluetooth hem de ZigBee bağlantısı ile çalışabilir. Gelin Wi-Fi, Bluetooth ve ZigBee’nin farklarını hep birlikte inceleyelim.
1. Wi-Fi
Piyasada satılan akıllı ampul çeşitleri arasında en çok kullanılan standartlardan birisi Wi-Fi bağlantı protokolüdür. Wi-Fi akıllı ampuller sayesinde herhangi bir Wi-Fi bağlantı noktası bulunan mekana kurulum yapabilir ve nerede olursanız olun internete bağlı olduğunuz sürece akıllı ampule komut gönderebilirsiniz.
Wi-Fi akıllı ampulün dezavantajları arasında herhangi bir sebepten dolayı Wi-Fi bağlantısının kopması durumunda ampulün kontrol edilememesi yer alır. Ayrıca evinizde çok fazla sayıda akıllı cihaz kullanıyorsanız network’e fazla yüklenme ihtimali vardır.
2. Bluetooth
Bluetooth bağlantı teknolojisini kullanan akıllı ampullerin en büyük avantajı ayrı bir hub’a ihtiyaç duymamalarıdır. Bluetooth, ampulün yerleşik donanımı olarak gelir. Bu bağlantı çeşidinin Wi-Fi kullanan muadillerine göre büyük bir dezavantajı bulunur: Bluetooth akıllı ampuller belirli bir mesafeden uzaktayken kontrol edilemez. Yani evinizin ya da ofisinizin dışındayken bu alete herhangi bir erişim sağlayamazsınız.
Bağlantı türü olarak Bluetooth teknolojisini kullanan akıllı ampullerin bir diğer dezavantajı ise bağlanma limiti. Her bir Bluetooth akıllı ampul sadece bir telefona bağlanabilir. Eğer evinizde akıllı ampul olarak tek bir ampulü tercih edecekseniz karşınıza bir problem olarak çıkmayacak bu durum, çoklu akıllı ampul kullanıcısı tüketiciler için önemli bir sorun yaratacaktır.
3. ZigBee
Düşük güç tüketim özelliğiyle bilinen ve popüler ev bağlantı standartlarından birisi olan ZigBee, mesh network teknolojisi ile çalışmasından dolayı herhangi bir cihazın bağlantıdan düşmesi halinde bile akıllı ampulün uzaktan kontrolünün devamını sağlar. ZigBee standardı ile büyük mekanlarda kullanılan yüzlerce akıllı cihaz aynı anda network’e bağlı kalabilir. ZigBee bağlantı protokolünü kullanan akıllı ampuller, bir hub’a ihtiyaç duyar. Bu da ekstra masraf demektir.
Akıllı Ampul Kullanmanın Avantajları
Tüm akıllı ev aletleri gibi akıllı ampul de kullanıcılarına başta konfor olmak üzere birçok avantaj sunuyor. Gelin bu avantajları detaylı olarak inceleyelim.
Konfor: Teknoloji firmaları tarafından uzun yıllar boyunca gerçekleştirilen ar-ge çalışmalarının genellikle ilk odaklandığı nokta tüketici konforunu artırmaktır. Bu sayede yeni çıkan ürünler kullanıcılar tarafından sevilir ve pazarda kendisine yer edinebilir. Akıllı ampul de bu konuda en başarılı ürünlerden birisi. Salonunuzda en sevdiğiniz diziyi izlemeye hazırlanırken mutfakta açık unuttuğunuz ışık ya da kitap okuduktan sonra uykuya dalarken kalkıp kapatmanız gereken ampul problem haline gelebilir. Akıllı ampul sayesinde tek tuşla ışıkları açıp kapatabilir, sahip olduğu zamanlayıcı ile mobil cihazınızdan otomatik olarak talimat gönderebilirsiniz.
Enerji Tasarrufu: Gün geçtikçe enerji krizinin daha fazla konuşulmaya başlandığı dünyada hem kişisel hem de toplumsal düzeyde tasarruf bilinci kazanmaya başlamak ve bu kazanımları günlük pratiklerimize dökmek belki de hiç olmadığı kadar önem taşıyor. Akıllı ampul, sahip olduğu özellikler sayesinde özellikle ofis ya da müstakil ev gibi aydınlatma ihtiyacı yüksek mekanlarda ciddi bir enerji tasarrufu sağlayabilir. Örneğin saatin ilerlemesiyle birlikte daha loş bir mekan için akıllı ampulünüzü biraz daha karartabilir ya da açık unutulma ihtimali olan ampuller için zamanlayıcı sayesinde kapanma özelliğinden faydalanarak enerji tasarrufunda bulunabilirsiniz.
Özelleştirilebilirlik: Farklı kişisel ihtiyaçlara yönelik, odalarda çeşitli renk ve parlaklıkta ışık kullanmak ilk başta lüks gibi görünebilir. Klasik ampuller kullanım alışkanlıkları ile oluşan bu bakış açısı, özelleştirilebilir akıllı ampul ile tekrar değerlendirilebilir. Sabah evden çıkmadan önce hazırlanırken banyoda ayna karşısında daha parlak bir ışık, gece uykuya dalmak üzereyken de loş bir ışık ihtiyaçlarınızı daha iyi karşılayacaktır. Ya da dinç ve enerjik olunması gereken öğle vakitlerinde çalışma odanızda gün ışığı parlaklığı veren akıllı ampulün, kanepede dinlenirken biraz daha kararması sizi memnun edecektir. Satın aldığınız akıllı ampul sahip olduğu LED teknolojisi sayesinde warm white ya cool white ışık verebilir.
Güvenlik: Hırsızlık riskinin yüksek olduğu semtlerde ikamet ediyorsanız uzaktan kontrol edilebilen akıllı ampulün size sağlayabileceği güvenlik korumasını göz ardı etmemenizde fayda var. Aynı mahallede dolaşan ve evlerin ışıklarının kaç gündür kapalı olduğun gözetleyen hırsızlardan korunmanın en iyi yollarından birisi, sahip olduğu Wi-Fi bağlantısı ile uzaktan komut alabilen akıllı ampullerdir. Bu sayede sürekli evde olduğunuz izlenimi verir ve hırsızlığa uğrama ihtimalini azaltmış olursunuz.
Bir Bakışta Akıllı Ampul Avantajları
- Uzaktan kontrol ve zamanlayıcı gibi özellikleri ile yerinizden kalkmadan ampule komut verebilir ve yaşam konforunuzu artırabilirsiniz.
- Parlaklık ayarı ve zamanlama özelliği ile daha az ışık kullanır, enerji tasarrufunda bulunursunuz.
- Farklı renk sıcaklık ayarında ve farklı parlaklıklarda ışık ayarı yapıp modunuza göre özelleştirebilirsiniz.
- Evde olmadığınız zamanlarda, akşam ya da gece vakitlerinde uzaktan kontrol ile 1-2 defa ışığınızı açıp potansiyel hırsızlık vakalarından korunabilirsiniz.
- Birden fazla akıllı ampul kullanıyorsanız, eş zamanlı kontrol sağlayabilirsiniz.
- Bir güç ayarlama devresine (dimmer) sahip olmanıza gerek kalmadan istediğiniz parlaklıkta ışık kullanabilirsiniz.
- Kullanım tercihlerinize göre ayarladığınız farklı parlaklık ve renk ayarlarını kaydedebilir ve tekrar kullanmak üzere aydınlatma modu oluşturabilirsiniz.
- Evinizden uzak ve hareket halindeyken uzaktan kontrol imkanına sahip olursunuz.
Akıllı Ampul Satın Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler
Bir akıllı ampul satın almadan önce bilinmesi gereken önemli noktalar vardır. Bu noktları sizler için derledik:
- Akıllı ampuller ara bağlantı noktası olarak bir hub’a ihtiyaç duyan ve duymayan ampuller olarak ikiye ayrılabilir. Hub sayesinde birden fazla akıllı ampulü -nerede olursanız olun- kolaylıkla kontrol edebilirsiniz. Ayrıca akıllı ev cihazlarının birbiriyle konuşabilmesi için bir hub’a ihtiyaç vardır. Son yıllarda çıkan ve nispeten daha uygun fiyatlı Bluetooth ya da Wi-Fi bağlantısına sahip bazı modeller ise hub’a ihtiyaç duymayabilir. Burada göz önünde bulundurmanız gereken nokta evinizi ne ölçüde ve kapsamda akıllı ev haline getirmek isteyeceğinizdir.
- Akıllı ampuller uygun fiyatları ve sahip olduğu çeşitli ayarlar ile akıllı ev dünyasına giriş yapmak isteyenler için en uygun ürünlerden birisidir.
- Eğer Google Home, Apple HomePod ya da Amazon Echo gibi bir akıllı ev asistanı kullanıyorsanız, satın alacağınız ampule yeni bir isim vererek kontrolünü kolaylaştırabilirsiniz.
- Akıllı ampul üreten birçok firma bulunmaktadır. Bu nedenle e-ticaret sitelerinde yer alan kullanıcı yorumlarını okuyarak ve YouTube kanallarında yer alan detaylı inceleme videolarını izleyerek hemen hemen aynı işlevlere sahip bir akıllı ampule sahip olmak için cebinizden daha fazla para çıkmasına gerek kalmayabilir.
- Akıllı ampul, kontrol mekanizması gereği uzaktan talimat alabilmek için elektriğe ihtiyaç duyar. Bundan dolayı herhangi bir nedenle ampulün bağlı olduğu anahtarı kapatırsanız, ampulünüzü uzaktan kontrol edemezsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Akıllı Ampul Ne İşe Yarar?
Akıllı ampul, sahip olduğu bağlantı noktaları sayesinde iç ya da dış mekan aydınlatması için uzaktan kontrol imkanı sağlayarak tüketicilere özelleştirilebilir ve rahat bir kullanım imkanı sunar ve yaşam konforunu yükseltir.
Akıllı Ampul Nasıl Kullanılır?
Akıllı ampul, üretici marka tarafından sunulan cep telefonu ya da tablete indirilebilen uygulama ile oldukça kolay bir şekilde kullanılabilir..
Akıllı Ampul Fiyatları Nedir?
Akıllı ampul fiyatları, piyasada birçok marka ve model yer aldığı için çeşitlilik göstermektedir. Bununla beraber 2024 yılı için ortalama fiyatların 200-800₺ arasında olduğu söylenebilir.