Teknolojik gelişmelerin temel amacı, şüphesiz insanın daha rahat, daha kolay ve sağlıklı yaşayabilmesini sağlamak. Bunun için üretilen her türlü cihaz da gün geçtikçe iyileştiriliyor, daha kısa sürede daha fazla iş yapabilmesi ve insan üzerindeki iş gücünü azaltabilmesi için yeniliklerle güncelleniyor. İş yükünün hafiflemesi kadar gündemde olan bir mesele var ki o da sağlığı tehdit eden unsurları en aza indirmek. Bu içeriğimizde ele alacağımız Hepa filtreler, sağladıkları kolaylıkların yanında insan sağlığına yaptıkları katkılarla oldukça merak ediliyor.
Soluduğumuz havayı temizleyerek ağız ve burun yoluyla vücudumuza girmesi muhtemel zararlı bakteri ve virüslerle aramıza bir kalkan oluşturan bu filtreler, üzerinde konuşulması gereken bir konu olarak karşımıza çıkıyor.
İlk olarak 2. Dünya Savaşı yıllarında, ABD’nin atom bombası projesi kapsamında, bombanın etkisine karşı güvenlik önlemi olarak tasarlandığı bilinen bu filtrelere çeşitli alanlarda rastlamak mümkün. Ortamdaki havanın temizlenmesi gereken durumlarda, kirli havayı solumamak adına partiküllerden arındırma görevini üstlenen hepa filtreler, ağız burun maskesi olarak karşımıza çıkabileceği gibi çoğu zaman elektronik cihazlarla anılıyor.
Hepa Filtre Nedir?
Hepa filtre, elektrikli süpürge, hava temizleme cihazları gibi teknolojik ürünlerde yer alan; toz, virüs, toz akarı, duman partikülü gibi tanecikleri yakalayarak havanın hijyenik olmasını sağlayan filtreleme sistemidir.
Açılımı “High Efficiency Particulate Air Filter” olan hepa filtre, “yüksek verimli partikül yakalayıcı” olma özelliğinin hakkını vererek bulunduğu ortamlarda büyük oranda etkinlik gösterir ve gözle görülemeyecek kadar küçük olan tanecikleri yakalayarak havayı süzer.
Hepa Filtre Nerede Kullanılır?
Kullanım alanı oldukça geniş olan hepa filtre, en temelde elektronik cihazlarla anılsa da aslında en basit haliyle ağız ve burnu kapatarak daha temiz bir hava solumayı sağlayan maskelerde de karşımıza çıkabilir. Hepa filtre nerelerde kullanılır? diye merak edenler için, bu filtre çeşidinin kullanım alanlarını detaylarıyla aşağıdaki gibi incelemek mümkün:
- Elektrikli süpürgeler: Elektrikli süpürgelerin egzos çıkış alanında yer alan ve makinenin içerisine giren toz ve kirlerin tekrar dışarı çıkıp havaya karışmasını engelleyen hepa filtreler, yeni nesil elektrikli süpürgelerle bir yandan temizlik yaparken diğer yandan evde tozu dumana katma devrini sonlandırmış bulunuyor.
- Hava temizleyici cihazlar: Hastaneler, okullar, iş yerleri gibi büyük ve kapalı olan ve doğal yollarla havalandırma yapmanın mümkün olmadığı alanlarda dolaşım sağlayarak havanın temizlenmesini sağlayan cihazlardaki hepa filtreler, hava içerisinde yer alan toz, kir, bakteri ve virüsleri hapsederek alana tekrar yayılmasını önler.
- Cerrahi maske olarak bilinen ağız – burun maskesi: Özellikle astım hastaları gibi nefes alıp vermede zorluk yaşayan ve hava içerisindeki toz varlığından rahatsızlık duyanlar için geliştirilmiş bu maskeler, solunan havayı süzüp temizleyerek ağız ve burun yoluyla vücuda girecek parçacıkları en aza indirmeyi amaçlar.
- İklimlendirme cihazları: Kapalı alanlardaki havayı ısıtmak veya soğutmak için kullanılan ve yaygın adıyla klima olarak anılan iklimlendirme cihazları, ortama sıcak veya soğuk hava üfleyerek ortam ısısını istenen düzeye getirir. Ancak havayı dönüştürerek ortama geri verirken bu hava içerisindeki partikülleri süzdürmezse bir süre sonra kapalı alanda havanın kirlendiğini hissetmek kaçınılmaz olacaktır. Klimalarda yer alan hepa filtreler, ısıttığı veya soğuttuğu havayı toz ve kirden arındırarak temiz bir şekilde ortama gönderir.
Hepa Filtre Ne İşe Yarar?
Hepa filtreler, bulundukları ürünlerde içeriye giren havanın süzülmesini, asılı halde bulunan çeşitli büyüklükteki kirlerden arınmasını sağlar. Hepa filtreler kullanılmaya devam ettikçe biriktirdikleri tozlar performanslarından bir şey kaybettirmez, aksine bir süre daha iyi filtreleme yapmaya devam ederler.
Hepa filtreler belirli bir büyüklüğün altındaki virüs ve bakteriler için yeterli etkinliği gösteremese de, okul, iş yeri, kreş gibi yoğun toz ve kirin havaya karıştığı ortamlarda oldukça etkili bir hava temizleme cihazı filtresi olarak kullanılabilir. Yine bu çeşit alanlarda kullanılan klimaların da hepa filtre kullanılarak ortama temiz hava vermesi sağlanabilir.
Maskelerde yer alan hepa filtreler, ağız ve burnu kapatacak şekilde tasarlanmış maskeler sayesinde, astım rahatsızlığı olan, devam eden tedavi süreci sebebiyle girdiği ortamların kirli havasından kendini koruması gereken kişilerin daha temiz bir hava solumasına yardımcı olur.
Elektrikli süpürgelerde yer alan hepa filtreler, ilgili makinelerin kullanılması sırasında ortamda bulunan ve etrafa savrulan tozların süzülüp hapsedilmesini, dolayısıyla havanın daha steril hale gelmesini mümkün kılar. Havalandırma cihazlarında bulunan hepa filtreler sayesinde ise toz ve kirlerin hapsedilmesinin yanında kapalı ortamlarda rutubet oluşumunu önlediği de görülmüştür.