Teknoloji sayesinde insan hayatını ve ev yaşamını kolaylaştırmanın en güzel örneklerinden olan robot süpürgeler, her geçen gün gelişen özellikleriyle büyük bir talep görmeye devam ediyor. Küresel robot süpürge pazarının değeri gittikçe büyürken bir yandan da gelişen müşteri talebini karşılamak üzere çalışan markalar, yeni gelişmelerle robot teknolojisine yatırım yapmaya devam ediyor.
Wi-Fi bağlantısı, yapay zeka kullanımı ve sesli komut özelliklerinin yanında kendi kendini temizleme gibi yenilikçi teknolojik yetenekleri sayesinde kullanıcılarının hayatlarını en üst düzeyde kolaylaştırmayı hedefleyen robot süpürgeler, uyumlu oldukları navigasyon uygulamaları ve engel tespiti gibi özellikleri ile tek tuşla zahmetsiz temizlik imkanı sunuyor.
Özellikle çalışma hayatında olan ve gün içerisinde zamanının çoğunu ev dışında geçirmek zorunda kalan kullanıcılar tarafından sıklıkla tercih edilen robot süpürgeler, her bütçe aralığına ve değişken ev özelliklerine uygun seçenekleriyle farklı ihtiyaçlara uygun çözümler sunabiliyor. Güzel Bir Ev editör ekibi olarak robot süpürge almayı düşünen ancak nasıl bir modeli tercih etmesi gerektiğini bilmeyen okuyucularımız için robot süpürgeler hakkında bilinmesi gereken tüm detayları bu içeriğimizde derledik. İşte 2024 robot süpürge rehberi!
Robot Süpürge Nedir?
Robot süpürge, kullanıcıların evlerini çok az yardımla ya da herhangi bir yardım gerektirmeden temizlemeleri için tasarlanmış; halı ve zeminlerdeki toz, kir ve kalıntıları almak için dönen fırçalara ve vakumlama teknolojisine sahip akıllı cihazlardır. Kablolu ya da kablosuz olarak şarj edilebilen pillerle çalışan robot süpürgeler, sahip oldukları ileri teknoloji sensörler ve kamera sistemleri sayesinde merdivenlerden düşmeden ya da duvarlara çarpmadan akıllıca hareket edebilme yeteneklerine sahiptir. Evin zeminini otonom olarak vakumlama imkanı sunan robot süpürgeler, markasına ve modeline bağlı olarak tek bir şarjla ortalama 1,5 saate kadar temizlik yapabilir. En iyi performansı az dağınıklık ve az mobilya bulunan geniş odalarda gösteren bu akıllı cihazlar, evin içerisinde üst seviyede performans göstermek üzere geliştirilen eşleme özelliği ile bilinir. Wi-Fi üzerinden kullanılan uygulamalar sayesinde robot süpürgeler, yoğun tempo içerisinde en az zahmetle kişisel temizlik programı oluşturmaya yardımcı olur.
Robot Süpürge Nasıl Çalışır?
Diğer tüm elektrikli süpürgeler gibi robot süpürgeler de elektrikli motorları sayesinde dışarıdaki havayı ve beraberinde kirleri emmek üzere geliştirilmiştir. Şarj edilebilir piller sayesinde çalışan robot süpürgelerin birçoğu tek bir şarj ile evin tamamını temizleyebilecek kapasitede üretilmiştir. Şarj durumu temizlik işleminin tamamlanmasına yeterli olmadığında ve pil kritik seviyeye ulaştığında ise temizleme işlemini yarıda bırakarak şarj ünitesine bağlanır. Gerekli miktarda şarj olduktan sonra ise temizliğe kaldığı yerden devam eder. Robot süpürgenin markasına-modeline ve seçilen temizlik programına göre değişiklik göstermekle birlikte, bir robot süpürge yaklaşık 1-3 saat temizlik imkanı sağlar.
Akıllı telefona yüklenen uygulama ile evdeki internet ağının bir parçası olarak yönlendirilebilen robot süpürgeler, aynı zamanda akıllı ev sistemleri ile entegre olarak çalışabilir. En yaygın akıllı ev uygulamaları olan Amazon Alexa, Google Asistan ve Apple Siri ile uyumlu robot süpürgeler, bu sistemler sayesinde akıllı telefona ihtiyaç olmadan da çalıştırılabilir.
Altında, üstünde ve yanlarındaki kızılötesi ışınlar ya da lazer ışınları ile etrafı sürekli tarayan robot süpürgeler, bu elektronik algı sistemleri ile odanın şeklini ve boyutunu değerlendiren bir işlemciye sahiptir. Yatay eksen algılayıcı tarafından yollanan tarayıcı ışının çevredeki nesnelere çarpıp algılayıcıya geri döndüğü süre hesaplanarak nesnelerin uzaklığı ölçülür. Hem odanın hem de odada yer alan eşyaların yerini, uzaklığını, uzunluğunu, genişliğini ve yüksekliğini hesaplamaya yarayan bu kızılötesi lazerler sayesinde süpürgenin çalıştığı alanın haritası oluşturulmuş olur.
Görece daha ucuz olan bazı robot süpürge modelleri, temizleyeceği alanın sınırlarını çizerek manyetik bir şerit-sanal duvar oluşturur ancak odanın boyutlarıyla ilgili detaylı bilgiyi belirleyemez, haritalama yapamaz. Ancak kızılötesi ışınların hangi kullanım türüne sahip olursa olsun robot süpürgeler, zeminin her noktasının yeterince temizlenebilmesi için belirli bir düzene göre dolaşarak çalışır ve işlemcisinin gücüne bağlı olarak en kolay temizliği sağlayan, kendisine en uygun rotayı çizer.
Oluşturduğu haritayı ve izlediği rotayı elektronik belleğine depolayan robot süpürgeler, kaydettikleri verileri her çalışmada tekrar tekrar işlerler. Böylece aynı alanda gerçekleştirecekleri sonraki çalışmalarında daha önceki hatalarından kaçınırlar. Hata tespit ettiklerinde yeniden rota oluşturarak daha az zaman ve daha az enerji ile verimli bir çalışma sunarlar.
Halı ile sert zemin arasındaki geçişi de yine sensörler sayesinde gerçekleştiren robot süpürgeler, her zemin türü için ayrı temizleme işlemi uygular. Robot süpürgenin bu anlamda nerede olduğunu doğru tespit etmesi de önemlidir ve bunu da yüzey sensörleri ile gerçekleştirir.
Robot süpürgelerin içinde, aynı anda birden fazla motorun çalışması için gereken elektrik enerjisini depolamak üzere tasarlanmış akü sistemleri bulunur. Bu da süpürgenin her bir tekerleğinin ayrı bir motor tarafından döndürülmesini ve engelleri kolaylıkla aşmasını sağlar.
Büyük çoğunluğu disk şeklinde tasarlanmış olan robot süpürgeler, bu tasarımları sayesinde kolayca hareket edebiliyor olsalar da yuvarlak olmaları sebebiyle köşe kısımlara tam anlamıyla erişemezler. Bu aşamada ise robot süpürgenin çevresinde bulunan uzun fırçalar devreye girer, kıyıda ve köşede kalan toz ve kirler toplanıp çekilir.
Zemindeki kiri ve tozu kaldıran bir dizi fırçanın yanı sıra ulaşılamayan noktalardaki tozları toplayıp döner fırçaya yönlendiren toplayıcı pervanesi bulunan robot süpürgeler, tozu ve kiri çekme konusunda diğer elektrikli süpürgelerle aynı mantıkla hareket etmiş olur. Fırçalar tarafından çekilen tozlar, toz haznesine ulaştırılmadan önce filtreden geçirilir. Bazı robot süpürgelerin otomatik toz boşaltımı yaptıkları toz istasyonları bulunurken bazılarının toz haznesinin el ile boşaltılması gerekir. Otomatik toz boşaltım sistemi olan süpürgelerin bu hazneleri de zamanla dolar ve boşaltmak gerekir ancak manuel boşaltım gereken modellere göre daha seyrek bir iş yükü olması yönüyle otomatik toz hazneli robot süpürgeler kullanıcılara kolaylık sunar.
Robot süpürgeler, her teknolojik yenilik gibi insan gücüne duyulan ihtiyacı azaltmış olması yönüyle avantaj sağlasa da, bu akıllı cihazların sundukları en temel fayda zamanın verimli kullanılabilmesidir. Ayarlanan program ve zamanlama sayesinde evde yokken de temizlik yapmayı mümkün kılan robot süpürgeler ile belirlenen günde ve saatte temizlik yapabileceği gibi, temizlenecek alanın belirlenebilmesi de zamandan tasarruf sağlar. Haritada belirlenen odalardan tümü ya da bazıları seçilebilir, robot süpürgenin evin seçili bölümlerine girmesi engellenebilir. Böylelikle robot süpürgeler zaman ve yer olarak tamamen kontrol edilebilir bir temizlik süreci sağlamış olur.
Robot Süpürge Özellikleri
Robot süpürgelerin sayısız türü ve modeli bulunmakla birlikte, büyük çoğunluğunda bulunan ve robot süpürge edinmek için en geçerli sebepler olan özellikler aşağıda sıralanmıştır.
Bağımsız Çalışma
Kablosuz ve hortumsuz olarak tasarlanmış olan robot süpürgeler, herhangi bir fiziksel müdahaleye gerek olmadan kendi kendine çalışır. Böylece ev temizliğinin büyük bir kısmını oluşturan ve oldukça vakit alıcı bir iş olan süpürme -hatta silme- işi kendiliğinden tamamlanmış olur. Kullanıcılara da sağlıklı ve tertemiz bir evin keyfini sürmek düşer.
Otomatik Şarj
Robot süpürgeler şarj edilebilen piller sayesinde çalışır ve çoğunlukla tek bir şarj ile tüm evi temizleme gücüne sahiptir. Pillerinin dolum durumuna göre temizlik işini yürüten robot süpürgeler, temizlik sırasında yeterli şarjı kalmadığında otomatik olarak yuvasına döner ve şarj ünitesine bağlanır. Yeniden dolum gerçekleştiğinde ise temizlik işine kaldığı yerden devam etme yeteneği vardır. Tercih edilen robot süprgelerin marka ve modeli, temizlik ve şarjının yeterlilik süresini belirleyen en önemli faktördür.
Otomatik Çöp Boşaltma
Döner fırçaları ve toplayıcı pervaneleri ile zemindeki kirleri ve tozları kaldırıp çeken robot süpürgeler, çektikleri tozları ilk olarak filtreden geçirir. Filtreden geçirilen tozlar ise toz haznesine gönderilir. Toz haznesinde biriken kirler bazı robot süpürgelerde otomatik olarak yuvadaki başka bir toz istasyonuna boşaltılırken bazılarında manuel olarak toz boşaltımı gerçekleştirmek gerekir. Otomatik olarak tozunu istasyona boşaltan modellerde de her ne kadar ara ara istasyonu temizlemek gerekiyor olsa da, her defasında toz haznesinin temizlenmesi gereken modellere göre daha seyrek uygulanan bir rutin olduğu için bu modeller yoğun kişiler tarafından tercih edilir.
Lazer Tarama Sistemi
Robot süpürgeler, üstlerinde, altlarında ve yanlarında yer alan lazer ışınlı elektronik tarayıcılar sayesinde çevreyi algılarlar. Bu tarayıcılar ile etrafa gönderilen ışınlar çarptıkları yer ile bulunulan yer arasındaki mesafeyi ölçerek uzaklık, yükseklik gibi özellikleri belirleyerek odada bulunan eşyaların yerlerini saptarlar. Ayrıca var olan engellerin ve uçurum olarak algılanan yükseklik farkı olan alanların belirlenerek işlemciye aktarılması da yine lazer tarayıcılar ile mümkün olur.
Haritalama ve Rota Oluşturma
Lazer tarayıcıları sayesinde çevresini algılayan ve gerekli hesaplamaları yapan robot süpürgeler, odanın sınırlarını çizer ve tüm boyutları derinlemesine şemalandırarak çalışacakları alanın haritasını çıkarır. Oluşturulan harita işlemciye aktarılır ve robot süpürgenin çalışma düzenini, hangi sırayla nereye gideceğini belirten rota oluşturulur.
Programlama
Çalışacağı alanın haritasını çıkararak gerekli rotayı oluşturan robot süpürgeler, kullanılan uygulama üzerinden yönetilen programlar aracılığıyla belirlenen sürede belirli alanın temizlenmesini sağlar.
Akıllı Cihazlara Uyum
Robot süpürgeler akıllı telefonlara yüklenen uygulamalar aracılığıyla yönetilir ve evlerdeki Wi-Fi ağının bir parçası olarak değerlendirilebilir. Aynı zamanda Amazon Alexa, Google Asistan ve Apple Siri gibi akıllı ev sistemleri ile de uyumlu olarak çalışabilen robot süpürgeler, bu akıllı sistemlere entegrasyonları sayesinde akıllı telefona ihtiyaç duymadan da çalışabilir.
Engel ve Uçurum Tespiti
Var olan lazer tarayıcıları ile çalışacakları alanı algılayan robot süpürgeler, yaptıkları hesaplamalar ile odadaki eşyaları engel olarak algılar ve çalışma sistemlerine kaydeder. Yine lazerli elektronik tarayıcılarıyla merdiven basamaklarını ya da odadaki herhangi bir yükseklik farkını hesaplayabilen bu akıllı cihazlar, fark ettikleri yükseklik farklarını da uçurum olarak tespit eder, hareketleri sırasında buralardan düşmeden geri döner ve çalışmasına devam eder.
Çarpma Algılama
Her ne kadar akıllı cihazlardan olsa da robot süpürgeler zaman zaman hesapta olmayan bir engelle karşılaşabilir ve çarpmalar yaşayabilir. Ancak karşılaştıkları engelleri ve yaşadıkları çarpmaları anında algılayarak kaydederler ve yeniden haritalama yaparak rotalarını bu engellere göre yeniden oluşturur, aynı hatayı yeniden yapmayacakları yeni bir düzende çalışırlar.
Sanal Duvar Algılama
Altında, üstünde ve yanlarında var olan lazer ışınlarıyla çalışma alanlarını algılayan ve tanıyan robot süpürgeler, temizlemeleri gereken alanın sınırlarını çizer ve buna sanal duvar ya da manyetik şerit denir. Bu sanal duvar robot süpürgelerin çalışacakları alanın doğal sınırlarına göre otomatik olarak belirlenebileceği gibi, odanın bir bölümü işaretlenerek belirlenen alanın sanal sınırları da robot süpürge tarafından duvar olarak kabul edilir ve robot süpürgeler çalışma esnasında bu sınırı aşmadan çalışır.
Takılma Durumlarından Kurtulma
İçinde bulunan akü sayesinde birkaç motoru aynı anda besleyebilen enerjiye sahip olan robot süpürgeler, her biri ayrı bir motor tarafından desteklenen tekerlekleri ile hareket eder. Böylece karşısına çıkan küçük engelleri kolayca aşabilen robot süpürgeler, parkeden halıya kolaylıkla çıkabilir ya da halının saçaklarına takıldıklarında bu durumdan kolayca kurtulabilir.
Aynı Zamanda Silme
Evi süpürmek ve silmek genellikle bir arada yapılan iki temizlik işi olarak uygulanır. Her ikisi de oldukça zaman alıcı olan bu iki ev işi, aynı anda bir robot süpürge tarafından gerçekleştirilebilir. Bazı robot süpürge modelleri “mopping” özellikleri ile zemini süpürür ve ardından silebilir.
Depolama Kolaylığı
Robot süpürgelerin sağladıkları temizliğin yanı sıra sundukları en etkili kullanım kolaylıklarından biri de az yer kaplamasıdır. Kablosu ve hortumu olmayan ve oldukça minimal boyutlarda tasarlanan bu akıllı cihazlar, şarj yuvası ve toz istasyonu ile birlikte ele alındığında bile evde birçok eşyadan daha az yer kaplar.
Modern Görünüm
Tasarımları bakımından oldukça şık ve kullanışlı boyutlarda olan robot süpürgeler, sahip oldukları kıvrımlar ve renkleri ile evlerin dekorasyonuna uyum sağlayacak modern bir görünüme sahiptir.
Herkes Tarafından Kullanılabilme
Robot süpürgeler, akıllı telefona sahip olan herkesin bir uygulama aracılığıyla kolaylıkla yönetebileceği kullanım kolaylığı sunar. Birçok markanın sayısız modeli arasından belirlenen bütçeye en uygun robot süpürgeyi seçmek mümkündür.
Robot Süpürge Nasıl Temizlenir?
Oluşturulun rotaya ve belirlenen sanal sınırlara bağlı olarak evlerimizi kendiliğinden temizleyen robot süpürgeler, topladıkları tozu ve kiri toz haznelerinde biriktirir. Bazı robot süpürge modellerinde bu toz hazneleri otomatik olarak süpürgenin kendi toz haznesine boşaltılırken birçok modelde toz haznesinin manuel olarak boşaltılması gerekir. Ancak kendiliğinden çalışan bu akıllı cihazların daha verimli çalışabilmesi adına, toz haznesinin yanı sıra kendisinin de kullanım sıklığına göre belirli aralıklarla temizlenmesi gerekir. Robot süpürgelerin cihaz temizliğinin gerçekleşebilmesi için ise aşağıdaki adımlar uygulanabilir:
Fırçaların Temizliği
Robot süpürgelerin çalışmasını en fazla etkileyen dış etkenlerin başında, yerlere düşen saç, tüy ve kıllar yer alır. Özellikle evcil hayvanların bulunduğu evlerde yerdeki tüyler robot süpürgelerin fırçalarına takılarak verimli temizlik yapılmasını engeller, hatta önlem alınmazsa cihazda bozulmalara yol açabilir. Bunun önüne geçmek adına, belirli aralıklarla (kullanım sıklığına göre haftada bir gibi) robot süpürge ters çevrilerek fırçalara yapışan tüyler çekip çıkarılmalıdır. Fırçaya dolanan tüyler veya kıllar çıkmakta direnirse makas ya da bıçaktan yardım alınabilir. Zarar gören fırçaların değiştirilmesi de daha iyi bir temizlik sonucu için gereklidir. Birçok robot süpürge kutusunda yedek döner fırça bulunurken yeterince fırçanın bulunmadığı durumlarda gerekli parçaların satın alınmasıyla daha iyi bir temizlik sağlanması mümkün.
Sensörlerin Temizliği
Robot süpürgelerin etrafı algılamasını ve değişiklikleri fark ederek kendisini çarpma ve düşmelerden korumasını sağlayan sensörler, robot süpürgelerin görme organı gibidir ve verimli bir çalışma için gereken en temel parçalarından biridir. Bu açıdan, sensörlerin yeterince sağlıklı tarama yapabilmesi için belirli aralıklarla uygun bir nemli bez ile silinmesi gerekir.
Tekerleklerin Bakımı
Her biri ayrı bir motor tarafından yönetilen tekerlekler, robot süpürgelerin hızlı hareket etmesini, halı saçağı gibi küçük engelleri aşmasını sağlar. Robot süpürgenin düzgün ilerleyebilmesi için ise tekerleklerin sağlam olması ve rahatça hareket edebilmesi gerekir. Bunu sağlamak adına, zaman zaman tekerleklerin kontrol edilmesi, aralarına sıkışan ufak cisimler varsa bunlardan kurtarılması, zaman zaman sökülerek temizlenmesi, etkili bir dolanım için gereklidir.
Genel Temizlik
Tekerlek, sensör ve fırçalarının yanı sıra, zaman zaman robot süpürge açılarak her bir bileşeni uygun görülen temizlik ürünleri ile silinebilir. Ancak herhangi bir zarara yol açmamak adına silme işleminin hemen ardından cihazı kurulamakta fayda bulunur.
Acil Durum Temizliği
Robot süpürgesi olanların sık yaşadığı bir durum, süpürgenin evcil hayvan dışkısına ya da idrarına denk gelmesidir. Bunun yanında büyük boyutlarda ve bozulmuş, kokuşmuş yemek artıkları da robot süpürgelerin denk gelebileceği kirler arasında yer alır. Böyle bir durumda ise robot süpürgenin tamamını sökerek tüm parçaları temizlemek, zamanla koku oluşmasını önlemek adına yapılması gereken bir işlemdir.
Robot Süpürge Markaları
Ülkemizde robot süpürge denince Samsung, Dyson, Viomi, Xiaomi, Roborock, iRobot, Electrolux markalarına ait modeller ön plana çıkıyor olsa da, piyasada satışa sunulan ve çeşitli özelliklere sahip olan çok sayıda marka yer alır. Türkiye’de Satışa Sunuluan Robot Süpürge Markaları
- 360
- Anker
- Arçelik
- Ariete
- Arnica
- Beko
- Bilicra
- Bissell
- Coredy
- CVS
- Dreame
- Dyson
- Ecovacs
- Electrolux
- Everybot
- Ezere
- Fakir
- Fantom
- Farg
- G.Alya
- Goovi
- Grundig
- Haem Energy
- Hobot
- Homend
- Honor
- Hoover
- Hubsan
- Hunter
- Hutt
- İrona
- iLife
- iRobot
- Karaca
- Karcher
- King
- Kyvol
- Lenovo
- Liectroux
- Lydsto
- Makita
- Mamibot
- Midea
- Miele
- Momax
- Moosoo
- Neabot
- Neato
- Next
- Noisz
- Nubia
- Omix
- Realme
- Redline
- Reeder
- Robogil
- Roborock
- Robotuya
- Robx
- Roidmi
- Rowenta
- Samsung
- Sentar
- Severin
- Shark
- Shibumi
- Simtech
- Smartmi
- Soultech
- Sunny
- Şımart
- TCL
- Tecbot
- Tefal
- Tesvor
- Ttec
- Vestel
- Viomi
- Wiami
- Xiaomi
- Xiaowa
- Vebot
- Yeedi
- Yukka
Robot Süpürge Fiyatları
Birçok elektronik eşyada olduğu gibi robot süpürgeler de marka ve modellerine göre farklı fiyatlandırmalara sahiptir. Özelliklerine göre fiyat aralığı da değişen robot süpürge satın almak isteyenler, ihtiyaç duydukları robot süpürgeyi satın almak için ne kadar ödeme yapmaları gerektiğini merak ederler. Evin durumuna ve robot süpürgeden beklenen performansa göre değişkenlik gösteren bu değer ise 2024 için 1800 liradan başlayıp 20-25 bin lira bandına çıkabilmektedir. Robot süpürge satın almak için gözden çıkarılması gereken miktarı belirlemek için ise tam olarak hangi özelliklere sahip bir robot süpürge alınması gerektiğine karar vermek gerekir.
Robot Süpürge Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Evin Durumu
Bir robot süpürge alacaksanız ve henüz hangi marka ve modeli alacağınıza karar veremediyseniz, düşünme sürecine ilk olarak evinizin durumunu gözden geçirmekle başlamalısınız. Evinizdeki zeminin durumu, halılarınızın kalınlığı, koltukların ve diğer mobilyaların yüksekliği, eşya fazlalığı, basamak ve merdiven gibi yükseklik farkı oluşturan yapıların varlığı, evcil hayvan durumu, evin büyüklüğü, evde geçirdiğiniz süre gibi faktörler, alacağınız robot süpürgenin hangi özellikleri bulundurması gerektiğine karar vermede size yardımcı olacaktır.
Bütçe
Robot süpürge almak için göz önünde bulundurulması gereken en önemli ve en etkili noktalardan biri de hiç şüphesiz bu akıllı cihaz için ne kadar bütçeye sahip olduğunuzdur. Evinizin durumuna göre temizlik ihtiyaçlarınıza yeterli ve etkili çözümleri sunacak donanımdaki bir robot süpürge için belirli bir meblayı gözden çıkarmanız gerekebilir. Ancak küçük bir eviniz varsa ve evinizi fazlaca kirleten etkenler mevcut değilse (evcil hayvan gibi) belirli özelliklerden feragat ederek çok daha uygun fiyatlara işinizi görecek bir robot süpürge edinebilirsiniz.
Otomatik Toz Boşaltma
Özellikle yoğun bir çalışma düzeni olan ve evdeki zamanını temizlik işleri yerine ailesiyle bir arada olmaya ayırmak için kullanmayı tercih eden kullanıcılar, robot süpürge satın alırken mümkün olan en üst düzey özelliklere sahip olmasını isterler. Otomatik toz boşaltma özelliği ile robot süpürgeler, günlük kullanımların ardında her seferinde toz haznesini boşaltmaya ihtiyaç duymadan kendi kendini temizler. Kısıtlı zamanda çok işi tamamlamak istiyorsanız, otomatik toz boşaltma özelliği olan robot süpürgeler sizin için kullanışlı olacaktır.
Gürültü Seviyesi
Robot süpürgelerin motor güçlerine ve kalitelerine göre çalışırken çıkardıkları sesin miktarı da değişiklik gösterir. Eğer evden çalışıyorsanız ve evde bulunduğunuz sürece bu cihazın çalışma sesi sizi rahatsız edecekse, daha az gürültü çıkaran ya da tamamen sessiz çalışan modelleri tercih etmenizde yarar vardır.
Engel ve Uçurum Tespit Yeteneği
Akıllı birer cihaz olan robot süpürgeler, sensörleri ve lazer ışınları sayesine çalışma alanlarında yer alan engelleri ve yükseklik farklarını tespit edebilirler. Ancak robot süpürgelerin bu yeteneklerinin gücü de marka ve modele göre değişiklik gösterebilir. Evinizde fazlaca yükseklik farkı bulunuyorsa (örneğin dubleks evinizin katları arasındaki merdiven salonunuza denk geliyorsa), engel ve uçurum tespit etme gücü gelişmiş bir model tercih etmek isteyebilirsiniz.
Vakum Gücü
Robot süpürgeler fırçaları aracılığıyla havalandırdıkları tozları ve kirleri emerek toz haznesinde toplar. Emme gücü ne kadar yüksek olursa robot süpürgeniz de o kadar çok kiri vakumlayabilmiş demektir. Çok sık kirlenen bir eve sahipseniz ve çok sık temizlik ihtiyacınız oluyorsa, vakum gücü yüksek bir robot süpürge sizin için idealdir.
Pil Ömrü
Robot süpürgeler şarj edilebilir piller sayesinde çalışır. Her bir robot süpürge her bir dolum ile ortalama 1 ila 3 saat arasında temizlik yapabilen pil ömrüne sahiptir. Evinizin büyüklüğüne göre bu sürenin ne kadar olması gerektiğine karar vererek seçeceğiniz robot süpürgeyi bu yönüyle değerlendirebilirsiniz.
Mopping Özelliği
Robot süpürgelerin bazı modelleri hem süpürme hem de silme işlemini gerçekleştirmek üzere tasarlanmıştır. Sık sık temizlik yapmaya ve her gün temizlik yapmaya elverişli olan robot süpürgelerin bu özelliğine ihtiyaç duyacağınızı düşünüyorsanız aynı zamanda silme özelliği olan modellerden yararlanabilirsiniz.
Uygulama Entegrasyonu
Robot süpürgeler akıllı telefonlara yüklenen uygulamalarla uyumlu olarak çalışan akıllı cihazlardır. Her bir robot süpürge mutlaka bir akıllı telefon üzerinden yönetilir. Ancak akıllı ev sistemlerine dahil edildiyse, robot süpürgeler akıllı telefon üzerinden yönetilmeye ihtiyaç duymazlar.
Ev Eşleme ve Haritalama
Robot süpürgeler satın alındıktan sonra kullanıma hazır hale getirilirken çalışacakları alanın tanıtılması ve belleğine yerleştirmesi anlamına gelen haritalama işlemi ile işbaşı yaparlar. Evinizin her bir bölümünü işlemcisine kaydeden robot süpürgeniz, ev eşleme özelliği ile yalnızca sizin evinize özel bir akıllı cihaz olur. Ancak bu eşleme ve haritalama işlemleri esnasında yeterince doğru sanal duvarlar çizilebilmesi ve sağlıklı rotaların oluşturulması, robot süpürgenin sensörlerinin yeterince verimli çalışmasına bağlıdır. Bu açıdan, herhangi bir hataya yer vermeden sağlıklı bir temizlik düzeni sağlamak istiyorsanız, eşleme ve haritalama konusunda iyi olduğuna inandığınız modelleri tercih etmelisiniz.
Manevra Kabiliyeti
Robot süpürgeler rotalarını uygularken belirledikleri yerlerden geri dönerek belli alanları sırayla temizler ve işi bitince de yuvalarına dönerler. Ancak bazı robot süpürgelerin dönme işlemi için geniş alana ihtiyacı varken bazı modeller daha dar alanlarda ustaca dönüş sağlayabilirler. Evinizin ve odalarınızın, robot süpürgenin geniş dönüşler yapması için yeterli açık alana sahip olup olmadığını değerlendirerek robot süpürgenin bu özelliği konusunda karara varabilirsiniz.
Bakım Kolaylığı
Robot süpürgeler küçük toz haznelerine sahip akıllı cihazlardır. Bu toz haznelerinin günlük kullanımlarda temizlenmesi, otomatik toz boşaltan modellerin de ana toz istasyonunun belli aralıklarla boşaltılmasının yanı sıra, robot süpürgenin fırça, sensör ve diğer bölümlerinin de zaman zaman temizlenmesi ve bakımının sağlanması gerekir. Temizlik ve bakım işlemlerinin de belli bir zaman alacağı düşünüldüğünde, bakım gerektirme sıklığı da robot süpürge seçimi yaparken üzerine düşünülmesi gereken konular arasında yer alır.
Robot Süpürge ile İlgili Sorulan Sorular
En Çok Tercih Edilen Robot Süpürge Hangisi?
Ülkemizde en çok tercih edilen robot süpürge modelleri Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro, Roborock S7 Sonic Mopping, Roborock Q7 Max, Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Lite ve Roborock S7 Plus’dır.
Roborock ve Xiaomi Aynı Süpürge Mi?
En çok tercih edilen robot süpürge markalarından birisi olan Xiaomi, Roborock’ın yatırımcısı ve stratejik partneridir. İlk zamanlarda Xiaomi Roborock olarak piyasa sunulan ürünler, artık iki farklı marka altında satışa sunuluyor. İki marka arasında yakın ilişki olsa da Roborock ve Xiaomi farklı süpürgeler üretiyor.
Robot Süpürge Gece Karanlıkta Çalışır Mı?
Robot süpürgeler satın alınıp kullanılmaya başlanmadan önce evin Wi-Fi ağına ve herhangi bir akıllı telefona uygulama üzerinden bağlanır ve kurulumları gerçekleştirilir. Temizliğe başlaması için ise çalışacağı alanı ilk olarak haritalama metodu ile sensörleri ile algılayarak işlemcisine kaydederler. Bu haritalama işlemini gerçekleştirirken sensörlerinin etrafı net olarak algılayabilmesi için aydınlık bir ortama ihtiyaç duyan akıllı süpürgeler, haritalama ve ev eşleme işleminden sonraki temizleme çalışmalarını gece ve karanlıkta da gerçekleştirebilirler.
Robot Süpürge İyi Temizliyor Mu?
Robot süpürgelerin sağladığı performansın gözlemlenmesi için bu akıllı cihazlardan beklenen temizlik performansının gerçekleşip gerçekleşmediğine bakmak gerekir. Çok sık temizlik gerektiren ve yoğun kire maruz kalan bir eviniz varsa ve pil ve motor gücü zayıf, döner fırçaları yetersiz bir model tercih ederseniz beklediğiniz düzeyde temizliğe erişemeyebilirsiniz. Ayrıca, yoğun kirlenmeye rağmen nadiren süpürme işlemi yaptırırsanız, robot süpürgenizin yetersiz kaldığını düşünebilirsiniz. Robot süpürgeler her gün temizlik yapmaya yönelik geliştirilmiştir ve azar azar ama sürekli temizleme mantığı ile çalışırlar. Hal böyle olunca, robot süpürgelerden derinlemesine temizlik beklemek de robot süpürge üretim mantığına uymayabilir. Robot süpürge ile her gün temizlettiğiniz evinizi haftada bir gün klasik elektrikli süpürge ile temizlemeniz halinde ise evinizin sürekli temiz kalmasını sağlamış olursunuz.
Robot Süpürge Kaç Günde Bir Çalıştırılır?
Robot süpürgenizi dilediğiniz sıklıkta çalıştırabilirsiniz. Hatta ne kadar sık çalıştırırsanız, evinizin derinlemesine temizliğe ihtiyacı o kadar az olacaktır.
Robot Süpürge Her Gün Kullanılır Mı?
Robot süpürgeler her gün kullanılmaya uygun olarak geliştirildikleri için günlük kullanımda herhangi bir sakınca yoktur. Ancak diğer tüm elektronik ürünlerde olduğu gibi, robot süpürgelerin de her gün kullanılması daha kolay eskimesine sebep olacaktır.
Robot Süpürge Evde Nerede Durmalı?
Robot süpürgeler şarj üsleriyle birlikte sensörlerinin engel olarak algılamayacağı herhangi bir köşede tutulabilir.
Robot Süpürge Çok Elektrik Yakar Mı?
Robot süpürgeler her ne kadar elektrik harcayarak pillerini şarj etseler de klasik elektrikli süpürgelerin neredeyse 20’de 1’i kadar elektrik harcarlar. Dolayısıyla enerji tasarrufu bakımından robot süpürgelerin daha ekonomik olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Robot Süpürge Mobilyalara Zarar Verir Mi?
Altında, üstünde ve yanlarında bulunan sensörler aracılığı ile çalışan robot süpürgeler, evde bulunan mobilyalara ve eşyalara yaklaştıkları zaman tüm bunları yine sensörleri aracılığı ile algılayarak durur. Duramayıp çarpmalar da gerçekleşebilir ancak zaten çok büyük ve sert cihazlar olmayan robot süpürgelerin çarpmalarının mobilyalar üzerinde büyük hasara sebep olabilecek şiddette çarpmalar olmadığı söylenebilir.
Robot Süpürge Varken Klasik Elektrikli Süpürgeye Gerek Var Mı?
Robot süpürgeler tasarımları dolayısıyla minimal cihazlar sayılsa da 30-35 cm boyutlarında oldukları için evinizin her bir köşesine giremezler. Ayrıca emiş gücü yüksek bir akıllı robot süpürgeniz yoksa, derinlemesine temizlik sağlamak için yine de bir elektrikli süpürgeye ihtiyacınız var, denebilir.
Robot Süpürge Mi Elektrikli Süpürge Mi?
Robot süpürgeler, her gün kullanılmaya uygun olarak üretilmiştir ve yaşam alanlarındaki günlük toz ve kirleri temizlemek için oldukça elverişlidir. Her gün yüzeysel temizliği sağlıyor olsa da, tasarımları dolayısıyla her köşeye tam olarak erişemez ve derinlemesine temizlik sağlayamazlar. Bu açıdan, evinizin sürekli temiz kalmasını istiyorsanız robot süpürge, zaman zaman derinlemesine temizlik sağlamak için de klasik elektrikli süpürge bulundurmanızda yarar var, denebilir.