Son zamanların en popüler teknolojik mutfak aleti airfryer olsa da, ortaya çıkma tarihi ondan çok daha eskiye dayanan ve uzun yıllar boyunca birçok ülkede çok satan slow cooker (yavaş pişirici), hala kullanıcılar tarafından ilgi görüyor. Asıl ününü 1940’lı yıllarda A.B.D.’de çalışan kadın sayısının artmasıyla birlikte, insanların sabah evden çıkarken pişmeye hazır yiyecekleri slow cooker’a koymaları ve geldiklerinde karşılarında hazır yemek bulmalarıyla kazanmaya başladı. Modern yaşamda vakit alıcı bir aktivite olarak görülebilen ve özellikle günü yoğun koşuşturma ile geçen çalışanlar için oldukça önemli bir işlevi olan bu teknolojik ev aletini gelin hep birlikte inceleyelim.
Slow Cooker Nedir?
Slow cooker, çeşitli pişirme sıcaklığı seviyelerine sahip ve yiyecekleri klasik tencerelere göre daha yavaş pişiren teknolojik bir ev aletidir. Özellikle yurtdışında “Crockpot” olarak da bilinir. Slow cooker, çalışma prensibi olarak yiyecekleri yüksek basınç seviyesinde hızlı bir şekilde pişiren düdüklü tencerenin tam tersi şekilde çalışır.
Geceden hazırladığınız yiyecekleri, slow cooker sayesinde sabah pişmiş olarak yemek hazırlamaya vakit ayırmadan tüketebilirsiniz. Uzun süredir birçok farklı ülkede kullanıcıların ilgisini kazanan ve her teknolojik alette olduğu gibi zamandan tasarruf sağlayan slow cooker ülkemizde de farklı markalar tarafından birçok model ile satışa sunuluyor.
Slow Cooker Nasıl Kullanılır?
Birçok teknolojik ev aleti gibi mühendisler ve tasarımcılar tarafından kullanım kolaylığı ön planda düşünülen slow cooker, oldukça basit bir kullanıcı deneyimine sahiptir. Cihazı fişe taktıktan sonra tarifinize göre pişmeye hazır yiyecekleri eklemeniz ve uygun sıcaklık ayarını seçmeniz yeterli olacaktır. Son yıllarda çıkan slow cooker modellerinde, akıllı telefonlar ile kontrol edilebilen sıcaklık ve zaman ayarları da mevcuttur.
Pişirme işlemi sırasında yiyeceklerin pişme durumunu kontrol etmeniz için açılan kapak, ısı kaybına neden olur ve yemeğinizin hazır olma süresini uzatır. Bundan dolayı zaman ayarını iyi yapmanız ve yiyecekler hazır olana kadar herhangi bir müdahalede bulunmamanız önerilir. Ayrıca slow cooker’da yemeğin pişerken taşmaması için tencerenin ¾’ü kapasitesini kullanmanız gerekir.
Slow Cooker ile Neler Pişirebilirsiniz?
Slow cooker ile klasik yöntemlerle pişirebildiğiniz et, sebze, bakliyat gibi hemen her yiyeceği pişirebilirsiniz. Yavaş pişirici ile özellikle ağır ağır pişen tavuk eti, kırmızı et ya da balık, sahip olduğu aroma ve tadı yemeğe oldukça lezzetli bir şekilde geçirir.
Bununla birlikte yiyecekleri slow cooker ile hazırlarken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar da bulunur. Örneğin pirinç, makarna, süt bazlı ürünler ya da narin sebzeler hızlıca lapa haline gelebileceğinden dolayı pişirme esnasında sıcaklık ayarının ve pişme süresinin iyi ayarlanması gerekir.
Slow cooker ile klasik pişirme yöntemleri arasında ne kadarlık bir zaman farkının olduğu da merak konusu. Her tarif ve gıda için sürelerin değişmesi söz konusu olsa da normalde;
- 15-30 dakika pişen yiyecek, slow cooker ile yüksek ateşte 1-2 saat, kısık ateşte 4-6 saatte,
- 1-2 saatte pişen yiyecek, slow cooker ile yüksek ateşte 3-4 saat, kısık ateşte 6-8 saatte,
- 2-4 saatte pişen yiyecek, slow cooker ile yüksek ateşte 4-6 saat, kısık ateşte 8-12 saatte pişer.
Slow Cooker Nasıl Temizlenir?
Slow cooker’ı, diğer mutfak aletlerinde olduğu gibi her yemekten sonra temizlemek hijyen ve bir sonraki yemeklerin lezzeti açısından önem taşır. Cihazı temizlemeden önce, prizden çıkardığınıza ve yeteri kadar soğuduğuna emin olun. Ürünün sahip olduğu cam kapak ve tencere parçasını, kullanım kılavuzunda aksi bir ibare yoksa su ve deterjan ile elinizde ya da bulaşık makinesinde rahatlıkla yıkayabilirsiniz. Dış kısmı ise nemli bir bezle silebilirsiniz. Eğer su ile temas etmekten sakındığınız bir bölgede temizlemek istediğiniz kirler varsa sert kıllara sahip bir diş fırçasından yardım alabilirsiniz.
Slow cooker temizliği sırasında aşağıda yer alan maddelere dikkat etmenizi öneririz:
- İnatçı lekeleri çıkarmak için tencere yüzeyine zarar verme ihtimaline karşı bulaşık teli kullanmayın. Bunun için süngerin ters tarafından yardım alabilirsiniz.
- Tencereyi henüz soğumamış haldeyken soğuk su ile temas ettirmeyin.
- Tencere ve kapağı elde ya da bulaşık makinesinde yıkadıktan sonra tekrar kullanmadan önce iyice kurumalarını bekleyin.
- Ürünün herhangi bir elektronik aksamını su ile temas ettirmemeye özen gösterin. Aksi bir durum devre sisteminde ciddi bir hasara ve tehlikeli durumlara sebep olabilir.
Eğer her yemekten sonra detaylı bir temizlik için vaktiniz yoksa ülkemizde şu anda satışa sunulmayan ve “Slow Cooker Liner” olarak bilinen pişirme poşetlerinden yardım alabilirsiniz. Böylelikle çok hızlı bir şekilde ürünü bir sonraki kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.
Slow Cooker Fiyatları 2023
Birçok farklı marka tarafından değişik modeller ile satışa sunulan slow cooker’lar çeşitli fiyat aralığında yer almaktadır. Slow cooker fiyatlarının ortalama olarak 1500₺ – 6000₺ aralığında olduğu söylenebilir.
Slow Cooker Kullanmanın Avantajları
Tüketiciler, ucuz bir mutfak ürünü olmayan yavaş pişiricileri satın almadan önce slow cooker kullanmanın avantajlarını ve fiyat etiketinin hakkını verip vermediğini merak ediyorlar. Slow cooker kullanmanın avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Pratiklik. Genellikle slow cooker tarifleri, tüm pişmeye hazır gıdaların aynı anda ürünün tenceresine eklenmesi üzerinedir. Bu sayede yemek pişirirken farklı aşamalar için fazladan zaman harcamanıza gerek kalmaz.
- Çeşitlilik. Yavaş pişirici ile aklınıza gelen birçok tarifi uygulayabilirsiniz. Bu teknolojik ev aleti, lezzetli bir et yahnisi, sağlıklı bir bakliyat yemeği hatta çeşitli çorbaları pişirebilme yeteneğine sahiptir.
- Kullanım Kolaylığı. Slow cooker, tasarım ve mühendislik çalışmaları sonucunda hemen herkesin kullanabileceği, basit ve kullanışlı bir ürün olarak üretilmiştir.
- Lezzet. Yiyeceklerin kimyasının doğal sonucu olarak birçok yemek uzun süre piştiği zaman aromatik ve lezzetli hale gelir. Özellikle slow cooker’da pişen etler, sahip oldukları aroma ve yağı yavaşça pişen bir yemeğin suyuna geçirerek sağlık ve nefaset açısından oldukça tatmin edici sonuçlar sunabilir.
- Sağlık. Yüksek sıcaklığın pişen gıdaların besleyiciliği üzerinde negatif etkileri olduğu konusunda yaygın görüşler vardır. Yavaş pişirici ile kızartma veya yüksek sıcaklıkta haşlama yerine uygun ateşte pişireceğiniz yemekler sağlık açısından avantaj sağlayacaktır.
- Tasarruf. Herhangi bir yiyeceği fırın ile hazırlamak yerine yavaş pişirici kullanırsanız daha az elektrik harcayarak ev ekonomisine katkıda bulunabilirsiniz.
- Temizlik. Ayrılabilen kapak ve tencere kısımları sayesinde, ürün oldukça rahat ve kolay bir temizlik işlemi sunar.
Slow Cooker Kullanmanın Dezavantajları
Slow cooker, sahip olduğu birçok avantajın yanı sıra çeşitli dezavantajlara da sahip. Gelin bunları hep birlikte inceleyelim.
- Yavaşlık. Ürünün isminden de anlaşılacağı üzere pişirme süresi özellikle yemeğin başında bekliyorken ya da aceleniz varken moral bozucu olabilir. Çoğu tarif için yavaş pişiricilerin yemeği hazırlama süresi 3-4 saat civarındadır.
- Fiyat. Çok pahalı olmayan modelleri piyasada yer alsa da bu ürün klasik pişirme yöntemlerine göre bir giriş maliyetine sahiptir.
- Kısıtlılık. Ürünün avantajları arasında birçok tarifi hazırlayabilme yeteneğini varsa da slow cooker ile tüm yiyecekleri pişiremezsiniz.
- Yoğuşma Etkisi. Ürün, ısıyı korumak için saatlerce kapalı kalan kapağına yapışan su damlalarının tekrar yemeğin içine girmesiyle birlikte özellikle pişmesi uzun zaman alan bazı yemekleri gereğinden fazla sulu hale getirebilir.