Kirli çamaşırlarımızı yıkayan ve güzel kokmalarını sağlayan çamaşır makineleri zamanla temizlenmeye ihtiyaç duyar. Çoğu zaman kirlendiğini düşünmesek de, çamaşır makineleri özellikle kötü koku ve kir kalıntıları ile temizlenme zamanının geldiği mesajını verebilir.
Her yıkamadan sonra basitçe silmek gibi kolay yollarla temizlenebilse de, çamaşır makinelerinin kötü kokulardan ve birikmiş kirlerden kurtulması için çeşitli yöntemler bulunur. Kimyasal bileşenlerden oluşan makine temizleyicilerden yararlanılabileceği gibi, evde bulunan daha doğal ve sağlıklı malzemelerle ve oldukça basit yöntemlerle de çamaşır makinelerini temizlemek mümkün.
Çamaşır Makinesi Temizliği İçin Gerekli Olan Malzemeler
Hem üstten hem de önden yüklemeli çamaşır makineleri için etkili temizlik çözümleri elde etmek için gerekli olan malzemeler:
- Beyaz temizlik sirkesi
- Sprey şişesi
- Mikrofiber bez
- Karbonat
- Diş fırçası
Deterjan ve çeşitli temizlik ürünlerinin yanında sert su minerallerinin de makinenin birçok yerinde birikmesi sonucu oluşan kir, küf ve kalıntıları temizlerken aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
- Deterjan gözü: Çamaşır makinenizin temizliğine deterjan konulan bölüm ile başlayın. Makinenizin deterjan gözü çıkabiliyorsa bu işlem sizin için biraz daha kolay olacaktır. Yerinden tamamen çıkardığınız deterjan bölmesini sirkeli su ile güzelce temizleyip durulayın ve kurumaya bırakın. Deterjan haznesinde zorlu lekeler bulunuyorsa sirke ile karbonatın karıştırılmasından elde edeceğiniz macun kıvamındaki karışımı, kullanılmayan bir diş fırçası ile uygulayarak durulayın.
- Deterjan bölmesi boşluğu: Deterjan haznesini çıkardığınızda karşınıza çıkan boşluğu da üzerine sprey şişesinde yer alan sirkeli sudan püskürtüp mikrofiber temizlik bezi ile silin ya da sirkeli su ile nemlendirilmiş bir bez kullanarak güzelce temizleyin. Burada biriken kalıntılar ve koyu renkli lekeleri beyaz temizlik sirkesi ve karbonat karışımından faydalanarak eski bir diş fırçası ile ovabilir, kalıntıları silme işlemi öncesinde kağıt havlu ya da yine nemli bir bezle alabilir, gerekirse silme işlemini tekrarlayabilirsiniz.
- Tambur: Makinenizin tambur denen kazan kısmını ve gider borularını temizlemek için ise makinenizi en yüksek devir ve en yüksek su sıcaklığına ayarlayın. Deterjan gözüne iki su bardağı beyaz temizlik sirkesi ekleyin. Belirlediğiniz programda makine çalışıp bittikten sonra bu defa da tambura yarım fincan kabartma tozu ekleyerek yeniden çalıştırın. Program sona erdiğinde makinenizin içini nemli bir mikrofiber bez ile silin.
- Kapak: Çamaşır makinenizin kapağının her bir noktasını sirkeli nemli bez ile silerek temizleyin. Yalnızca silme işlemi ile temizlenemeyecek kadar zorlu olan lekeler ya da küf ve tortular mevcut ise burada da karbonat – beyaz temizlik sirkesi karışımından yararlanabilirsiniz.
- Körük lastiği: Çamaşır makinesinin kapağının tam olarak kapanmasını ve su ve deterjanların dışarıya sızmamasını sağlayan körük lastiği, çamaşır makinesinin kirlere en fazla temas eden bölümlerinden sayılabilir. Su, deterjan ve kirli çamaşırlara sürekli olarak maruz kalan ve çok çabuk kirlenen bu lastik, girintili çıkıntılı yapısı sebebiyle kirleri hapsetme eğiliminde bir malzemedir ve sık sık temizlenmezse içerisinde biriken kirli sular küf ve kötü koku oluşumuna sebep olabilir. Makinenizin körük lastiğini temiz tutmak için her yıkamadan sonra temiz bir bezle silip kurulayın. Üzerinde ve iç kıvrımlarında birikmiş kir veya küf oluşumu fark ederseniz, karbonat – sirke karışımı ile fırçalayın ya da daha az kir mevcut ise sirkeli suda nemlendirdiğiniz mikrofiber temizlik bezi ile silin.
- Makine dış yüzeyi: Çamaşır makinesinin dış yüzeyi iç kısımlar kadar yoğun kire ya da deterjan kalıntılarına maruz kalmasa da, evdeki her eşya gibi tozlanabilir, kirlenebilir. Bu durumda makine üzerinde bulunan kolay kirler, sirkeli su püskürtülüp kurulanabilir ya da sirkeli su ile nemlendirilmiş bir mikrofiber temizlik bezi ile silinebilir. Ancak çamaşır makinelerinin çoğunlukla banyo gibi yoğun nem içeren ortamlarda yer aldığı düşünülürse, bu eşyalar dış yüzeyinde de küf oluşumu için elverişli hale gelecektir. Bu açıdan bakıldığında, sirkenin küf oluşumunu önleyen ve oluşan küfleri yok eden özelliği sayesinde çamaşır makinesinin dış yüzey temizliğinde de etkili bir ürün olduğunu söylemek mümkün. Her ne koşulda ve hangi yöntemle olursa olsun, paslanmaların önüne geçmek adına çamaşır makinesinin dış yüzeyini temizledikten sonra iyice kurulamakta fayda var.
Yukarıda sıralanan temizlik adımları önden yüklemeli çamaşır makineleri için geçerli olsa da, aynı malzemeler kullanılarak üstten yüklemeli çamaşır makinelerinin temizliğini sağlamak da mümkün. Kirli çamaşırların çamaşır makinesine makinenin üst bölümünde yer alan bir kapaktan yerleştirildiği ve “üstten yüklemeli – toploading” denen dikey makine türlerinde, makine kazanının temizlenmesi için yine sirke ve karbonattan faydalanabilirsiniz.
Dikey çamaşır makinenizi temizlemek için ilk olarak makinenizi dört bardak sirke ile yüksek devirde ve yüksek su sıcaklığında çalıştırın. Program sona erdiğinde ise bir fincan karbonat eşliğinde tekrar çalıştırdığınız makinenizin geriye kalan bölümlerini de sirkeli su ve temizlik bezi kullanarak ya da sirke – karbonat ile elde edilen macunu diş fırçası ile uygulayarak temizleyebilirsiniz.