Yaz mevsiminde tercih ettiğimiz kıyafetlerin pamuklu ya da keten olmasına dikkat ederiz çünkü sıcak havalarda bu tür kumaşların içerisinde daha rahat olacağımızı biliriz. Ancak spor kıyafetler ve özel günlerde giyilen abiye türü kıyafetler gibi bazı giysiler, polyester gibi sentetik içerikli olabilir. Bu tür kıyafetlerin kullanımından sonra oluşan ter kokusu, olağan çamaşır yıkama süreci ile kolayca temizlenemeyebilir.
Yıkansa dahi çıkmayan ter kokusunu önlemek ve oluşan ter kokusunu gidermek için başvurulabilecek bazı ipuçları bulunur. Birkaç basit yöntemle, yıkandığı halde çıkmayan ter kokularına çare bulabilirsiniz. Aşağıdaki adımlardan uygun gördüklerinizi deneyimleyerek ter kokularına veda edin:
1. Farklı Bir Deterjanla Yıkamayı Deneyin
Giydikten sonra ter koktuğu için yıkadığınız giysileriniz mis gibi kokması gerekirken ter kokmaya devam ediyorsa belki de çamaşır deterjanınız istediğiniz temizliği sağlamak konusunda size yeterince yardımcı olmuyordur. Bu durumda, farklı ve daha etkili bir çamaşır deterjanı kullanarak kıyafetlerinizi yeniden yıkama yoluna gidebilirsiniz.
2. Güzel Kokan ve Kokusunu Seveceğiniz Deterjanlar Tercih Edin
Çamaşırlarınızı yıkamak için kullanacağınız çamaşır deterjanlarını sevdiğiniz ve uzun süre beklediğinde etkisi geçmeyecek kokuya sahip olanlardan tercih edin. Dolabınıza koyacağınız bir parça kalıp sabun ya da çeşitli dolap kokuları da uzun süre dolabınızda katlanmış olarak duran kıyafetlerinize eşlik ederek onlara hoş koku sağlamak konusunda size yardımcı olabilir.
3. Uygun Makine Programı ve Yeterli Su Sıcaklığını Göz Ardı Etmeyin
Kirlenmiş ve kötü kokan kıyafetler için gerçek ve kalıcı temizlik sağlamak, şüphesiz doğru yıkama yöntemini bulmakla mümkün. Giysilerinizi yıkamak için çamaşır makinenizi hangi programda çalıştıracağınıza karar veremiyorsanız, ürünlerin etiketlerini okumakla işe başlayabilirsiniz. Yıkama işlemi için gerekli olan su sıcaklığı bilgisine de yine bu etiketlerden ulaşabileceğinizi unutmayın.
4. Sirke ve Karbonattan Faydalanın
Özellikle yoğun ter kokusuna maruz kalan sentetik içerikli giysilerinizi çamaşır makinesinde yıkamadan önce sirkeli suda bekletebilirsiniz. Hijyen için birçok alanda yardıma koşan sirkenin temizleyici etkisi, ter kokusuna sebep olan bakterilerin yok edilmesine de yardımcı olur. Ayrıca çamaşır makinenizin içine çamaşırlarla birlikte ya da toz deterjan gözüne ekleyeceğiniz bir miktar karbonat da derinlemesine temizlik sağlar, kötü kokuların yok olmasında etkili olur.
5. Giysilerinizi Geniş Bir Alanda Havalandırarak Kurutun ve İyice Kuruduğundan Emin Olun
Çamaşırlarda kullanım sonucu oluşan kötü kokuların yanı sıra, yeterli kuruma sağlanamaması da istenmeyen kokuların sebebi olabilir. Bunu önlemek adına, çamaşırlarınızı kurutma makinesinde yeterli kurumayı sağlayacak bir programda kurutmalısınız. Kurutma işlemini çamaşır askılığında gerçekleştirecekseniz de açık ve geniş bir alanda ve yeterli kuruma olduğundan emin olun.
6. Kaldırmadan Önce Ütüleyin
Bakterilerin belirli bir sıcaklık seviyesinde yaşamadıkları göz önünde bulundurulduğunda, yıkayıp kuruttuğunuz çamaşırlarınızı ütüleyerek dolaba kaldırmanız, size derinlemesine temizlik konusunda yardımcı olacaktır. Bu yöntem sayesinde, daha temiz ve aynı zamanda giyilmeye hazır, ütülü çamaşırlar sizi bekliyor olacak.
7. Dondurucuda Bekletin
Farklı bir yöntem olarak, yoğun ter kokusu içinde olan kıyafetlerinizi buzdolabı poşetine koyarak bir süre dondurucuda bekletmeyi deneyin. Düşük sıcaklıkta ter kokusuna sebep olan bakterilerin ölmesi ve kokunun azalması da kaçınılmaz olacaktır.
8. Aşırı Kozmetik Kullanımından Kaçının
Özellikle yaz sıcaklarında, terlemeyi önlemek ya da oluşan ter kokusunu baskılamak adına kullanılan parfümeri ürünleri, aslında ter ile birleştiğinde daha yoğun ve rahatsız edici bir kokuya sebep olur. Bunun yerine mümkünse sık sık duş alarak yeni kıyafetler giymek, bir kıyafeti her kullanımdan sonra havalandırmak ve mümkünse yıkamak, ter kokularının kalıcı hale gelmemesi adına mantıklı bir yol gibi duruyor.